In 2005: Ansichtkaartenexpo in Prentenmuseum

Printerversie
Gepubliceerd op: 30-11-2004 Volgend jaar zomer houdt het Prentenmuseum een expositie over Bossche ansichtkaarten. Er bestaan nogal wat collectioneurs van ansichtkaarten. Maar de werkgroep van de Kringen Vrienden van’s-Hertogenbosch ‘Verzamelaars Hertog Jan’ heeft een selectie gemaakt. Die collecties die in aanmerking kwamen moesten bovendien gearchiveerd worden en dat kost ook handen vol werk..

Hinthamerstraat, Geerlingse Brug een ansichtkaart uit 1916 met een bericht van mej. Briels aan soldaat Boeren.  Carte Postale van de Visstraat ver voor de oorlog '40-45 met de lunchroom van Scheefhal- Kluytmans. 
De Louwsche Poort in vervlogen tijden.

De data van de kaarten is onbekend.
Gezicht vanaf de Sint. Jan op de Kerkstraat met de Nederlands Hervormde Kerk. Rechts loopt de Hinthamerstraat. Midden voor de achtertuinen van Kerkstraat en Hinthamerstraat.
 

De expo zou ook 'Den Bosch in oude ansichten' kunnen heten, verwijzend naar de boekjes die Kees Spierings en Jac Roelands in de jaren vijftig uitbrachten.

Tegelijk met die expo verschijnt een boekje, want het gaat er juist om die prentbriefkaarten te tonen die tot nu toe weinig in de openbaarheid zijn gekomen. De afbeeldingen krijgen allen ook nog een informatief onderschrift! 

Vughterstraat met zicht op de kruising met Kuipertjeswal en Vughterdijk. 
De kaart dateert van 1962, tenminste de brief aan de Dienst Kijk- en Luistergelden in Den Haag, afzender: Johan Valentijn Hinthamerstraat 102, schrijft 22 februari 1962, maar de kaart kan ouder zijn..
Zicht  -vanaf de kop van de Binnenhaven - op de Smalle [r] en Brede Haven[l]. Vooraan rechts zouden de De Gruyterfabrieken komen. De kaart dateert van 1907.
 
   
De Handelskade [l] en Brede Haven[r]. De kraan links achter is amper te herkennen. Op de houten transportwagen staat Gustav Knaber. Datum onbekend

Op de ansichtkaartenexpo in het Prentenmuseum zijn een 50-tal kaarten te zien netjes ingelijst en compleet met bijschriften.

Terug naar boven