Chinareis: Bossche delegatie positief /banden met Wuxi versterkt

Printerversie
Gepubliceerd op: 22-03-2011 Van 12 tot en met 19 maart heeft een bestuurlijke- en handelsmissie vanuit de 5 sterrenregio de Chinese provincie Jiangsu plaatsgevonden. Wethouder Bert Pauli was de leider van de delegatie van 30 personen.
.
Wethouder Bert Pauli van onder meer EconomischeZaken leidde de delegatie naar Shanghai, Wuxi en Taizhou.

foto © paul kriele, 16 april 2010. 

De steden Shanghai, Wuxi en Taizhou zijn bezocht. Insteek was de sector food, health en farma (FHF).
Er zijn handelscontacten gelegd tussen bedrijven uit onze regio en die van Chinese zijde. Een aantal bedrijven verwacht concreet business vanuit de gelegde contacten. Ook deelnemende organisaties als het JBZ, de 5 sterrenregio, Fhealinc en onderwijsinstellingen hebben afspraken gemaakt over onder meer studentenuitwisselingen en stages.
Tevens zijn de banden met de stad Wuxi  waarmee al in 2007 een economisch samenwerkingsverband werd gesloten, aangehaald.

-Naast handelsbevordering ging het ook om investeringsbevordering. Daarom is in Wuxi door de BOM een investment round table georganiseerd. Hier werd aan Chinese ondernemers verteld waarom ze in Brabant zouden moeten investeren en hoe je er een bedrijf op kan starten.
-De gemeenten Boxmeer en ’s-Hertogenbosch hebben - economische - samenwerkingsovereenkomsten getekend met respectievelijk Xishan (400.000 inw.) en Wuxi. Bij deze laatste ging het om een voortzetting van het in 2007 aangegane “agreement”.

-De stad Taizhou (5 milj. Inw.) heeft ons laten zien wat een enorme potentie qua groeikracht China heeft. Hier wordt in no time China Medical City (CMC) ontwikkeld. Een gebied van 8 km², waar na de start in 2005 al meer dan 200 bedrijven zitten. Het is een stad in een stad, met een universiteit, een centrum met stedelijke voorzieningen, imposante expositiehallen en een nieuw ziekenhuis. Men is geïnteresseerd in de FHF ontwikkelingen in stad en Regio.
China Medical City en Taizhou willen een tegenbezoek gaan plannen.
-In Shanghai bezocht de delegatie  de universiteit van/voor Traditionele Chinese Medicijnen.

De deelnemende bedrijven en organisaties aan het matchmakingprogramma in de drie steden (één op één gesprekken met vooraf geselecteerde "counterparts") zijn allen zeer positief over de resultaten.

In het socialistische China opent de overheid nog steeds letterlijk de deuren voor bedrijven.