Bekende witte Vughtse Villa Solskin plat

Printerversie
Gepubliceerd op: 22-11-2007 Wat de Groenewouds niet lukten krijgt een sokkenfabrikant wel gedaan: de Vughtse villa Solskin wordt gesloopt. Dit aanvankelijk zomerverblijf van een Bossche fourniturenhandelaar Sjaak van Hooff-Pastoor [1913], bouwde het in 1913 voor zijn dochter die met ene Boslius huwde.
Later [vanaf 1935] werd het bewoond door bekende notabelen en zakenlui onder wie garagist en paardenman Frits Putters, die het in 1939 met 2 vleugels uitbreidde. Schoenen –en paardenman Stibbe, hotelier Van Gaalen [1958] en botermijndirecteur Jan Wijffels [1980] werden de volgende bewoners.

De oorspronkelijke villa [midden gedeelte] heeft in de loop der tijd vele verbouwingen ondergaan. Maar de laatste verbouwing haalde het niet.  
Het perceel was volgens de kousenfabrikant Dobotex te klein om er een kantoor in te kunnen vestigen.....
Daarop haakte de fabrikant af en was het met Solskin gedaan.

Gekscherend noemden Vughtenaren het pand Nikslos, maar ‘Zonneschijntje’, is de vertaling van de Scandinavisch naam Solskin, dat volgend jaar een kantoorgebouw wordt in klassieke stijl en groter van inhoud en oppervlakte. Daarmee speelt Dobotex die sedert 2006 eigenaar is, in op een aanstaand bestemmingsplan dat de gemeente Vught voorbereidt. Dat plan laat in ieder geval een kantoorbestemming toe. Opvallend is wel de move van Vught om de natuurlijke gevellijn van dit villapark door een kantoorgebouw te laten onderbreken. 90 jaar geleden gebruikte Vught in een brochure het silhouet van landhuizen nog als toeristische promotie. 
Geoffrey Groenewoud, die het in 1991 kocht, werd in 2005 niet gegund op die plek een sjieke flat te bouwen. Toen zou Solskin overigens wel zijn blijven staan... .