Op KW1-College 3-daags thema homoseksualiteit

Printerversie
Gepubliceerd op: 23-04-2013 | Gewijzigd op: 23-04-2013
Vandaag- dinsdag 23 april 2013- startte in de Koningszaal van het Koning Willem I- College drie themadagen, waarin homoseksualiteit centraal staat. Onder leiding van docent Henk Langenhuijsen is er een programma met films, een zaaldiscussie en een theateroptreden door studenten van de theateropleiding. Inhakend op de films en voorgelegde stellingen volgde er een zaal discussie olv Erik J. Dekker van Interartlab. Maar daar was even wat meer stimulans voor nodig om die op gang te brengen in een volle zaal, die overigens grotendeels gevuld was met meiden.
Het programma van ander half uur werd afgewisseld met optredens van de Rotterdamse rappers Santios en Sniggy, dat -gezien het meeklappend enthousiasme van de meiden, best aansloeg.
vlnr. : De studenten Lisa, Kayleigh en Sherilyn van het KW 1-College deden de aftrap van de week waarin het thema Homoseksualiteit centraal staat. Dat gebeurde met een korte, maar wel erg persoonlijke presentatie over het  aspect homo/lesbo


foto © paul kriele, 23 april 2013. 

Edward de haan is ggd-medewerker
Lisa, Sherilyn en KayleighDe aftrap deden drie studenten marketing en communicatie, Lisa, Kayleigh en Sherilyn, van wie Kayleigh iets vertelde over het uit de kast komen van haar broer. Dat proces voltrok zich in een dorpse gemeenschap.
Van daar uit, maar aanvankelijk ook van zijn ouders, ondervond hij aanvankelijk weinig begrip.
Kayleigh: In het dorp had ik het gevoel dat iedereen naar mijn keek als de zus van die homo.
Na een innerlijke strijd overwon hij zijn moed en maakte zich als homo bekend.
Maar hij bleef spijt houden dat hij in dat wisselende proces zijn eigen vriendin en anderen steeds wat heeft voorgehouden. Daar had hij spijt van.
Eenmaal de keuze gemaakt, haakten er ook vrienden af.
Citaat: Dit was voor mij de moeilijkste stap in mijn leven. Mijn echte vrienden bleven gelukkig over.’
Zijn zusje die het ‘dagboek voor las wist, aan zijn manieren en diens voorkeur voor shoppen, al lang dat hij homo was.. ‘Maar mijn broertje bleef voor mij dezelfde jongen als voorheen,’ aldus Kayleigh.

De drie, Lisa, Kayleigh en Sherilyn kregen voor hun zeer persoonlijk optreden een compliment van de lerares en applaus van de zaal.
De Rotterdamse rappers Santios en Sniggy waren niet voor niets naar Den Bosch gekomen. Met hun optreden ontvingen zij veel bijval en twikelende ogen bij de meiden.  Alleen iets voer het thema homo of lesbo hebben we bij de rappers niet kunnen ontdekken, of het moet onverstaanbaar zijn
geweest.. 

foto © paul kriele,23 april 2013.

Hierna vertolkten zes studenten van de theateropleiding enkele realistische scènes, zoals het er op straat, thuis, in de kroeg ook aan toe gaat. Zo realistisch zelfs dat een van de spelers met zijn herkenbare kreten over homo en flikker nog voor dat ie optrad de lachers op zijn hand kreeg. Nu was de zaal met 90% meiden mogelijk door de zenuwen toch al tamelijk giebelig….
Maar de amoureuze scene, de incidenten in de sportschool, de onhandig aflopende eerste date, en een confrontatie bij de bushalte van stoerdoenerij, kwamen over alsof de spelers het zelf hadden meegemaakt. Ook Willemijn [enige vrouwelijke rol] stelde zich tegenover de vier anderen erg professioneel op. De sexy Willemijn sloot de acts af met de opsomming een lange reeks van kwaliteiten waaraan haar partner voldeed. Het bleek haar vriendin te zijn!

Realistische acts van studenten van de theateropleiding van het KW1 -College. foto's © paul kriele,  23 april 2013.

Zaaldiscussie over homo baby’tje en keuzevrijheid
In de zaaldiscussie bleek, mede op vragen voer stellingen dat er nog veel verwarring bestaat of het lesbisch of homo- zijn is aangeleerd of aangeboren. Toen eenmaal duidelijk was dat het genetisch [aangeboren is/ bepaald is, concentreerde zich de discussie olv GGD-medewerker Erik J. Dekker op de keuze die je als ouder hebt of je wel een homo-kindje wil. Veel ouders laten al voor de geboorte testen of het embryo een erfelijke afwijking heeft, aldus Dekker. Zo zou je ook kunnen laten onderzoeken of er een homo of een heterokindje komt…
Maar daarover stelde de jeugd in de zaal zich toch erg terughoudend op. De reacties liepen uiteen van: Dat zou te gek worden, of willen we soms een robotje, of laat elk kind zich in alle vrijheid ontwikkelen. 
Het is dus aangeboren. Alleen door je karakter en invloeden om je heen kun je dingen, zoals shoppen, of maniertjes of een hoge stem aanleren.
Sterk was de opmerking van de gespreksleider dat je tegenwoordig overal homo’s tegenkomt en ze op de tv ziet. Het is gewoon cool. Mis je dat niet in jezelf? vroeg hij aan de zaal. Zou jij ook niet een Gordon of Paul de Leeuw willen zijn.?
Maar daar bleven de reacties toch erg ver van weg. Nee, was hierop het antwoord. Het is je aard Je ontwikkelt het zelf.

Door de muziek, optredens en de lange discussie werd het tot 3 uur geplande programma, ook om 3 uur gstopt. Na anderhalf uur zinvol  te zijn bezig geweest en met wat meer kennis over homoseksualiteit liep de zaal rond 3 uur leeg.


Terug naar boven