Kunstakademiedocent Frank van den Broeck bij Florette Dijkstra

Printerversie
Gepubliceerd op: 01-11-2007 Kunstakademiedocent Frank van den Broeck als gast in nieuw praatprogramma van Florette Dijkstra den bosch, 1 november 2007.
Op initiatief van Florette Dijkstra startte op donderdag 1 november 2007 in het SM's een lezingencyclus. 

Beeldend kunstenares en schrijfster Florette Dijkstra is in het SM's begonnen aan een reeks lezingen, steeds gevolgd door een interview met
een kunstenaar. De lezingen zijn ook afzonderlijk te volgen. Dijkstra begon haar inleiding met de vraag of kunst tegelijk met de mensheid ontstaan is. Ze toonde afbeeldingen van de grotten van Lascaux waarin de toenmalige mens al op bijzondere wijze beesten afbeeldden. En de dood die bij de jacht hoorde. 
Ze deelde een tekst van Georges Bataille uit die de grenservaring van erotiek en dood als grenservaring beschreven heeft.
Bij de Grieken was het beeld van god en de mens gelijk maar in later tijden mochten geen afbeeldingen meer gemaakt worden die te aanbidden waren. Citaat van Bataille:'We zijn er voor niets. Wat me in de grotkunst fascineert is dat leven en dood, waarheid en fictie,
daarin niet elkaar tegenpolen zijn, zoals in latere perioden vaak het geval was, inclusief de huidige tijd.'

Werk van Rembrandt, Van Gogh, Seurat, Redon en anderen werden besproken in verband met het licht in hun werk. Of juist de duisternis. Het
uiterste schilderij van Malevitch naar aanleiding van de 1e WO is het Zwarte vierkant, terwijl Yves Klein later zijn Monochrome Blue maakte. 
Florette Dijkstra die het initiatief nam voor deze cylcus
foto's © gerard monté, 1 november 2007.
Frank van den Broeck [m.] en MarjanTeeuwen [r.] die de volgende keer te gast is.

De bekende kunstakademiedocent Frank van den Broeck lichtte bij een afbeelding van zijn werk van een figuur met een hoed toe dat hij wel iets heeft met hoeden maar dat zijn werk daardoor nog niet autobiografisch is. Zijn tekeningen zijn wel aan het moment van maken gebonden. Hij gebruikt vooral de vormen, een palet, een masker, die niet aan hun betekenis willen ontsnappen. Zo is het palet het symbool van het verlangen iets voort te willen brengen. 

Van den Broeck houdt van de herhaling, zoals bij andere uitvoerende kunstenaars, dansers b.v, maar in zijn werk komt er toch steeds een verandering in. Dat gaat vanzelf: museum Fodor bedacht voor een tentoonstelling van zijn werk de titel De denkende hand. Het denken loopt achter bij het doen, je moet van te voren wel ergens mee bezig zijn, maar het dan loslaten om het te kunnen doen. Hij wees daarbij op de operazangeres Maria Callas, die vlak voor een optreden al het gerepeteerde kwijt was, maar eenmaal op het toneel fantastisch zong. Je moet jezelf echter wel in de gaten houden zodat er geen gevaarlijk soort extase ontstaat. 
 
Hij las een gedicht voor van Hendrik de Vries: Hiermee toonde ik mijn tovermacht... Auteurs die hem inspireren zijn Stendhal, Huysmans, waardoor er ook een klassieke inslag in zijn werk ontstaat. De Portugese dichter Pessoa bracht hem op het onderwerp Abdicatie (in Nederland ook bekend als troonsafstand), dat is het afstand doen van van het aanzien van de dingen, dan word je een koning van jezelf.
Over de afbeeldingen van Ark van triomf in zijn werk zei hij die triomf juist te relativeren door die bouwwerken niet volledig te tekenen.
Van de -uit Den Bosch afkomstige- dichter Leopold las hij een vertaling van de Rubayat van Omar Kayan. Florette Dijkstra zag daarin een overeenkomst met het werk van Bataille over het belang van de mens op aarde. 'Wij zijn er voor niets,' een door Dijkstra van Bataille overgenomen uitspraak.

Het auditorium van het SM's waar de lezingencyclus plaatsvindt.  Joke Backx die de gasten van deze cyclus inleidt. 
foto's © gerard monté, 1 november 2007.

De reeks lezingen en interviews wordt vervolgd met Marjan Teeuwen van KW14, Alex de Vries, Loek Grootjans en Anna Lange. Informatie op de sites van SM's en Artis Den Bosch. 





Docent Kunstakademie Frank van den Broeck links met werk van hem op scherm afgebeeld. Rechts: tijdens het interview met Florette Dijkstra. 

foto's © gerard monté, 1 november 2007.
 





Terug naar boven