Toonzaal/synagoge brengt Joodse tradities terug

Printerversie
Gepubliceerd op: 19-12-2008 | Gewijzigd op: 19-12-2008
Donderdagavond 18 december 2008 hield de Vughtse rabbijn Tzvi C. Marx in de Toonzaal een lezing over het winterfeest. De rabbijn nam daarbij het feest van de chanouka als leidend thema. Dat is het achtdaagse bevrijdingsfeest
In een verhaal over de Joodse geschiedenis ging de innemend vertellende rabijn ruim twee eeuwen terug in de tijd.

Hierboven: rabbijn/docent/auteur Tzvi C. Marx uit Vught en de voorzanger/chazzan bij de liberaal Joodse gemeente in Den Haag  Ken Gould, die een afwisselend en meer nog een boeiend verhaal vertelden/zongen rondom het thema bevrijdingsfeest, ofwel de Chanoeka. In het voorjaar van 2009 volgen nog twee lezingen over de Joodse liturgie.
foto's © paul kriele, 18 december 2008.
-------------------------------------
In 167 vóór de jaartelling werden de joden door de Macabeeën bevrijd, niet alleen van een overheersing door de Syriërs, maar ook van een onderdrukking. In die tijd werden de hellenistische gewoonten in hun riten miskend  en moesten de Joden gedwongen westerse [ lees Griekse] gewoonten overnemen, zoals bijvoorbeeld het offeren van varkens !  in hun synagogen.
Die bevrijding heet ook wel de Chanoeka, of chag ha'oeriem, het feest van lichten, omdat toen vanaf de dag van de bevrijding met een enkel overgebleven kannetje olie de menora  [zeven-armige kandelaar] acht dagen aan een bleef branden.Ter herinnering hieraan  wordt nog de chanoeka, de acht plus 1-armige kandelaar aangestoken
Rond die ook nog werkelijk aanwezige grote koperen kandelaar, die van de zolder werd gehaald, speelde zich een avond vol rituelen, verhalen en overtuiging af. De boeiende teksten en anekdoten van de rabbijn die ook docent, auteur en publicist is, werden afgewisseld door  gezangen uit de joodse liturgie. De chazzan [voorzanger] Ken Gould  zong liederen die aansloten bij het thema licht/kaarsen, zoals de Hanerot Halalu en zegenspreuken [Berachot] en onder meer een bevrijdingslied de Hine Ba en tot slot Shalom, het lied van de vrede.
 
Met deze programmering, die directeur Ruud van Eeten bewust is opgestart om de relatie van de Toonzaal met de voormalige functie van het gebouw als synagoge te benadrukken. Met lezingen en muziekoptredens in de Joodse sfeer wordt getracht een traditie in te zetten. Die begon in mei 2008 met de viering van de 60ste verjaardag van de Staat Israël en wordt nog gevolgd door twee lezingen, te weten op 12 maart 2009  [lentefeest/dePoerim] en op 23 april 2009, de vroeg zomerfeesten, zoals het Joodse Pasen en Pesach [bevrijdingsfeest]. 

Terug naar boven