Opening Muziekwerkplaats in voorheen Toonzaal

Printerversie
Gepubliceerd op: 08-09-2018 | Gewijzigd op: 10-09-2018

Met Open Monumentendag zaterdag 8 september 2018 is in de voormalige Toonzaal, tegenwoordig WII concertzaal in de Prins Bernhardstraat, een open werkplaats voor professionele en amateur muziek ‘componisten’ geopend. 

Officieel heet die werkplaats Wiillem Twee Studios. En ook officieel werden  die twee analoge studios vrijdagavond 7 september 2018  met enkele toespraken o.a.  door wethouder Mike van der Geld, de gedeputeerde voor Cultuur Henri Swinkels en de directeur van het Koninklijk Conservatorium 's-Gravenhage Henk van der Meulen geopend.
Daarbij waren er optredens van Floris van Hoof, film en modulaire synthesizer en van de experimentele muziekcomponist Daedalus.
 

Armeno Alberts [l.] en Hans Kulk
in een van de studio's in de voormalige Toonzaal, 
tegenwoordig WII concertzaal
in de Prins Bernhardstraat.


foto © paul kriele, 8 september 2018.
.............................................................
 

In principe is de werkplaats ontstaan na de fusie van de Popzaal, Beeld en geluid centrum en de Toonzaal. Dat gebeurde uit bezuinigingsoogpunt.  De Toonzaal werd  als open werkplaats de WII Muziek en Beeldcentrum. Daartoe werd de kantoren op de etage gestript en ingericht als werkplaats waar dj’s, hobbyïsten, professionele  theatermakers of iemand uit de popmuzieksector en andere [klassieke] muziekcomponisten met behulp van authentieke [analoge] apparatuur aan de slag kunnen gaan om geluid en/of muziek te maken.

Zo lichten  Armeno Alberts [voormalig stafmedewerker WII] en Hans Kulk, voorheen verzamelaar van apparatuur op dit gebied, de opzet van deze open muziekwerkplaats toe. Meestal zijn deze studio’s gekoppeld aan conservatoria, maar dit is openbare studio, waar de muziekliefhebber/componist ook professioneel wordt begeleid en wegwijs wordt gemaakt of ondersteund bij zijn werk.  

   
Indruk van de wtee studio's van de pas
geopende Open Muziekwerkplaats in de WII Concertzaal
in de Prins Bernhardstraat.


foto's ©  paul kriele, 8 september 2018.
 

Het instrumentarium  is authentiek en feitelijk muzikaal erfgoed. Maar wel zeer breed: voorheen [digitaal] meet-en regelapparatuur, synthesizers, effectapparatuur. De apparatuur in Studio I was het bezit van verzamelaar Hans Kulk. Die in Studio II is een erfenis van de stichting Electronische Muziek [SEM]. Het dateert deels uit de jaren 50 [Studio II] of uit de jaren 70-80. [Studio I], maar dat  doet niet onder aan de kwaliteit, vertelt Alberts.

Dit weekeind is de Open muziekwerkplaats voor het publiek toegankelijk. 

Voor meer info over de studios en ovr de activiteiten die er in de week van maandag 10 t/m zaterdag 15 september 2018 plaatsvinden, zie  www.willem-twee.nl/studios. 
 Terug naar boven