Keuze van 5 architecten voor nieuw theater aan Parade

Printerversie
Gepubliceerd op: 26-06-2014 | Gewijzigd op: 26-06-2014
De gemeente heeft voor het nieuw te bouwen theater op de Parade uit 13 inzendingen, 5 bureaus gekozen. Het zijn
Architectenstudio HH [Amsterdam], MVRDV samen met Diamond Schmitt Architects [Rotterdam]van de glazen boerderij in Schijndel], Ector Hoogstad Architecten [Rotterdam], UN Studio [Amsterdam] en De Zwarte Hond [Rotterdam].

Op de site van de gemeente staat allerlei aanvullende informatie over deze 5 bureaus. 

Dit zijn slechts suggestieve schetsen en hebben niets met de 5 bureaus te maken. De schets werd indertijd ingediend door de ZuidNederlandse Theater Maatschappij[ZNTM].
 


Uit de vijf worden uiteindelijk door een selectiecommissie, bestaande uit managers en bestuurders van de gemeente en het theater, maar ook uit andere deskundigen op gebied van architectuur, financiën, cultuur, die het programma van eisen kennen, twee bureaus gekozen. Deze twee ontwerpen worden begin 2015 aan belangenorganisaties en aan Bossche burgers via een inspraakronde voorgelegd.
Daarna volgt de sloop van het oude theater en de aanbesteding. De gunning is in het eerste kwartaal van 2016 en de bouw van een- maximaal 55 miljoen kostend - theater, is dan pas in 2017 voorzien.

Wethouder Jeroen Weyers kijkt vol positieve verwachtingen uit naar het finale besluit van de nieuwbouw op de Parade. ‘Daar is draagvlak voor,’ zegt hij. ‘Bovendien hebben de 5 in vergelijkbare moeilijke situaties aangetoond dat hun ontwerpen, architectonisch en financieel haalbaar zijn.‘ Weyers vult daarbij aan dat ‘..met een succesvol ontwerp ook de Bosschenaren gelukkig zullen zijn’.
Weyers mag niet zeggen over wie en waarom niet zij,  zijn geselecteerd. Bij de 5 zitten overigens geen Bossche noch Brabantse bureaus.

Zie ook de gemeentesite bij rubriek nieuws en vervolgens cultuur[projecten]
Zie de uitvoerige toelichting in artikel van 19 december  2013 over de  inspraak en de te volgen procedure.