TheateradParade: Carnaval in de knel, Grote Zaal per 1-11 weer open

Printerversie
Gepubliceerd op: 06-07-2016 | Gewijzigd op: 06-07-2016
óemeente en het Theater management hebben beslist om per 1 november 2016 [na een gedeeltelijke sanering van asbest] de Grote zaal en aanpalende noodzakelijke ruimte [foyer, garderobe, toiletten en de kelder] weer te openen. Dat besluit is op basis van een kostenberekening en het nog ‘ruim’ beschikbare theaterseizoen [8 van de feitelijke 10 maanden] genomen.
Theaterdirecteur Harry Vermeulen: 'Het is belangrijk dat Theater aan de Parade zo snel mogelijk de bedrijfsvoering kan hervatten. Hierbij past het zo snel mogelijk verantwoord openstellen van de Grote Zaal het beste'.

Per 1 november 2016 gaat van het TheateradParade alleen de Grote Zaal weer open. Ook de kantoorruimten worden dan weer in gebruik genomen.
Het heeft zonder meer consequenties voor de programmering [Kwèkfestijn, IVC, Cubus, Boulevard en andere festivals en uitvoeringen
.

foto © paul kriele,  6 juli 2016.
 

Het theater moet door dit besluit twee maanden [september en oktober]  van het theaterseizoen naar oplossingen zoeken. Waar en welke, daar kan directeur Harry Vermeulen nog geen uitsluitsel over geven. Het overleg daarover begint de volgende week al.' Volledig cancelen van programmaonderdelen kost ons nog het meeste geld,’ aldus Vermeulen. ‘We kijken eerst naar locaties in de stad.’

Op 1 augustus 2016 begint die sanering van de zgn. asmietplaten en het asbestkoord. Dat betekent, óf het verwijderen, óf het soms afdekken van de asbestplekken.

Wethouder van onder
meer Cultuur Huib  van Olden
.
foto © paul kriele, 
20 januari 2015
 
Men had ook voor een gehele sanering kunnen kiezen, maar dat zou op sluiting van het theater uitkomen. 'Bovendien speelt dan met name het kostenaspect een rol, aldus wethouder Huib van Olden. We willen graag een groot deel van het theaterseizoen vast houden’. 

Op die basis komt het kostenplaatje globaal uit op € 1,5 miljoen. Dat bedrag bevat de derving van de theaterprogrammering en de nu ingeschatte halve ton voor de sanering.

Het kortere seizoen en het gebrek aan de Pleinzaal voor het hele seizoen betekent dat bijv. Theaterfestival Boulevard, de uitvoeringen van CUBUS, en het Vocalistenconcours moeten uitwijken.


En weer later in het seizoen zal onder meer carnaval [m.n. het Kwèkfestijn] naar een andere locatie moeten uitzien.
De kantoorruimten kunnen wel gewoon gebruikt worden. Maar wel sluit voor goed het filmtheater. Ook in de nieuwbouw komt geen filmprojectie.

Geruchten ontkend
De asbestvondst is geen smoesje rond de nieuwbouw, zoals sommigen vermoedden. Maar in het kader van de naderende aanbesteding is een dergelijk onderzoek wettelijk verplicht.
Het Dintherse bureau Search heeft het onderzoek naar asbest verricht. Directeur Udo Waltman verwacht dat op 1 augustus 2016 een nog aan te stellen bedrijf met de klus kan beginnen.
Vermeulen. ‘Dit besluit heeft veel impact op onze medewerkers en spelers. Dus het was niet zo maar een ingreep.’ Hiermee wil de theaterdirecteur de geruchten [ m.n. op social media] over een toevalligheid wegnemen.


Terug naar boven