Wethouder Van Olden: keuze voor grotendeels herbouw TheateradParade

Printerversie
Gepubliceerd op: 24-05-2017 | Gewijzigd op: 24-05-2017
Wethouder Huib van Olden van onder meer cultuur presenteerde in een versneld bijeengeroepen persbijeenkomst op woensdagmiddag 24 mei 2017 een alternatief voor het kosten hoge gestegen nieuwbouwplan van een TheateradParade. Dat theater met één zaal van krap 1.000 stoelen en een riante foyer gaat  € 61 miljoen kosten.
De foyer wordt multifunctioneel met een 'stevige horecafunctie,  die het hele jaar open kan zijn'.
Architecten krijgen een jaar de tijd om een ontwerp te maken. 
Het bijgestuurd plan komt in juli 2018 in de gemeenteraad!

Door het terugtrekken van de dure  - € 71 miljoen -nieuwbouw en de keuze voor  een 'goedkoper' alternatief,  kan de stad pas over zes jaar - in 2022-  een nieuw theater tegemoet zien. 

Wethouder voor onder meer cultuur Huib van Olden.

foto © paul kriele,   20 januari 2015.
..............................................................................................................

Van Olden stipte nog een -te verwachten - tegenvaller aan. Met de gecompliceerde  nieuwbouw op deze precaire locatie zijn zeker procedures te verwachten.  Dat betekent een extra vertraging, sprak Van Olden, die toch moest toegeven dat er alom en zeker vanuit  de poltitiek steeds meer bezwaren rezen tegen de dure ambities van de gemeente. Door op 
de fundamenten  te bouwen kiest het College voor de veiligste weg en mijdt doormee bestemmingsplanprocedures. 


Door de vertraging komt de mogelijkheid terug dat de Pleinzaal in de te overbruggen periode naar de sloop, mogelijk weer open kan. Daar [voor asbestverwijdering] én  voor achterstallig onderhoud is door de gemeente een potje van tezamen € 2 miljoen aangelegd.

De gemeenetraad zal zichnog moeten uitspreken over een aantal uitgangspunten. Expliciet zegt het persbericht dat de laad-, en losruimte [alsnog] in het gebouw worden opgelost.  

Bericht van woensdagmorgen 24 mei 2017 /10.30 uur College kiest niet voor een geheel nieuw theater

Op de huidige plek van het TheateradParade komt geen geheel nieuw, maar een herbouwd -nieuw- theater. Dat meldt het Brabants Dagblad, opgemaakt  uit stukken die door het College van B&W donderdag 18 mei 2017 aan de coalitiepartijen zijn gestuurd.

De oude -bovenbouw wordt gesloopt en voor € 61 miljoen* wordt er een vernieuwd theater opgezet. Dat is  tien miljoen minder dan de op dit moment begrote kosten voor een geheel nieuw theater van € 71 miljoen. Die herbouw omvat dus een geheel nieuwe bovenbouw met één grote zaal voor krap 1.000 bezoekers met toch !een groter podium, vernieuwde en grotere backstage en artiestenfoyers en een grotere publieksfoyer die als semi- theaterzaal kan worden gebruikt. De planning is dat dit theater pas in het seizoen 2012 /2022 kan worden geopend.

Conclusie:  Probleem blijft de aan-en afvoerfunctie die aanvankelijk -met een lift- verdiept zou worden aangelegd.

* Die € 61 miljoen is inklusief de indexatie en de al gemaakte aanloopkosten.

Nieuwe oplossing:
Den Bosch behoudt zijn oude
theater, maar dan als tussenvariant van
een geheel nieuw en een oplapversie.


foto © paul kriele, 23 maart 2017.
........................................................................ 


Zou dat theater op een andere plek komen, dan kost dat geen € 71 miljoen, maar € 85 miljoen omdat -in die-langdurige - tussenperiode het huidige oude moet worden opgelapt. Bovendien vraagt de Paleiskwartier bv dan veel meer voor een vierkante meter grond dan de één euro voorheen.
Een andere optie -oplappen- is ook overwogen, maar door het College afgekeurd, omdat het dan om een tijdelijke oplossing gaat, die maar 10-15 jaar stand houdt.
Het BD concludeert dat vijf fracties akkoord gaan met dit nieuwe voorstel.

 

Terug naar boven