Van Gent: Nieuw theater buiten centrum

Printerversie
Gepubliceerd op: 01-03-2010 | Gewijzigd op: 01-03-2010
Theater aan de Parade, terughoudend gebouwd vanwege zichtlijnen op de St.Jan..
foto © marc venrooij, 5 april 2009.

Van Gent: Nieuw theater buiten binnenstad/ geen afbreken oude schouwburg.
Luc van Gent is voor nieuwbouw van het Theater aan de Parade, maar dan buiten de binnenstad. Van Gent bestierde in de jaren 70-80 het Casino later TheateradeParade. De voormalige beroeps toneelspeler en toneelregisseur die laatstelijk, voordat hij naar Den Bosch kwam, regisseur was bij de NOS, denkt aan een theater/schouwburg buiten het centrum,dat zowel voor concerten als voor theaterproducties geschikt is, zoals er een in Zwolle staat. Bezoekers komen, zoals ze gewend zijn naar Eindhoven of Amsterdam te reizen, toch wel naar dat theater.
Bij de bouw van de huidige schouwburg werd qua akoestiek een [technisch] compromis gesloten, zegt de 85-jarige Van Gent. 'Dat hoef je dan niet meer te doen.'
Maar als je een nieuw theater in de binnenstad bouwt.. , dat kan eigenlijk niet op de oude plek. Je komt met nieuwbouw in conflict met de rooilijn en de zichtlijnen op de St. Jan, zoals dat ons toen [1974] ook belemmerde.
Gebruik bij nieuwbouw elders dan van het huidige theater de Pleinzaal voor diverse evenementen en de rest als ontmoetingsruimten en theatercafé. Van Gent deelde zijn visie zondagmiddag 28 februari 2010 uit na afloop van het politiek debat in de Verkadefabriek.