Theaterstuk met 100 wijkbewoners die figurant zijn

Printerversie
Gepubliceerd op: 05-02-2014 Met het project 'De Oversteek',* dat doorloopt naar een echte theatervoorstelling 'Dantos', probeert theaterdirecteur Harry Vermeulen stadgenoten, die anders niet zo gemakkelijk de schouwburg bezoeken,naar het theater te krijgen.

Theaterdirecteur Harry Vermeulen
is er klaar voor..

Er hebben zich al honderd wijkbewoners aangemeld die in verschillende bijeenkomsten kennis maakten met elkaar dmv een speed date. Daarin moesten ze elkaar persoonlijke vragen stellen om de dialoog te openen zoals: “Wat maakt het dat jij je ergens thuis voelt?” en “Wanneer heb je voor het laatst heel lekker geslapen?” of “Wat hoop je dat de nacht gaat brengen?”. Door deze vragen kwam de roedel – zo worden wijkbewoners genoemd – een stuk dichter tot elkaar. De groepsdynamiek begon direct al vorm te krijgen. Zo zijn er bijvoorbeeld de grappenmakers en de karrentrekkers. Maar ook werd het meteen duidelijk dat iedereen een ander talent heeft: koken, schilderen, een luisterend oor bieden, mensen bij elkaar krijgen en ga zo maar door.

Al deze mensen zullen zich op 12 en 13 maart op toneel nestelen van ‘Dantons dood’ van Toneelgroep Amsterdam tussen onder andere Hans Kesting, Gijs Scholten van Aschat en Halina Reijn. De wijkbewoners spelen niemand. Ze zijn gewoon zichzelf. Ze leggen tijdens de voorstelling een kaartje, bereiden een soepje op het toneel en rollen aan het einde van de voorstelling hun slaapmatjes uit. Als de acteurs het toneel verlaten blijft de roedel achter in ‘hun’ theater. Harry Vermeulen leest ze een verhaaltje voor en sust ze in slaap.

* ‘De Oversteek’ is een initiatief van het Zina Platform dat onder leiding staat van Adelheid Roosen. Female Economy is het artistieke bureau van Roosen.