Jan van der Putten ontvangt Culturele stadspenning

Printerversie
Gepubliceerd op: 25-06-2021 | Gewijzigd op: 25-06-2021
Vrijdagmiddag 25 juni 2021 heeft wethouder Mike van der Geld aan Jan van der Putten, vertrekkend directeur van de Verkadefabriek, de  Culturele penning van de stad uitgereikt. 
Jan van der Putten met de door loco burgemeester Mike van der Geld aan hem uitgereikte Culturele stadspenning. foto © angeline swinkels, 25 juni 2012.

Van der Putten die de Verkadefabriek deed groeien als cultureel centrum met zalen voor cabaret, theater, muziek en een bioscoop,  heeft iets unieks  voor 's-Hertogenbosch opgezet en dat steeds cultureel verfraaid, aldus het stadsbestuur.
Van der Putten wist daarbij talentvolle professionals aan zich te verbinden, te enthousiasmeren en te stimuleren. Hij is een cultureel ondernemer  pur sang. Het College van B&W waardeert zijn bevlogenheid, enthousiasme, visie en kritisch oog voor het culturele klimaat van de stad.Ook voor de landelijke theatersector heeft Van der Putten veel betekend, met name voor de theatermakers. Hij is actief geweest voor de Proeftuinen Podiumkunsten, de Vereniging van Vlakke Vloer Theaters en het latere Vlakke Vloer Platform. Ook heeft hij als lid van een theatercommisie de minister geadviseerd over steunmaatregelen voor de sector podiumkunsten.

Bericht van 5 januari 2021 Jan van der Putten stopt bij Verkadefabriek 
Jan van der Putten
[*Drunen, 25 februari 1959] stopt bij de Verkadefabriek.

foto © angeline swinkels, 2020.

Directeur Jan van der Putten [*Drunen, 25-2-1959] stopt na 40 jaar bij de Verkadefabriek, resp. Bis  Per 1 juni 2021 zo meldt Vander Putten aan zijn medewerkers, ‘ …ga ik ruimte maken voor andere dingen’.

Terugkijkend is Van der Putten die vaak een eigen, meer bredere visie had op wat de gemeentelijk beleid /visie voor gedachten had. Van der Putten, die hiervoor vanaf 1982 directeur was van Theater BIS [resp. in de Lange Putstraat en vervolgens in de Triniteitstraat].

'Voor ontmoeting en inspiratie kan de stad niet zonder cultuur,’ aldus Van der Putten. Maar dan dient het beleid wel veel meer gericht te zijn op wat andere culturele instellingen voor staan. In die visie werd hij niet echt ondersteund en soms nog minder in bij zijn roep om financiële steun voor de nieuwe formule waarmee de Verkadefabriek in 2004 begon.
Van der Putten:'Ik kijk vooral met trots naar de Verkadefabriek. Al lang geleden heb ik me gerealiseerd dat we het doen voor de bezoekers en de kunst en kunstenaars. Niet voor de politiek…Dus er heerst bij mij geen teleurstelling.'

Van der Putten tot slot: ’Met trots en plezier kijk ik terug op wat we met elkaar hebben opgebouwd. Na deze corona zal de behoefte van ontmoeten niet minder worden. Dan is het voor de Verkadefabriek een goed moment om een nieuwe directeur met nieuwe ideeën aan te trekken, ’ aldus Jan van der Putten.

Terug naar boven