‘Bossche‘ ijsbeer krijgt expositie in Deventer

Printerversie
Gepubliceerd op: 11-10-2008 | Gewijzigd op: 18-10-2008
 
De IJsbeer staat nog op de  kruising Aartshertogenlaan/Mgr. Diepenstraat als protest tegen de milieuschade. De gemeente nam nog geen actie tegen dit illegaal geplaatste monument dat 5000 kilo weegt. Er zou zelfs sprake zijn dat  'Den Bosch' het beeld wil behouden.

 
 

De in autobanden gevatte IJsbeer die verwijst naar de milieu-effecten zoals de verdwijnende natuur, krijgt een vervolg met een expositie in Deventer [17-26 oktober2008]. Het monument suggereert  het gooien van olievaten naar langsrijdende auto’s. Als protest op de vervuilende auto-industrie en het toenemend autogebruik.
Omdat niemand de ‘IJsbeer’ wilde ‘hebben’ eindigde de zoektocht van de kunstenaar Abel Heijkamp in een donatie aan de actiegroep Acting Forward die het 5000 kilo wegende gevaarte in de nacht van 11 op 12 september 2008 op de rotonde in de Aartshertogenlaan/ Mgr. Diepenstraat zette.
Op de expo in het Havenkwartier van Deventer zijn foto’s en andere documenten te zien over de aanloop van dit kunstwerk en beelden van de actiegroep, waarbij een uitleg gegeven wordt hoe kunstwerken vertaald kunnen worden.
Volgens de actiegroep Acting Forward heeft de gemeente 's-Hertogenbosch belangstelling getoond het beeld 'de IJsbeer' te behouden....
Uit een enquêete onder omwonenden blijkt dat de meesten voorstander zijn dit beeld -als reactie op het klimaatbeheer- te laten staan. Met wethouder Rodney Weterings volgt over leg daarover.