Digitale kunst op ramen van Sint Jan

Printerversie
Gepubliceerd op: 16-10-2008 | Gewijzigd op: 19-10-2008
Een kunstproject geprojecteerd op de blinde ramen aan weerszijden van de luipoort van de Sint Jan.

© beeldend kunstenaar de uit Schijndel afkomstige Jeroen Kooijmans.

Jeroen Kooijmans projecteert [digitale projectie] kunst op twee blinde nissen aan weerszijden van de luipoort van de Sint Jan. Dat zijn twee dichtgemetselde raampartijen. Deze kunstmanifestatie gebeurt ihkv het jaar van het Religieus Erfgoed en is met name gefixeerd op de restauratie van de kathedraal. Beeldend kunstenaar Jeroen Kooijmans, die het verhgaal rond Adam en Eva in een eigentijdse vorm** opzette, gaf aan deze kunstuiting, die vanaf 6 oktober 2008 is te zien, de titel Van zonsondergang tot zonsopgang.

Het initiatief van deze kunstuiting ligt bij het SM's. Maar ook de provincie ondersteunt het project  ihkv het programma 'Schatten van Brabant'. Dat is een provinciaal programma waarbij het cultureel erfgoed op een prikkelende manier wordt verbonden aan  hedendaagse kunst.
De site van Kooijmans gaf weinig persoonlijke informatie over de kunstenaar,  niet anders dan dat eerst filmpjes gedownloaded diende te worden . 
Na Den Bosch komt ook op andere locaties dit project in beeld.
** Kerkelijke bevoogding
Het blijkt dat het bsidom pas toestemming voor het verhaal gaf,  wanneer Adam en Eva meer blaadjes voor hun geslachtsdelen en zij voor haar borsten zou dragen. Aan die censuur heef Kooijmans beantwoord door het ' kleine' blaadje voor Adams penis groter te maken en door Eva, die eerst helemaal bloot liep, ook enkele blaadjes op haar tieten te plakken..