Zoeken
Bieb: In november feest bij 100 jaar Bieb
Printerversie |
In juli 2015 bestond Bibliotheek 's-Hertogenbosch precies 100 jaar. Die mijlpaal gaat de bieb in november vieren met 100 uur durende feestelijkheden.
In het kader van het 100-jarig jubileum wordt een schrijfwedstrijd georganiseerd waaraan jong en oud mee kan doen. De opdracht? Schrijf een anekdote van maximaal 200 woorden waarin boeken centraal staan.
Overige activiteiten
[herhaling van bericht van 24 augustus 2015]:
de Culturele Apotheek, een debat over de toekomst van de Bieb, een sneltekenaar een literaire tatoeëerder en een poëtische waarzegster. Ook voor kinderen valt er veel te doen.
Bij gelegenheid van het eeuwfeest verschijnt van de hand van Denise de Costa het boek '100 jaar BIEB, vooruit naar
vroeger'.
>>Zie ook www.bibliotheekdenbosch.nl
Historie
De bibliotheek zat aanvankelijk in de Choorstraat 16. In het pand van de Maatschappij van Brandverzekering Koninkrijk der Nederlanden. Op die locatie zit vanaf 1974 museum Slager waar het echtpaar Hein en Suze Bergé-Slager het beheer over voerde. Zij woonden op nummer 14.
De naam luidde 'Openbare Leeszaal en boekerij op roomskatholieke grondslag'.
Dat was tot 1973. In dat jaar begon de verbouwing van het voormalige Leonarsusgesticht op de hoek Hinthamerstraat /St. Josephstraat. Dat was een bejaardentehuis waar de mannen gescheiden van de vrouwen verbleven.
Op 13 mei 1974 opende burgemeester Gerrit van de Ven de nieuwe bibliotheek.
Choorstraat 14-16 Museum Slager voorheen Maatschappij van Brandverzekering op nummer 16, waar de Openbare leeszaal in 1943 kwam. Op nummer 14 woonde het echtpaar Bergé -Slager. foto © paul kriele, 14 juni 2015. |
Voorgeschiedenis
Het pand Markt 3 staat vanaf 1928 bekend als rooms katholieke Leeszaal en Krullartstraat 4-6 [nu 't Bosschenaartje] had vanaf 1943 tot in de jaren 60 de functie van leesbibliotheek 'Biblo' [Zuid-Nederlands Antiquariaat] .
Markt 3 Openbare Leeszaal. © archieffoto |
In de jaren zestig kwam hier het VVV-kantoor. Later werd het de sjieke schoenenzaak van mevrouw Jansen, die vervolgens onder de naam Bally, door Arnold Vromans werd voortgezet.
Terug naar boven