Viering 100 jaar Bieb: toekomst van de bieb ter discussie..

Printerversie
Gepubliceerd op: 02-11-2015 | Gewijzigd op: 04-11-2015
Slogan 'Terug naar  vroeger' , de titel van de viering van 100 jaar BIEB en van de subtitel van het jubileumboek.


Deze week, bij de viering van 100 jaar BiEB,
staan er twee mannetjes met een klok op d'r kop
voor de ingang van de Bieb in de Hinthamerstraat.
De verdraaiende cijfers verwijzen
naar de slogan 'Vooruit terug naar vroeger'.
Dat is ook de subtitel van het jubileumboek.

foto © paul kriele, 4 november 2015.

Bericht van maandag 2 november 2015: Officiële viering 100 jaar Bieb met boekpresentatie

De viering maandagmiddag 2 november 2015 in de Bibliotheek aan de Hinthamerstraat gebeurde met enkele toespraken door directeur Hans Derks, wethouder voor Onderwijs Eric Logister en Raad van Toezichtlid Roel van de Poort.
De voorzitter van de Raad van Toezicht oud- wethouder Hans Dona bood wethouder Logister het jubileumboek ‘100 jaar Bieb’ aan. Die uitgave van Denis de Costa heeft als ondertitel ‘Vooruit naar vroeger’.

Op de druk bezochte bijeenkomst draaide het uiteraard om zowel de inhoudelijke toekomst als om de toekomst qua locatie van de huidige bibliotheek.

>>Op  openwebcast.nl is  binnen korte termijn een verslag te zien van deze viering.

  Biebdirecteur Hans Derks wenst - gezien het
verleden - dat  de bieb voor iedereen OPENBAAR blijft !

Hinthamerstraat
Indruk van de sfeer bij 100 jaar Bibliotheek.

foto's © paul kriele,  2 november 205.
 

Directeur Hans Derks ging daar- na een historische in leiding –even op in. In dat beeld werd ook het dieptepunt van de bieb aangeroerd. In de Tweede Wereldoorlog [eind 1942] werd directeur Brans gedwongen het bord ‘Voor Joden verboden’ aan de deur te bevestigen..’Derks: Die daad is gemakkelijk te beoordelen en te veroordelen. Maar wat zou ik hebben gedaan?’ stelde Derks, die daarop ,met een bruggetje overstapte naar de huidige problematiek van de vluchtelingen. Mijn wens is dat we nooit meer naar zo’n situatie zullen terugkeren. We moeten er alles aan doen om deze bieb openbaar te houden.’
Daarmee was spreker terug bij het ontstaan van de r.k. Openbare Leeszaal en Boekerij [=bibliotheek]. ‘Daarover kunt u in het jubileumboek van Denise de Costa meer lezen,’ besloot de directeur.

Toespraak lid van de Raad van Toezicht

Roel van de Poort [Raad van Toezicht] kwam uiteindelijk uit bij de uitdagingen die de bieb te wachten staan: dat levert een verruiming van denken op We willen inspireren en met elkaar de dialoog aan gaan.’waarmee Van de Poort verwees naar de discussieavonden,debatten en workshops die de bieb op de verdieping gaat organiseren.

Maar er is meer Van de Poort benadrukte verwijzend naar het project013.Mijn wens is dat de bieb de band met het onderwijs versterkt en deze huiskamer die 600.000 bezoekers per jaar telt, een frisse opknapbeurt geven, zodat alle mensen zich hier thuis voelen.’
En over de bezuinigingen zei Van de Poort richting wethouder Logister: ‘Het zou jammer zijn als het College van B&W dit kind met het badwater weggooit.’.

-Boven: Het lid van de Raad van
Toezicht Roel van de Poort.
-Rechts boven: Het moment
waarop de voorzitter van de Raad van Toezicht
Hans Dona aan wethouder
Eric Logister het jubileumboek [rechts]  aanbiedt
.

foto's © paul kriele ,2 november 2015.

Toespraak wethouder Eric Logister
Wethouder Eric Logister opende met een compliment: 'Als loco-burgemeester kom ik regelmatig bij100-jarigen. Maar deze ziet er nog het meest vitaal uit. Dat zie je al aan de titel van het jubileumboek.’
Het advies van de wethouder was: 'Leren uit het verleden en kijken naar je kernwaarden. Daarin benoem ik als belangrijk voor de jeugd: leesbevordering, educatie en het bijbrengen van leesplezier.'
Logister betwijfelt of internet het belang van de bieb verdringt. 'Ik voorspel dat de bieb het internetportaal wordt in de samenleving. Daarin zit tegelijk de vraag verweven : Hoe ontsluiten we de kennis die voor het grijpen ligt?
Hoe kunnen we met de partners de kennis bij elkaar brengen?'

Sprekers gingen niet te diep in op de geografische toekomst van de bieb: Er klonk: Laten we ons eerst op de inhoud richten en het dan over de verbouwing hebben.. [Eric Logister..].


-Rechts: Even poseren nadat het kunstobject
door wethouder Eric Logister [midden] en directeur
Hans Derks is onthuld. Links Hans Dona, voorzitter
van de Raad van Toezicht van de bibliotheek.

 De muzikale intermezzo's
kwamen van de pianist Jacco Wijnia.

foto's © paul kriele, 2 november 2015.

Na het aanbieden van het jubileumboek werd door wethouder Eric Logister en directeur Hans Derks voor inde bibliotheek het object 'Out of the BIEB' onthuld dat bestaat uit een menshoge wereldbol waarin flatscreens zijn gemonteerd die de verhalen en inspiraties weergeven van vijf jonge kunstenaars die zochten naar blikverruimende manieren van kennisdeling, zowel fysiek als virtueel. De vijf  kunstenaars waren voor dat doel door de Brabantse biebs er - wereldwijd-  op uitgestuurd. Doelwas om het debat aan te zwengelen naar de vorm en de inhoud van een moderne bibliotheek.


Terug naar boven