Zoeken
Afscheid van Biebdirecteur Hans Derks
Printerversie |
In de oude kapel van het Groot Ziekengasthuis nam Hans Derks, als directeur van de Bibliotheek ’s-Hertogenbosch, na 16 jaar afscheid .
Een tiental leesconsulenten deden een voordracht met onder meer een gedicht van Edward van de Vendel ‘het Visvarkentje’ en boden hun vertrekkende directeur ook het boekje ‘Ik juich voor jou’ met gedichten van Van de Vendel aan zodat’.. hij het zelf niet hoefde te lenen en terug te brengen…’
In de toespraak werd ook het afscheidscadeau, een bijdrage aan het kinderleesfonds voor Afrikaanse kinderen : www.kinderfondsMamas.nl. prominent in beeld gebracht.
-Links de genodigden in de oude kapel van het GZG. Vooraan het echtpaar Derks en wethouder Huib van Olden. | |
foto's © paul kriele, 21 september 2016. |
De slogan van de consulenten was: Geloof in jezelf en laat de wereld de- Bossche- bieb maar zien’. En na een filmpje over de succesvolle Schoolbieb: ‘ Ondanks je afscheid, het verhaal gaat verder.’
In zijn afscheidstoespraak memoreerde Derks nog eens de verwikkelingen rond de nieuwbouw van de vestiging in de Hinthamerstraat en gaf hij een inkijk in de succesvolle activiteiten van de bieb.
In zijn afscheidstoespraak memoreerde Derks nog eens de verwikkelingen rond het al of niet doorgaan van de nieuwbouw van de vestiging in de Hinthamerstraat en gaf hij een inkijk in de succesvolle activiteiten van de bieb.
Derks begon zijn afscheidsrede met ‘De dag die je wist dat zou komen’, ontleend aan het Koningslied. Maar als zin bekritiseerd door Wim Daniëls.
Derks ging terug naar zijn begin als directeur in Den Bosch op 1 mei 2000.
‘Het waren fantastische jaren. Er is geen goede en geen slechte manier om dit te doen. Die tijd was voor mij –met afstand - MIJN mooiste jaren.
In die 16 jaar en 3 maanden zijn de wereld, de Bossche bibliotheek en daarbij ook ik, ingrijpend veranderd.
In het eerste decennium van de eeuw stond de bieb sterk in het teken van vernieuwing van de vestigingen, van onze gebouwen [..].
Al vanaf 1989 waren er grootse plannen voor de hoofdvestiging. In het tweede decennium gloorde realisatie daarvan aan de horizon.
In de aanloop naar 2005 vernieuwden we nog ingrijpend het interieur. Dat kon geen uitstel lijden. Dat zou afstel betekenen.
In 2007 werd er een radicale nieuwe weg ingeslagen, mede aangezet door de bezuinigingen en het besef dat de tijd de bieb zou inhalen. De keuze om het geld daar in te zetten waar het maatschappelijk het beste rendeert, zou uiteindelijk ons het Paradepaardje worden.'
-Links: Vertrekkend biebdirecteur Hans Derks gaf symbolisch aan zijn opvolger Nan van Schendel de oude sleutel van de poort van de bibliotheek in de Hinthamerstraat door. -Links boven: De bijdrage met onder meer een gedicht .[Edward van de Vendel] en een cadeautje van de leesconsulenten. -Links onder: Voorzitter van de Raad van Toezicht Hans Dona. -Hieronder: De afscheidsreceptie. met rechts theaterdirecteur Harry Vermeulen en wethouder Eric Logister. foto's © paul kriele, 21 september 2016. |
|
In zijn overzicht gaf Derks enkele cijfers
Er zijn in 2016 vijftig schoolbibliotheken in het Primair onderwijs en 5 in het Speciaal Onderwijs en 44 voor de allerkleinste, die bediend worden met 550 professionele krachten en vrijwillig[st]ers.
Voor de volwassenen zijn er 140 werk-, en studieplekken en in totaal 350 programma-activiteiten per jaar. Het programmabudget bedraagt bijna € 100.000.
Een op de drie inwoners is lid van de bibliotheek.
En deze kapel zou onderdeel uit gaan maken van de nieuwbouw. Het is wellicht ‘a blessing in disguise’, zei Derks veelzeggend en ook met emoties in zijn stem.
'De belabberde huisvesting in de Hinthamerstraat is nu een uitdaging voor Nan van Schendel, mijn opvolger.’
Derks besloot met een dank aan allen. ‘Met het MT, de kring van naaste medewerkers, deelde ik de meeste intensieve ervaringen. Dat is logisch. Samen hebben we zestien jaar hoogtepunten en dieptepunten gedeeld.
Ik voel grote dankbaarheid en trots. U allen bent verankerd in mijn hart. Jullie allen zijn me dierbaar.
Ik heb zes wethouders meegemaakt, maar speciaal noem ik in mijn dank Hans Dona, die vanaf 2002 voorzitter is van de Raad van Toezicht. Ik klopte nooit tevergeefs bij hem aan, hij weerhield mij in mijn ongeduld, hij hield mij op het rechte pad en hij was mild als een vader over mijn boosheid en teleurstellingen.'
'Het is 21 september 2016, de dag waarvan je wist dat die zou komen.’
Aan zijn opvolger Nan van Schendel: ‘ Veel succes en wat je tegen mij zei, herhaal ik nog eens: ‘Los laten. Loslaten is de kunst.’ Maar: Hoe kun je iets loslaten dat een deel van jezelf is geworden? Van een van de fraters van Tilburg kreeg ik de oplossing: ‘Je hoeft niet los te laten. Je kunt ook anders vasthouden.’
Na afloop van het ceremoniële deel van het afscheid van Hans Derks was er een geanimeerde receptie in de kapel van het GZG.
De 64-jarige Hans Derks blijft tot oktober 2017 aan als adviseur van de Bibliotheek 's-Hertogenbosch.
Terug naar boven