Tweede Kamerlid Bruins-Slot bezocht Bieb ivm project Taalnetwerk

Printerversie
Gepubliceerd op: 27-12-2016 | Gewijzigd op: 27-12-2016
Bij het bezoek van het CDA-Tweede Kamerlid Hanke Bruins-Slot,  speciaal aan het Taalnetwerkop 20 december j.l.
pleitte zij voor  een taalvrijwilliger voor iedere nieuwkomer en meer hulp bij de integratie. 'Taalcoaching vergroot je wereld.'
Bruins-Slot orienteerde zich over dit project* en luisterde naar directeur Sylvia de Groot Heupner van Het Begint met Taal.

   
 

"Steeds meer anderstaligen kloppen aan bij vrijwilligersorganisaties met een taalvraag. Er zijn lange wachtlijsten. Dit wordt deels veroorzaakt door de grotere instroom van vluchtelingen. Daarnaast hebben ook migranten die hier al langer zijn meer taal nodig dan ze op school leren, bijvoorbeeld om (vrijwilligers)werk te vinden. Ook vrijwilligersorganisaties zien de hulpvragen toenemen door de onoverzichtelijke inburgering. Taalcoaching is juist bedoeld als aanvulling op formeel onderwijs, voor-, tijdens,- of na de inburgering, niet als vervanging, 'aldus Sylvia de Groot-Heupner 

Hanke Bruins-Slot is Tweede Kamerlid voor het CDA en onderschrijft het belang van vrijwilligerswerk. Wat haar betreft mag vrijwilligerswerk nooit gebruikt worden om zorg of onderwijs in te vullen, ook niet bij de inburgering. Vrijwilligerswerk komt van onderop. De rol van de overheid is om hierbij te faciliteren met kennis, netwerken en het wegnemen van drempels. Vrijwilligerswerk zoals taalcoaching mag wat Bruins-Slot betreft nog veel meer waardering krijgen, want het heel erg belangrijk.

*Het Bossche Taalnetwerk is een samenwerkingsverband van acht organisaties, waaronder Gilde ‘s-Hertogenbosch en bibliotheek ‘s-Hertogenbosch. In alle wijken zorgen de samenwerkingspartners ervoor dat mensen met een taalvraag ondersteuning krijgen.