Meestervervalser Geert Jan Jansen in Bieb

Printerversie
Gepubliceerd op: 23-01-2005 actueel: Op 2 maart 2005 werd bekend dat Jansen van de Franse rechtbank in Orléans 80 werken terugkrijgt. In 1994 werd hij gearresteerd waarbij 1600 werken in beslag werden genomen. Jansen is in Frankrijk bij verstek veroordeeld en moet nog een straf uitzitten.

Maandag 17 januari 2005 was Geert Jan Jansen [*1943] te gast in de Openbare Bibliotheek Daar gaf de -toen -60 jarige Jansen een lezing over zijn werk. Nu ja werk ..? Pogingen van bezoekers om wat dieper tot de zakelijke ambities van Jansen door te dringen haalden bakzeil. Jansen tilde nauwelijks een tipje van zijn handige tactiek op.

Geert Jan Jansen tijdens zijn lezing over zijn werk in de Openbare Bibliotheek.
Na afloop van de lezing in de Openbare Bibliotheek signeerde Jansen zijn boek Magenta. 


foto's © gerard monté, 17 januari 2005.

Jansen staat er om bekend dat ie meesterwerken weet te vervalsen. Maar diens schilderijen zijn imitaties van Chagall, Miro, Picasso, Matisse en Karel Appel. De vooraankondiging van de Bibliotheek schrijft niet dat Jansen werken kopieert, maar er iets aan toevoegt of zelf nieuwe exemplaren bedenkt.
In de bijeenkomst van maandag 17 januari 2005 vertoonde Jansen ook enkele videofragmenten over zichzelf. Daarin kwamen interviews in voor zijn manier van werken. Historisch was het fragment met de man die onder de Arc de Triomphe was doorgevlogen. Jansen heeft hem in de gevangenis leren kennen.

Op een gegeven moment maakte een mevrouw tijdens de lezing in de Openbare Bibliotheek zich een beetje boos dat hij zo gewerkt had. Zij kon zich, zo eerlijk als zij was, zich daar niet goed iets bij voorstellen.
Jansen antwoordde haar dat de mensen graag zo'n werk aan de muur willen zien, ook als ze weten dat het niet echt is.
In de kunstwereld heet zo'n werk 2e of 3e kwaliteit Iedereen verdient er aan. Vals is een woord dat je daar niet bij moet gebruiken, aldus Jansen.
Alhoewel Jansen kunstgeschiedenis studeerde, wordt hij gezien als een autodidact .De techniek heeft hij zich zelf aangeleerd. Bovendien verplaatst hij zich eerst in de filosofie van de kunstenaar en zijn werk vooral eer aan een eigen versie te beginnen..
Toch werd hij in 1994 in Frankrijk gearresteerd vanwege deze malversaties, of hoe het dan ook heten moge.Ook dat is een historisch fragment in Jansens leven. Bij die arrestatie werden hem 1600 werken afgenomen. De Hollandse kunstenaar werd beschuldigd van plagiaat. Dat proces is -naar ik meen - in 2003 afgerond met intrekking van die beschuldiging. Hoe het met de in beslag genomen werken is afgelopen is niet bekend.
Meer valt over deze zaken en achtergronden te lezen in Jansens eigen autobiografien 'Magenta . De avonturen van een meestervervalser' . Uitgeverij Prometeus]

Jansen heeft recentelijk zelf de schildersezel en kwast ter hand genomen Zijn werk is onder meer te zien in de Archipel een woonzorgcentrum in Almere-Literatuurwijk.

Terug naar boven