Avondje op het Biebplein met wielrenner o.a. Rini Wagtmans

Printerversie
Gepubliceerd op: 07-11-2006 Op maandag 6 november 2006 was in de Bieb de oud-wierlrenner Rini Wagtmans te gast. Speciaal voor deze avond schreef journalist Jace van de Ven een column. Van de Ven is de auteur van 'Voorbij de meet, over dramamtische momenten uit de Tour de France'.
Peter Winnen [niet aanwezig] heeft zijn passie voor de wielersport ook in de vorm van een boek getoond. Ten tijde van de successen van Wagtmans en Winnen, was Peter Ouwerkerk sportjournalist. Ouwerkerk, die Wagtmans interviewde, is de auteur van een biografie over Wagtmans 'Ongekend, Rini Wagtmans, van straatjongen tot ridder'. 
Links de gasten Rini Wagtmans [l] die door Peter Ouwerkerk werd geïnterviewd. Rechts en onder de Tilburgse journalist Jace van de Ven.  
Boven: Publiek op het biebplein.

foto's gerard monté, 6 november 2006.

 
   

Rini Wagtmans zei al jong grote bewondering te hebben voor Wim van Est.  Wagtmans bezocht hem later toen hij ziek was en nam hem mee naar bijeenkomsten ook al was Van Est al aan het dementeren. Hij genoot daar toch van.
 
Op dinsdag 7 november 2006 werden in Sint-Willibrord de eerste sleutels in de Wim van Eststraat overhandigd aan de bewoners.
Wagtmans heeft zich er sterk voor gemaakt dat die straatnaam er kwam. Van Est heeft dat nog wel meegemaakt. 
Op 17 juni 2007 wordt er ook een standbeeld onthuld, precies op het tijdstip dat Wim van Est in het ravijn stortte.
 
Wagtmans heeft de eerste keer in Chaam 'De 8 van Chaam' gewonnen. Wagtmans finishte vóór Jan Janssen, dat was niet de bedoeling. Het heeft een hoop geld gekost en hij werd er lang op aangekeken. Men was daar niet blij mee.
 
Waarom zoveel (prof-)fietsers in dat dorp? Er was niks dan armoede, geen geld voor school (en niet zo'n zin) en dan krijg je dat je talent voor zoiets ontdekt. Er werd wel veel gesmokkeld, de boter liep soms onderuit de auto als ze 's zomers bij de grens te lang moesten wachten. 
Wagtmans won ook eens een etappe voor Eddy Mercks, dat was zijn baas en hij was maar knecht dus die gele trui kon eigenlijk niet, de dagen erna verzon hij een smoesje waarom hij toen niet zo goed reed en Mercks kon winnen. 
 
Jace van de Ven las gedichten en tekst over het wielrennen voor en vertelde dat hij, met al zijn gewicht, toch als eerste een keer op de Alp d'Huez aankwam. De Nederlandse pastoor luidde toen voor hem als enige niet-prof de klokken.
Rini Wagtmans heeft daar nooit gefinisht want die plaats zat toen niet in het parcours.
 
Rini Wagtmans verkende altijd vooraf het parcours, ook als anderen zeiden dat het niet hoefde en ook als het een afdaling was. Soms gingen ze met de bus en luisterden ze naar de motor, dan hoorden ze waar de zware stukken zaten.
Samen met zijn vrouw heeft hij in Kazachstan veel voor jonge wielrenners gedaan, een school opgericht en materiaal geleverd.
 
Hilariteit bij de echtgenotes van Jace van de Ven en Wagtmans tijdens de voordracht van deze wielrenner. Midden de Tilburgse journalist Jace van de Ven toont een linosnede van zijn bundel 'Voorbij de meet'.
Doping
Jace van de Ven zei te betreuren dat het tegenwoordig zo'n computergedoe is bij de tour, oortelefoontjes en al.
Rini Wagtmans zei dat doping eigenlijk veel erger is. Hij gaf toe een keer of vier doping gebruikt te hebben, iets gepakt te hebben.
Een keer was in Den Bosch, maar die dag had hij veel moeite met de bochten, waar hij anders zo door ging, reed hij nu de balen stro eruit!
De renners zeggen nu, dat ze iets van de dokter gekregen hebben. In mijn tijd pakten ze het zelf. Hij wil iets echts zien in de race, bedrog is bedrog. Toen een door hem bewonderde renner na de winst wegens doping gediskwalificeerd werd, hebben hij en zijn vrouw zitten huilen op de bank. 
 

Boven: Accordeoniste Angela Vos.
Recht boven: Kijkend naar de film over de Bossche wielerbaan van 1933.
Rechts: De speciale gasten met vlnr: Peter Öuwerkerk, Rini Wagtmans, Jace van de Ven en Angela Vos met een stoffelijk bedankje tot slot.

foto's gerard monté, 6 november 2006.
 
 

Hierboven: vlnr:. Midden het bekijken van een filmpje over de Bossche wielerbaan van 1933. Rechts: Dvd-vertoning van een korte film over de Bossche wielerbaan in 1933 en van films over de Tour de France.
Er zijn plannen voor een wielrennermuseum, de Rabo-bank en het Noordbrabants Genootschap hebben steun toegezegd.

Terug naar boven