Bossche Klasgenoten in de Bieb met Postema in het middelpunt

Printerversie
Gepubliceerd op: 17-11-2007 Vrijdagavond 17 november 2007 voltrok zich op het biebplein van de Openbare Bibliotheek een editie Klasgenoten. De Bossche versie vond plaats ihk van Nederland Leest! . 
Koos Postema, die zich met anekdoten en ouwe grapjes nogal in het middelpunt plaatste, leidde een klas met 13 leerlingen uit diverse Bossche disciplines: Theo Verbruggen [NOS en Omroep Brabant], Frank Verhallen [directeur KoningsTheater], plebaan Gertjan van Rossem, Miriam Oremans [tennister], Annemieke Besseling [hoofdredacteur Brabants Dagblad] , Rodney Weterings [wethouder], Hans Tervoort [cabaretier-communicatieadviseur], Marjo van IJzendoorn rector Rodenborch College], Tinke Hendriks [kinderboekenschrijfster], Jochen Otten [cabaretier], Cor Swanenberg [streektaalonderzoeker en publicist. Nelleke de Laat [beeldend kunstenaar] en Paul Kriele [Bastion Oranje]. 

Voor de pauze was er een kennismakingrondje, waarin de leerlingen zich aan de spraakwaterval Koos en aan het publiek van een kleine100 man voorstelde . Na een korte pauze stond het onderwerp 'pesten' centraal. In die edities werd ook het onderwijs en de klassesfeer van toen en nu met anekdoten en grappen in beeld gebracht.

Hierboven: links Koos Postema met rechts Annemiek Besseling [Brabants Dagblad ] en Marjo IJzendoorn [Rodenborch College]. 
 
Overzicht van de klas die nagebootst was op het biebplein met echte schoolbankjes en Postema als onderwijzer.
Soms leek Postema reacties niet te vatten, maar het bleek dat de oud[sport]presentator een gehoorapparaatje draagt..
-Boven: links in 't groen- Frank Verhallen [Koningstheater], 2evl. Mirjam Oremans, Jochem Otten, rechts Hans Tervoort en uiterst rechts: Koos Postema.
-Rechts boven:Linker foto vlnr: Paul Kriele [Bastion Oranje], Annemieke Besseling [Brabants Dagblad] en Theo Verbruggen [NOS-Omroep Brabant].
-Rechts: de  journalist Verbruggen naast plebaan Gertjan van Rossem


foto's © henk engel, 17 november 2007. 
 

Bij gelegenheid van deze Bossche klasgenoten kregen de bezoekers het boek De Gelukkige Klasgenoten' van Theo Thijssen cadeau.
Onderstaand verslag is overgenomen van de site www.januskiep.nl
U kent ‘m vast nog wel: Koos Postema. Hij was een begrip op tv met zijn programma ‘Klasgenoten’. Tegenwoordig is hij op de schnabbeltoer: klusje hier, klusje daar.
Het Assurantie Magazine van 2 november veronderstelde dat Rotterdammer en Feyenoord-aanhanger Koos Postema radeloos zou zijn omdat een bedrijf waarvoor hij reclamespotjes maakte vanaf volgend jaar Ajax gaat sponsoren. We hebben vrijdagavond niets van gemerkt van die veronderstelde radeloosheid.

De Bieb in ons dorp huurde, de in Soest woonachtige, Koos Postema in om bekende Bosschenaren over hun schooltijd én klasgenootjes aan de tand te voelen. Koos was voor de pauze goed op dreef, humorvol, gewiekst en alert.
De breedsprakige en opvallend geklede kunstenares Nelleke de Laat (die als enige wat relikwieën -cijferlijst en liefdesbrief van leraar Heinz- had meegenomen) werd vakkundig in toom gehouden.

Het evenement vond plaats in het kader van de slotdag van de landelijke campagne ‘Nederland leest’. Het boek van schrijver/onderwijzer Theo Thijssen (1879-1943) diende hierbij als leidraad. De titel van dat boek uit 1926? ‘De gelukkige klas’. Ja, TOEN was geluk nog heel gewoon. Vele potentiële belhamels werden in die tijd nog flink onder de knoet gehouden op (kost)scholen door fraters, paters, nonnen en onderwijzers van het oude stempel. Heden ten dagen word je de klas al uitgepest met een sms-je, word je beoordeeld op (groeps)gedrag, uiterlijke verzorging, merkkleding, vreemde geurtjes, betweterigheid, intelligentieniveau en ga zo maar door. Zo sluipt het ‘risico van de middelmatigheid’ de scholen binnen: niemand wil meer opvallen of uitblinken. Het onderwerp ‘pesten’ was dan ook de domper van deze avond. Koos bekende dat op tv dat onderwerp bij ‘Klasgenoten’ altijd onderbelicht was gebleven. 

Op het Biebplein aan de Hinthamerstraat werd deze avond duidelijk wie de Bossche pesters en gepesten waren. Enkele ontboezemingen: Tennister Miriam Oremans gaf schoorvoetend toe dat de zusjes Williams op de tennisbaan enorme pesters zijn; Wethouder Rodney Weterings roerde de pesterijen in de gemeenteraad even aan en sprak over zijn zorgen rond de eerste schooldagen van zijn vierjarig zoontje; Historicus/journalist Paul Kriele stond bekend als de ‘strooplikker van de frater’, gaf hijzelf toe; Frank Verhallen (Koningstheater) was vroeger het baasje van de klas en pest nu Youp van ’t Hek met een in 2010/11 te verschijnen ongeautoriseerde biografie over deze cabaretier; Hans Tervoort (zanger L. Vis) was (en is) de grootste Bossche schavuit, hij hield zich wijselijk stil bij deze zeer gevoelige problematiek van het pesten op school. Hij ‘zong’ duidelijk een toontje lager. Het publiek en Marjo van IJzendoorn (rector Rodenborch College) kwamen wel met suggesties om het pesten aan te pakken maar baanbrekend was het allemaal niet. Koos had er ook wel wat moeite mee maar sloot de avond toch af met een anekdote.
De kleine honderd toehoorders konden naar huis met het boek van Theo Thijssen over hoe mooi de schooljaren vroeger waren. De vraag is of die ooit terugkeren…


Terug naar boven