Presentatie poŽzie bundelcassette 'Poosplaatsen langs de Dommel'

Printerversie
Gepubliceerd op: 16-12-2011 | Gewijzigd op: 22-03-2013
Dinsdag 20 december 2011 worden in kasteel Maurick in Vught de bundel en de poëziecassette 'Poosplaatsen langs de Dommel' gepresenteerd.
foto bij artikel Poosplaatsen langs de Dommel van 11 juli 2011. Keien met gedichten die op twaalf plaatsen langs de Dommel liggen. Dit gedicht, dat vlakbij de PTT-plas ligt,  is van Albert Hagenaars.
foto © paul kriele, 22 maart 2013.

‘Poosplaatsen'  [met samentrekking van poëzie en verpozen] is een kunstproject*, dat het landschap verbindt met de manier waarop mensen zich tot dat landschap verhouden. De naam werd door de dichter en beeldend kunstenaar Pien Storm van Leeuwen geïntroduceerd. Stenen met ingegraveerde gedichten nodigen passanten uit om even stil te staan in het landschap. Deze twaalf poosplaatsen zijn nu in een bundel gedichten en poëzie-cassette bijeen gebracht gekoppeld aan een cultuurhistorische toelichting.  
Pien Storm van Leeuwen ontving vorig jaar onder meer voor deze poosplaatsen, de Brabant Bokaal van het Prins Bernhard Cultuurfonds.

* Ism 'De Groene Vesting.

Storm van Leeuwen nam ook dichtregels op van Anton van Duinkerken die in1942 in Sint-Michielsgestel een groot aantal verzen schreef en van Constantijn Huygens die in 1629 op kasteel Maurick een gedicht schreef, toen hij daar als secretaris van Frederik Hendrik zijn intrek had genomen.
Pien schreef de teksten en haar levensgezel Jan Willem maakte er de foto’s bij. Samen met landschapsarchitect Joeri de Bekker werden de locaties gekozen.

Poosplaatsen langs de Dommel is een deelproject van ‘Het is genieten rond de Dommel’ in opdracht van de Provincie Noord-Brabant, Gemeente ’s-Hertogenbosch en Gemeente Sint-Michielsgestel.