Cavaleriestraat: Nieuwe dichtregel van 'PoŽzie op straat'

Printerversie
Gepubliceerd op: 22-01-2012 | Gewijzigd op: 22-01-2012
Zondagmiddag 22 januari 2012 werd in de Cavaleriestraat door de driejarige Imke Kroot een nieuwe geveltekst onthuld. Het gaat om een dichtregel van Cicero.
Een huis zonder boeken
is als een lichaam zonder ziel.

De idee kwam van de kinderen Merijn en Alexandra, van de bewoners van het hoekhuis Han en Marijke van de Ven .
Dat ontstond op het 40-jarig trouwfeest van hun ouders in Central en de 65-ste verjaardag van Marijke van de Ven.
Deze suggestie sloeg aan bij het bestuur van de stichting 'Poëzie op straat' met name bij Erwin Verzantvoort van boekhandel Heinen omdat de tekst jaren lang in de boekhandel heeft gehangen.

De familie had deze specifieke tekst uitgekozen omdat de woning bij vele passanten bekend staat als 'het huis met de boeken'. Voortaan kijkt men niet naar binnen, maar naar de dichtregel die boven de woonkamer staat.
 

Begin en einde van de speciale bijeenkomst in huize Van de Ven op Cavaleriestraat 1.
Foto links boven: Marijke van de Ven bedankt de decorateur Femke Rinkel voor haar bijdrage aan dit initiatief.
Op de achergrond is vaag de partner Frans Brouwers van Femke Rinkel te zien.
Han van de Ven sprak over de aanleiding van dit idee en lichtte de sluier op van de hobbels die genomen moesten worden om tot een daadwerkelijke uitvoering van deze poëzietekst te kunnen komen.

foto's © paul kriele, 22 januari 2012.

'We zijn er hartstikke blij mee,' gaf  Erwin Verzantvoort van boekhandel Heinen in zijn dankwoord aan. 'Ik ben ook erg gelukkig met deze tekstkeuze van Cicero die eerder jaren op een bord in de zaak heeft gehangen. 
Het is overigens de eerste 'geveltekst' die op een speciaal aangebracht bord staat.'
Verzantvoort zei ook nog erg blij te zijn met Femke Rinkel, die hij een volwaardige aanvulling vindt van de twee  schilders/decorateurs, André Megens en Wendy Schoenaker.

Femke Rinkel* is na een studie aan St. Lucas en aan Meylemans Instituut voor hout en marmerrestauraties als ZZP-er begonnen met een eigen bureau dat op de vakgebieden restauratie en decoratie is gespecialiseerd. Het bord met de Cicerotekst is haar eerste opdracht in deze. Maar Femke Rinkel, bij wie het accent  in haar werk op restauraties ligt, was als zelfstandige ondernemer ook actief in de Nederlands Hervormde Kerk en bij de Efteling.

*Meer over het werk van Femke Rinkel zie haar site Rinkel

De onthulling van een nieuwe uitgave poëzieregels op Bossche gevels van de stichting 'Poëzie op straat'.
Deze regel van Cicero [links] staat op de gevel van Cavaleriestraat 1. Met hulp van zoon Merijn van de Ven [r.]  mocht het kleinkind van zijn ouders, Imke Kroot, het bord onthullen. Links de bewoners, het echtpaar Han en Marijke van de Ven.

foto's © paul kriele, 22 januari 2012.
Femke of een van de andere collega's zal de tekstregels weer tot boven de 25 doen overstijgen. Want intussen was de poëzieregel in de Korte Putstraat door een brandje verdwenen en werd de tekst op het Clarasklooster zo maar door  twee ramen vweggepoetst.
Maar dit jaar komt er op de zijgevel van het Kringhuis in de Lange Putstraat weer een nieuwe poëzieregel bij. 
Verzantvoort zei in Femke Rinkel  een volwaardige aanvulling te hebben gevonden van de  twee die deze taak eerder uitvoerden.


 Terug naar boven