Autobiografie over zelf gekozen dood van dochter Lara

Printerversie
Gepubliceerd op: 23-02-2015 | Gewijzigd op: 23-02-2015
Bijna 17 jaar geleden maakte Lara een einde aan haar leven. Haar moeder,  Léonie van Eeten [*1 maart 1945]**, telg uit een bekende Bossche bakkersfamilie, vond op latere leeftijd de rust om haar verhaal op papier te zetten. Deze autobiografie schreef ze aan de vooravond van haar 70ste verjaardag op openhartige en inspirerende wijze en is getiteld ‘Lara’. Van Eeten: “Je kunt de dingen pas opschrijven als je eerlijk naar jezelf kunt kijken.”


Omslag van het
autobiografisch boek 'Lara'.Leonie van Eeten stelde haar ervaringen
en emoties rond de dood van dochter Lara te boek
.

Het  verhaal van de moeder van Lara is een eerbetoon aan haar overleden dochter. Tegelijkertijd hoopt ze met haar relaas anderen in soortgelijke situaties verder te helpen. “Ik wil laten zien dat er nog steeds heel veel mooie dingen kunnen gebeuren in een mensenleven. Ook als je iets heel verschrikkelijks hebt meegemaakt.”
Léonie van Eeten is lange tijd onderwijzeres geweest aan onder meer de Laurentiusschool in Rosmalen en basisschool Merlijn in Maaspoort. Ze speelde toneel bij Rederijkerskamer Moyses’ Bosch.

Na een ‘klassiek huwelijk’ leefde ze begin jaren ’80 circa anderhalf jaar in een caravan in de Franse Pyreneeën. Samen met haar toenmalige vriend en haar dochter Lara leidde ze daar een hippie-achtig bestaan.
Dochter Lara later woonde later onder meer in Nijmegen, Den Haag en Den Bosch en studeerde aan de kunstacademie in Utrecht. “Ze was een lief en vrolijk kind. In de pubertijd kreeg ze last van depressies en later ook van psychoses”, aldus haar moeder. Lara haalde graag één van de klassiekers van ’Loesje’ aan: ‘met mijn gedachten ergens anders ben ik altijd overal.’

**Léonie van Eeten
nam eens deel aan de regionale wedstrijd 'Land van herkomst'.
Van dat verhaal is een boek verschenen. Ook was zij redactrice bij het Stadsblad en schreef met name verhalen over boeiende mensen. Daarnaast organiseert zij met enkele vriendinnen een Bosch' schrijfcafé. 


Terug naar boven