Boekpresentatie 'Met vergetelheid beloond'

Printerversie
Gepubliceerd op: 08-09-2003 Op zaterdagmorgen 6 september 2003 vond in de Hervormde Kerk in Vught de presentatie plaats van 'Met vergetelheid beloond' . Dat is het werk van Karel Scholten van Aschat, uitgegeven door de Uitgevers/ boekhandel Adr. Heinen.

De Hervormde kerk in Vught aan de Helvoirtseweg was zaterdagmorgen 6 september 2003 het middelpunt van een boekpresentatie.  Het interieur van de kerk.

foto's © gerard monté, 6 september 2003.  
Auteur, oud-bankdirecteur Karel Scholten van Aschat in zijn toespraak
 
foto's © gerard monté, 6 september 2003. 

'Met vergetelheid beloond' is het product van jaren onderzoek door Karel Scholten van Aschat die- vier jaar geleden geconfronteerd werd met een verslag over de belegering van ' s-Hertogenbosch door Jean le Clerc. 
Aanvankelijk had hij dat boek ter zijde gelegd. Maar de interesse voor dit aspect uit de vaderlandse geschiedenis was bij hem al vroeg gewekt. Als leerling van het Bossche gymnasium fietste hij dagelijks door het landschap tussen Vught en Den Bosch waar plaatsen nog aan die belegering herinneren.

Na de presentatie werd door een soldaat uit het bevrijdingsleger- Janus uit Haaren - een voordracht gehouden. De soldaat -zoon van de auteur- was de bekende acteur Gijs Scholten van Aschat, die een eigen humoristische tekst had gemaakt.

Boven: De auteur aandachtig luisterend naar de tekst van zijn zoon, die hem onder meer aansprak met: 'Ach vader schrijf nog meer..' 

Rechts: Na afloop van de gebeurtenis werd door drie kleinkinderen van Scholten van Aschat een bloemstuk neergelegd op het graf van de belegeraar Henri de Vassinhac [+1629].

foto's © gerard monté, 6 september 2003.  


Scholten vertaalde het -eerder in het Nederduits beschreven - verslag in het huidige Nederlands. Daarop ging hij op onderzoek uit. Hij doorzocht in archieven en bibliotheken verslagen en documenten over dat beleg en ging op zoek naar dagboeken en memoires van de vroegere belegeraars.
Zoals de titel ook zegt, was de uitgave min of eer een eerbetoon aan de toenmalige belegeraars. 

Wat Scholten als oud-Vughtenaar vooral bezighield waren de motieven van de toenmalige - veelal jonge - Zwitserse, Franse en Duitse soldaten die als huurlingen in dienst waren van het leger van de republiek. Een van die manschappen was Vassinhac die in die oorlog een rol speelde. Zijn grafsteen bevindt zich in de Vughtse kerk.Terug naar boven