In memoriam Jan van Sleeuwen *1918 2003

Printerversie
Gepubliceerd op: 07-12-2003 In memoriam Jan van Sleeuwen [*Made 1918 +Den Bosch, 6 december 2003]

De tekst boven de ingang [binnenzijde] van het station, een van de vele strofen van de Vughtse Neerlandicus.
foto c gerard monté, 23 april 2001.

Zaterdagmorgen 6 december 2003 is in zijn woonplaats Vught oud-docent drs. Jan van Sleeuwen 85-jarige leeftijd overleden.
De in 1918 Made geboren van Sleeuwen begon op 12-jarige leeftijd aan een priesteropleiding aan het seminarie Beekvliet, een keuze waarvan hij gauw terugkwam door de ‘beslotenheid van het seminarie’.

De student ging vervolgens Nederlands met bijvak geschiedenis studeren.

Bekend staat hij als docent Nederlandse Taal - en Letterkunde [vanaf 1946] vooral bij oud-lyceïsten van het St. Jans-en Marialyceum en ook van middelbare scholen in Boxtel, Oss, de HAS en de Kunstakademie. Daarnaast was hij rijk-gecommiteerde voor de lerarenopleiding. In de jaren 50-60 was hij mede-auteur van musicals opgevoerd bij gelegenheid van 60-jaar lycea en 50 jaar PNEM. 

Behalve liefde voor de Nederlandse taal is hij ook bezeten van pianomuziek, Nederlandse Literatuur [‘een pakhuis met boeken’] en de film. In het amateurtoneel [ihkv Toneel Adviescommissie], de Willibrordstichting en de Vughtse bieb combineerde hij werk en hobby, zoals hij zelf zei..Van zijn hand verschenen een tiental gedichtenbundels [o.a. ’Promenade’] en tal van spreuken op Bossche gevels en straattegels. 

Als blijvende herinnering aan zijn laatste reis die Van Sleeuwen dinsdag in een besloten stilte maakt: Al reizend ervaart men het leven vreemder; overal anders en overal eender’ [boven ingang La Gare ’s-Hertogenbosch].