Lezing door de auteur bisschop Tiny Muskens

Printerversie
Gepubliceerd op: 21-11-2005 | Gewijzigd op: 09-08-2010
De bijna 70 jarige Bredase bisschop hield op maandag 21 november 2005 een lezing in de Bossche bibliotheek. Aanleiding was zijn nieuwe boek.  De biografie, opgetekend door de theoloog Arjen Broers, kreeg als titel mee: 'Wees niet bang.'
jeugdherinneringen
Behalve over zijn boek sprak de bisschop, die in Elshout is geboren, over zijn jeugd en zijn herinneringen aan bijv de Bossche Veemarkt en de Sint Jan. Met zijn moeder bezocht hij vaak de winkels en met zijn vader trokken zij met de dieren naar de woensdagse veemarkt. Door die herinneringen kwam hij nu graag naar Den Bosch.
Het was toen nog gebruikelijk dat je als katholiek bij katholieke winkeliers kocht zoals een horloge bij Juwelier Klaasen in de Kerkstraat. In Elshout woonden geen protestanten. Als je ondeugend was geweest dreigde men wel eens je naar Wijk en Aalburg te sturen!
In de maand oktober trokken velen ter bedevaart naar Bokhoven of in het voorjaar naar Den Briel.

Op maandag 21 november 2005 hield  bisschop mgr.Tiny Muskens [*1935] van Breda in de Openbare Bibliotheek een lezing over zijn autobiografisch werk. 


Plonie Nagtegaal van de Openbare Bibliotheek heette mgr. Muskens welkom.

foto's © gerard monté, 21 november 2005.
 

Muskens volgde tot aan de vijfde klas de dorpsschool. Vanaf zijn tiende ging hij naar het internaat De Ruwenberg in St. Michielsgestel waar hij eerste de lagere school afmaakte. Dat was een nationaal getinte school met andere woorden je hoorde er allerlei dialecten.
Daarna kwam de overstap naar het klein-seminarie op Beekvliet. Dat was een heel andere school, typisch Brabants en daardoor klein van geest. Maar de leraren waren goed. Muskens noemt de toezichthouders uit die tijd, onder wie mgr. Jan Bluyssen en Johan van Laarhoven, de latere vicaris van Bluyssen. Deze toezichthouders hadden veel invloed op de studenten. 
De tijdgeest veranderde in de vijftiger jaren al via de opleiding van die toezichthouders en de jeugdwerkers op de Kopse Hof, Laarheuvel en Ons Erf.

Tweede Vaticaans Concilie
Na zijn priesteropleiding bleek de maatschappij te zijn veranderd. Het waren de jaren van het Tweede Vaticaans Concilie, waar paus Johannes XX11 de deuren en ramen van de kerk [Aggiornamento] wijd openstelde. Er volgde grote veranderingen in de liturgie: de priester kwam dichterbij - en met zijn gezicht naar - de gelovigen te staan en de mistaal werd voortaan in het Nederlands gesproken. Het altaar is toen naar voren geschoven, dichter bij de gelovigen.  
Voordat Muskens tot bisschop van Breda werd benoemd heeft hij twee jaar in Indonesië gewerkt en zestien jaar in Rome vertoefd, waar hij onder meer een studie volgde.

Pieter Anton van Gennip in gesprek met de goedlachse bisschop Muskens. foto's © gerard monté, 21 november 2005.
 
  Het biebplein in de vestiging aan de Hinthamerstraat. Op de rechter foto de secretaris Hans de Jonge van de Bredase bisschop 2e vl eerste rij]. 
Terug naar boven