Officieuze opening - Bossche - boekenweek 2006

Printerversie
Gepubliceerd op: 10-03-2006 | Gewijzigd op: 16-08-2011
Met de tiende ‘Ontmoeting met schrijvers’ - vrijdagavond 10 maart 2006 - heeft de stichting ’De Brabantse Lezer m/v’ de Bossche boekenweek geopend. Die gaat steeds vooraf aan de Nationale boekenweek en heeft meestal hetzelfde thema, dit jaar ‘Schrijvers en muziek’ en als motto dit jaar ‘Boem Paukeslag’.
In een volledige bezette schouwburgzaal kwamen drie -met muziek verbonden- schrijvers aan het woord in een gesprek met de presentator Joost Zwagerman die zelf al eens [2002] in Den Bosch te gast was.

-Boven: Links Tony van der Meulen en rechts Ton Rombouts in hun toespraak tot de genodigden in de oude raadzaal van het stadhuis.
-Links: Het nieuwe lid van het stichtingsbestuur André Stikkers die Ton Meulman, voormalig directeur eigenaar van Boekhandel Heinen is opgevolgd
.
foto's © gerard monté, 10 maart 2006.

 

Christine Otten heeft dan wel een voorliefde voor musici uit de 5o-ger en 60-ger jaren met name Nick Cave en John Cale, maar niet voor The velvet underground die deze vertegenwoordigen. Door deze muziekstroming die haar broer zo adoreerde, kreeg zij de fascinatie voor de muziek. Haar eerste interview deed zij als 15-jarige voor de schoolkrant. Zo is zij journalist/schrijver geworden. Dat was een interview met de Engelse band ‘The Passions’, waar zij zonder enige terughoudendheid op af stapte.
Otten, die schrijft [en heeft geschreven] voor vele bladen met muziek als terugkerend thema, maar zelf geen talent voor muziek heeft, bezocht ooit in Harlem twee New Yorkse negrodichter/muzikanten. ‘Ik heb altijd mijn hart gevolgd’, zo vat ze dit avontuur dat haar erg had aangegrepen en waarover zij enkele anekdoten vertelde, samen.
-Boven: De vertrekkende Ton Meulman en Anne-Marike Raukema ontvingen uit handen van burgemeester Rombouts een aandenken aan hun bestuurslidmaatschap.
-Rechts boven: De ere-gasten van de Ontmoeting met schrijvers aan tafel met een van de gastherenTony van de Meulen [Brabants Dagblad]. 
-Rechts: schrijfster/dichter en psychologe Anna Enquist in de koffiekamer. 

foto's © gerard monté, 10 maart 2006.
 

Het gesprek met Henk Bernlef was wat droog vergeleken met de sprankelende stem van de daaropvolgende gast, Margriet de Moor. Het meest recente werk van de Amsterdammer en jazz-liefhebber Bernlef heet ‘Hoe van de trap te vallen’ en bevat een reeks jazz-verhalen.

De Moor moest bekennen dat ze met geen enkel boekenweekthema iets heeft, was ooit zangeres, maar verafschuwde dat ‘..duizendkoppige publiek’. ‘Voor mij is schrijven een confrontatie met de tafel een pen, het papier en mezelf. Ik ben geen schrijver van jongs af aan. Dat ik het [vanaf het aller eerste verhaal - ben geworden, daar sta ik nog verbaasd over.’
Na de pauze las de romanschrijfster en dichter Anna Enquist, die zich aan de piano liet begeleiden door Ivo Janssen, enkele van haar gedichten voor. Beiden vormen in hun vak een vaste combinatie. Dat gedeelte was wel erg overdadig om niet te zeggen langdradig..
Gastheer Tony van der Meulen liet zich in zijn welkomstwoord ontvallen dat het 2e lustrum een overweging was geweest te stoppen. Dat is dus niet zo, maar de organisatie, Boekhandel Heinen, gemeente, Brabants Dagblad en Openbare Bibliotheek overwegen wel in 2007 met een nieuwe formule te komen. 

Van der Meulen '..na tien edities Ontmoetingen met schrijvers '.. zijn er nog schrijvers die nog niet Den Bosch gezien hebben ..?'
De Bossche burgemeester Rombouts kon het niet laten ín te gaan op een actueel onderwerp als de verkiezingen. En zinspeelde op een 'Havana aan de Maas.', als variant op de uitspraak van de SP-er Schouten die de linkse gekleurde stad Nijmegen een 'Havana aan de Waal' noemde. Gemompel van het publiek volgde toen Rombouts daarmee kwam alsof het hem niet uitmaakte met wie hij Den Bosch moest besturen.  Na dat gemompel was zijn excuus dat een benoemde burgemeester niet anders kan..dan zich zodanig op te stellen.. . .  

Voor de vertrekkende Ton Meulman en Anne-Mariken Raukema [Brabantse Regionale Geschiedbeoefening] was er een geschenk van burgemeester Rombouts. André Stikkers [Boekhandel Heinen] komt de organisatie versterken en voor de vertrekkende hoofdredacteur bij het Brabants Dagblad Tony van der Meulen, neemt diens opvolger Annemiek Besseling de plaats in.

-Boven: Margriet de Moor en rechts Christine Otten die hun aandeel voorbereiden aan deze officieuze opening van de boekenweek.
-Rechts boven: Henk Bernlef bij een portret van Joost Zwagerman, dat in de etalage van Boekhandel Heinen hangt


foto's © gerard monté, 10 maart 2006.
 


-Boven: Joost Zwagerman in zijn inleiding. 
-Links boven: oud-commissaris der Koningin Frank Houben daarachter links: Adr. Heinen en rechts vooraan Henk Bernlef in de grote zaal van TheateradParade. 
-Links als een Adriaan van Dis bedient Joost Zwagerman zijn gasten met of water, of rode of witte wijn. 

foto's © gerard monté, 10 maart 2006

De psychologe, pianiste en schrijver/dichter Anna Enquist , * Amsterdam, 1945
Nog een bezigheid van Enquist is redactrice van het literaire voetbaltijdschrift 'Hard Gras'.

Bijgaand: Anna Enquist bezig met signeren in de pauze.
Onder: Terwijl ze haar gedichten voorleest, die afgewisseld worden met een optreden door de pianist Ivo Janssen.
 

foto's © gerard monté, 10 maart 2006. 

 

De pianist Ivo Janssen * Venlo 1963, vormt met zijn muziek van o.a. Chopin, Schumann, Brahms en Debussy een duo met de -onder meer -literair begaafde Enquist. In deze séance kreeg het publiek wat teveel van het goede voorgeschoteld en liepen er ook enkele bezoekers vroegtijdig de zaal uit.

Terug naar boven