Oprichting nabij van Bosch' schrijversplatform

Printerversie
Gepubliceerd op: 03-11-2008 | Gewijzigd op: 12-11-2008
Het eerste schrijverscafé vraagt –weifelend - om meer. Na afloop van het eerste Bosch' Schrijvers Café, maandagavond 3 november 2008 in de Openbare Bieb aan de Hinthamerstraat vroeg na afloop de initiatiefnemer Gerard Monté  aan een veertigtal belangstellenden, of deze voorleessessies voor herhaling vatbaar zijn en of de schrijvers moeten terugkomen. Waarop nog weifelend instemmend werd geantwoord.

De Bossche docent [MO] Nederlands, die een Bosch'  Schrijverscafé startte.
foto's © paul kriele, 3 november 2008.
De tableau de la troupe van alle deelnemende schrijvers vlnr: Doeko L., Cocky van Bokhoven, Gerard Scharn, Margriet Heijmans en daarachter Maarten van Hooft en dan Jeanine Hoedemakers en uiterst rechts Gerard Monté.

Maar Monté, die in de jaren 80 met John Damen het Literair café opzette, kreeg in de zijlijn steun van Martin Hol, de manager Team Onderzoek & Ontwikkeling.  In een besloten voorsessie had Hol allerlei ideeën geïnventariseerd. 'Dit café kan zeker op een vervolg rekenen,' aldus Hol. Maar het is een van de wensen van de schrijvers om tot een Bosch' schrijversplatform te komen. Ook zouden zij graag zien dat  er - bijvoorbeeld op de Boulevard - meer literatuur in de programmering wordt opgenomen,'  aldus Hol.
Naast deze primeur van een schrijversplatform kreeg Monté de primeur van de nieuwe dichtbundel ‘Voortijdige inzage’ van de gevatte en goed gemutste Doeko L.. Dat ‘1e exemplaar’ ontving Monté omdat hij vanaf het begin steeds het podium met Doeko L. heeft gedeeld en hem support heeft gegeven.
Op de vraag van Monté aan Cocky van Bokhoven of zij een professioneel schrijver is, antwoordde deze, dat sedert de omroepen dat genre hebben laten schieten er voor haar geen inkomen meer was. Maar Van Bokhoven zat niet voor één gat gevangenen en ging zich ook op andere genres, zoals documentaires richten. Daarnaast heeft ze zoveel lessen 'creatief schrijven' gegeven, dat er een boek van is verschenen. Die ervaring verwerkte ze in haar voordracht.
Haar boeken werden, evenals die van de andere auteurs, verkocht en/of gesigneerd in de pauze. Daar lagen ook twee mini-uitgaven tussen: van Doeko L. ‘Zelf bedwelm’ en van Jeanine Hoedemakers ‘Sierlijk vallen’, een haiku en senrya gedichtenbundeltje.
Gymnasiast [6e jaars] op Bernrode Dirk Bekker ,die de voordrachten  in de Openbare Bibliotheek tussendoor opluisterde.
foto  paul kriele, 3 november 2008.
Doeko L. reikt aan presentator en intiatiefnemer Gerard Monté het 1e exemplaar van zijn nieuwste dichtbundel 'Voortijdige Inzage' uit.

Niet alle schrijvers waren even getraind en bekwaam in het openbaar spreken. Sommige die er boven uit staken, onder wie Cocky van Bokhoven, vertelde dat zij wel eens lezingen en workshops geeft. Doeko L., die evenals de poëzieschrijver Gerard Scharn en de copywriter Maarten van Hooft weinig podiumvrees toonde, doet dat niet op scholen maar geeft wel op conferenties voordachten.
Het schrijverscafé werd verluchtigd met pianoklanken van Dirk Bekker, een 6e jaars Rosmalense gymnasiast van Bernrode.

Cocky van Bokhoven begon haar carriëre met het schrijven van hoorspelen. Maar daar is geen belangstelling meer voor. Later schreef ze ook roman en documentaires. In haar roeping als taalpedagoge geeft zij schrijflessen.
Hieronder: Jeanine Hoedemakers bekend van haar haiku's en senrya's die in bundels zijn uitgegeven.
Boven: Poëzie van Gerard Scharn.
Onder: Doeko L. ook bekend van KlubKoe, kwam met een primeur die hij aanbood aan organisator Gerard Monté 'Voortijdige Inzage'.
foto's © paul kriele, 3 november 2008.
 
Foto's hierboven, links onder: Margriet Heijmans , die al in haar lyceumtijd met tekenen en schrijven begon, beet het spits af op het eerste Bossche schrijverscafé. 'Mijn boeken bestaan voor de helft uit tekeningen en voor de helft uit tekst. Soms is het meer tekenen dan schrijven als het verhaal met illustraties kan worden volstaan, kan de tekst achterwege blijven'.
Rechts onder: De bij het Amsterdamse bureau Clay werkzame Maarten van Hooft . De Bosschenaar is daar in dienst  als copywriter

foto's © paul kriele, 3 november 2008.
------------------------
Uit  een besloten voorsessie kwam bij deze eerst uitgenodigde schrijvers het besluit voort,  dat er een Bosch' schrijversplatform moet komen en dat bijv. op de Boulevard meer literatuur in de programmering behoort te worden opgenomen. Die gedachten werden in een brainstormsessie vastgelegd door Martin Hol, manager Team Onderzoek & Ontwikkeling van de Openbare bibliotheek, die de ideeën gaat uitwerken en aan het Bosch'café een vervolg wil  geven.


Terug naar boven