Al 50 jaar jazz in Den Bosch

Printerversie
Gepubliceerd op: 02-06-2009 De 36ste editie- 2009 - van Jazz in Duke Town trok 300.000 bezoekers aldus de organsiatie, die dit aantal samen met de politie bepaalde. Al 50 jaar Bossche jazz en bijna 40 jaar Jazz in Duke Town. Over vier jaar bestaat het festival 40 jaar, maar er is al bijna 50 jaar lang sprake van zomerse jazz in de Bossche binnenstad.

Pinksteren 2009
Grote orkesten - kleine namen, kleine bandjes - grote artiesten, in die veelzijdigheid voltrok zich op de 36ste editie van Jazz in Duke Town.


foto © paul kriele, 2 juni 2009.

Ontstaan van Jazz in Den Bosch
In 1962 legde Jan Bruens de basis voor wat is uitgeroeid tot het huidige festival ‘Jazz in Duke Town’. Zeven zomers achtereen voltrok zich op een vrijdagavond op de Markt een jazzfestijn. Dixielandorkesten traden verspreid in de binnenstad op, een echte streetparade dus. De apotheose was rond middernacht met een jammsession op de Markt

In 1969 werd die traditie voortgezet door de op initiatief van VVV-directeur Jan Bruens opgerichte Evenementencommissie, maar nog geen Jazz In Duketown, wel geregeld jazz. Volgens de historieschrijvers van Jazz in Duktetown heette het toen nog ‘Den Bosch vol muziek’. Daaruit is Jazz in Duke Town als volwaardig festival voortgekomen.
In het jaar 1974 ontstond er binnen de Evenementencommissie een commissie jazz die samen met jazzclub De Kakatoe voor het eerst een driedaags festival onder de oorspronkelijke naam Jazz in Duketown organiseerde.
In 1982 werd de Stichting Jazz in Duketown een zelfstandige organisatie.

Zie ook www.jazzinduketown.nl

*Noot Jan Bruens over de voorloper van Jazz in Duke Town:
‘In 1963 kwam de fietsenkelder onder het stadhuis leeg te staan. Ik kon die van de gemeente gratis krijgen om er een minitheater te beginnen. Dat gaf ik de naam Poespaskelder. Van 1958 t/m 1964: jazzavonden met The Tin Pan Alley Jazzband o.l.v. pianist Marcel Hendrikxs, veel cabaret, vogelshow, optreden van poppentheater De Schalmei van Henk Lutgerink en zijn vrouw.
Daarna verhuisde VVV tijdelijk naar het vervallen pand waarin slagerij Nouwens gevestigd was geweest. Ook die kelder heb ik, samen met o.m. de VVV-informatrices, leeggeruimd en ingericht als Poespaskelder. Zelfde programma.: jazz en cabaret. In 1967 kon VVV naar De Moriaan verhuizen.’