Vrijwiligers o.a. KringVrienden organiseren Kinderfeestdag Uilenburg

Printerversie
Gepubliceerd op: 09-06-2002 Een paardentram, spelletjes, een lunch, boottocht, stadswandeling en torenbeklimmingen, dat is het menu van een feestelijk-toeristische dag voor ongeneeslijke zieke kinderen. Het initiatief komt van de Kring Vrienden van ’s-Hertogenbosch en Stichting Binnendieze die met het Vicki Brownhuis en de Vereniging Ouders, Kinderen en Kanker de organisatie in handen heeft.
Jeanne Tervoort met haar spelers en speelsters, o.a. van de theatergroep Pico’ s, zijn de uitvoerenden van het spel ‘De lach van Zoete Lieve Gerritje’ waarin heuse veldwachters een dief achterna zitten. Het spel was bedacht en geschreven door de Bossche auteur Marianna Keser.
Bij de ingang van de tuin van de zusters Mariënburg was het een drukte van belang.
Gaande [onderweg naar boot of paardentram] en komende kinderen en daartussen door enkele van hen die poseren met de Bossche schutters. foto © gerard monté, 9 juni 2002.

[Uit Nieuwsbrief Bastion Oranje, 9 juni 2002]:
Peer de Graaf verwelkomde als opperstalmeester al om 10.00 uur vanmorgen de eerste gasten in de tuin van de Zusters Mariënburg waar het feest zich vooral afspeelt en waar bij muziek van De Kikvorschen de lunch wordt gebruikt.
Van daaruit ondernemen de kinderen allerlei activiteiten.
Aan het slot komen de Bossche schutters in het geweer Ze gaan een kanon bedienen terwijl honderden ballonnen worden opgelaten.
Alle kinderen krijgen als aandenken - dankzij het Brabants Dagblad- een compleet ingelijste familiefoto met echte lakeien.
Sponsoren van deze kinderfeestdag zijn Eekels Tentenverhuur, Albert Heijn, de Oetels, Goosen en Swagerman en het Rode Kruis.
Nog amper vertrokken werd de boot al tegengehouden door de veldwachter.
foto © Hans Bautz, 9 juni 2002.
Marianne Strijbosch-Keser schreef 'De lach van Zoete Lieve Gerritje ' Jeanne Tervoort had de regie van dit drama dat zich voltrok boven en langs de Binnendieze.

Rechts: De lakeien uit 'De Lach...'., die met hun verhaal over het huisraad, dat later plots verdwenen was, de jeugd vermaakten.
Onder: Een diender waarschuwt voor de dief [Zoete Lieve Gerritje] die blijkbaar een vrouw is.  De kinderen moeten om het hardst roepen naar de veldwachter om hulp./Zoete Lieve verscheen op een ballustrade boven de Dieze. De kinderen zingen en roepen.
/Een wout waarschuwt  de groep in de boot voor d edief ..
/De arrestatie van Zoete Lieve Gerritje die ineens een man bleek te zijn. Ze/hij bood flinke weerstand maar de dief werd toch geboeid afgevoerd.
 

foto´s © gerard monté, 9 juni 2002.

Het was zo vroeg in de morgen rond de tuin van de zusters nog een zondagse stilte, maar de jeugd die ook al vroeg was opgestaan, liet zich al merkbaar horen bij de diverse kramen die in de tuin stonden opgesteld en bemand werden door vrijwillig[st]ers.
Kinderen zingen voor een oud dametje dat blijkbaar hardhorend is want ze reageert nauwelijks op de enthousiast vertolkte liedjes.
Het bekeuren van een muizkant zonder vergunning. De kinderen zingen voor een oud dametje..
foto' s © gerard monté, 9 juni 2002.


Peer de Graaf als entertainer
Terug naar de tuin in de Uilenburg waar entertainer Peer de Graaf het publiek met zijn voordrachten vermaakte. Peer figureerde ook af en toe als een levende wegwijzer.
Tal van kinderspelen trokken de aandacht van de jeugd: diabolo, rollers, balancerende bordjes, steltlopen , noem maar op.
Verhalenverteller Peer de Graaf.

foto' s © gerard monté, 9 juni 2002.

En de ouders... ? Zij strekten zich neer bij een kopje koffie of andere versnapering in een van de tenten van Eekels, die beschutting gaven tegen de zon.
Maar er was meer..
maskers maken en rechts schminken, twee stands die favorite waren. 

Peer figureerde ook af en toe als een levende wegwijzer.

/Tal van kinderspelen trokken de aandacht van de jeugd: diabolo, rollers, balancerende bordjes, steltlopen , noem maar op.
En de ouders... ? Zij strekten zich neer bij een kopje koffie of andere versnapering in een van de tenten van Eekels, die beschutting gaven tegen de zon.

 
Het bezoek van De Oude Schuts [l] en een close-up van een schminkmoment [r].
foto' s hans bautz © 9 juni 2002.
 

De dag voltrok zich een een voorjaarszonnetje dat af en toe door een wolkje werd overschaduwd. De schutters kwamen rond 5 uur in actie met hun antiek kanon dat al bulderend dag afsloot.
En als aandenken stelde het Brabants Dagblad zijn fotograaf beschikbaar die van alle kinderen en hun ouders/begeleiders een statieportret maakte compleet met twee lakeien.


Het Vicky Brownhuis op het Hinthamereinde, waarvan recent de gevel is gerenoveerd op initiatief van makelaarsbureau André van der Veer.
Het is een infobureau en ontmoetingsplek voor kankerpatiënten
.
foto © gerard monté, 9 juni 2002. ©

Terug naar boven