Internationaal Kinderfeest

Printerversie
Gepubliceerd op: 21-04-2002 Op zondag 21 april 2002 werd in Theater aan de Parade voor de eerste keer een internationaal Kinderfeest gehouden.
Het leek er zondagmiddag op dat het TheateradParade uitpuilde en de kinderen hun toevlucht moesten zoeken op de Parade.
foto © gerard monté , 21 april 2002.

 
Kinderfeest groot succes - [Nieuwsbrief Bastion Oranje, 21 april 2002]
In plaats van de te verwachten verkoop van 1000 kaartjes telde het internationaal kinderfeest in Theater aan de Parade [naast de ouders en begeleiders] circa 2300 bezoekers. Kinderen van allerlei nationaliteiten en vermaakten zich zondagmiddag 21 april ondanks het mooie weer in het TheateradParade.Het was een initiatief vanuit de Turkse gemeenschap ontstaan waar traditioneel op 23 april een nationaal kinderfeest wordt gehouden.
De workshops Afrikaans drummen en deejee Mike in de bovenfoyer trokken nog het meest publiek. Continue keken oud en vooral jong- als ze al niet in de rij voor schminken of henna en airbrush-tattoo stonden te wachten- te kijken naar optredens streetdance, musicals of dans door jeugd van de Muzerije en bij het podium in de grote foyer voor individuele artiesten, zangers en musici.
Daartussen door deden kinderen in alle formaten en kleuren zich tegoed aan snoep en exotische en Hollandse hapjes gemaakt door vrijwillige ouders.
De organisatie legde in een enquête de wensen en ervaringen van het publiek vast. Bedoeld om na één keer al van een traditie verzekerd te zijn én voor de eigen studie communicatie van twee werkgroepleden: de stagiaires Elleke Schoenmakers en Marlies Pragt.

Turks kinderfeest als aanleiding
Het Wereldkinderfeest was een initiatief van Bureau Divers, Marokkaans Platform, Welzijnsstichting Suriname, de Turkse Sociaal Culturele Vereniging en de Brede Bossche Scholen.
Aanleiding voor dit Kinderfeest was het Turkse kinderfeest dat elk jaar op 23 april gehouden wordt.
De slotsom is een multicultureel feest voor alle Bossche kinderen waar de gemeente door middel van facilitaire diensten [Theater aan de Parade] medewerking verleende.
Spontaan boden enkele scholen en de scouting hun medewerking aan. Het Fredrik Hendrikcollege, dat recent ervaring opdeed met een multi-cultureel festival, leende enkele 'artiesten' en medewerkers uit..

-De modeshow [r] trok veel aandacht. Hier boven een tableau de la troupe van de dressmen en mannequins.
-Rechts: Voor de grote, kleine, dikke, witte en donkere kinderen was er van alles te doen: allerlei soorten dans en muziek, cabaret en solooptredens. Uiteraard was er ook veel snoep en lekkere hapjes verkrijgbaar.
 Rechts het solo-optreden van de gitarist Noël Josemans.

foto' s gerard monté, 21 april 2002
 
 

Het TheateradParade was bomvol, er kwamen geen 1000 kinderen- zoals verwacht- op het feest af, maar rond de 2350 kinderen bezochten deze eerste Wereldkindermiddag. Tal van kinderen die bovendien uit hun omgeving vriendjes en ouders meebrachten.
Door het succes is dit evenement nu al tot een traditie uitgeroepen.
Royaal werd er met hapjes rondgegaan. Die waren gemaakt door vrijwilligers uit de uiteenlopende ethisnche en Hollandse en Surinaamse gemeenschappen. Frappant was het moment waarop een Hindoestaanse gewoon Hollandse worst en kaas ronddeelde op een schaal gesierd met rood-wit-blauw vlaggetjes...

Links: Een sminktafereel.
Rechts: Een kralenrijgster en...
veel pubkliek was er op de Internationale Kinderspeeldag afgekomen.

foto' s © gerard monté en paul kriele, 21 april 2002.


De organisatie was erg tevreden er hadden zich 45 vrijwilligers ingezet. Het Theater aan de Parade was een uitgelezen gelegeneheid om die 2500 kinderen te herbergen. Het Theater had nog nooit zo' n veelzijdige multiculturele bezetting gekend en dan nog met zulke jonge leeftijden.
In een enquete die Elleke Schoenmakers en Marlies Pragt -studenten Communicatieleer hielden, zijn de wensen en ervaringen van de bezoekers nog eens vastgelegd.
Zoals gezegd een bomvol Theater en vele activiteiten die veel belangstelling trokken.
Daartussendoor enkele charmante vrijwilligsters onder wie Sharita Gangabisoensingh [l].

Alle hoeken en gaten van het gebouw waren gevuld, de Pleinzaal, de foyers en op het voorplein werden ballonnen opgeblazen en was een trimbaan ingericht.Terug naar boven