Eerherstel viering Koninginnedag

Printerversie
Gepubliceerd op: 30-04-2002 | Gewijzigd op: 04-02-2013
Burgemeester Rombouts heeft met een receptie in het stadhuis vanmorgen [30 april 2002/11.00uur] het startsein gegeven voor een herstel van de koninginnedagtraditie. Aanleiding was, zo zei Rombouts in zijn toespraak, het succesvolle bezoek van koning Albert en koningin Paola van België 6 april 2000, de start van de rondreis van Willem-Alexander en Máxima Zorreguita aan Brabant in Den Bosch [4 september 2001] én het belangeloze initiatief van Debbie Mous en Petra van Dijk voor herstel van de koninginnemarkt in het centrum. \

Deze twee royality-ladies hebben dit jaar voor de tweede keer op geheel vrijwillige basis in het centrum activiteiten georganiseerd met kleinschalig amusement, optredens van uiteenlopende artiesten, een kunstmanifestatie en een open podium. Dat idee ‘om de stad op 30 april meer kleur te geven’ kreeg na een gesprek met Rombouts diens bereidwillige medewerking door verlening van facilitaire diensten [o.a.hekken en vergunningen].

Koninklijk bezoek van Koningin Beatrix

foto © gerard monté, 28 april 2004.
 


De instemming bij de gemeente bleek al tijdens de nieuwjaarsreceptie van 2001, toen als voorteken en als voorbode op dit initiatief die traditie met medewerking van Mous en Van Dijk een koninklijk tintje kreeg.
In de Oranjegalerie waren vanmorgen 180 gedecoreerden en hun partners present. Maar voor het stadsbestuur zijn alle lintjesdragers nu en voortaan welkom. Helaas is er nimmer van de lintjesuitreikingen een bestand bijgehouden, dus zijn de namen bij de gemeente onbekend.
De 23 vorige week 30 april 2002 gedecoreerden werden door Rombouts nog eens bij naam en verdienste genoemd.
Voor de twee initiatiefneemsters van ‘ Koninginnedag-nieuwe-stijl’ had de burgemeester -om het gemis aan subsidie wat te verzachten- bij de uitgang een hoge hoed klaar gezet en er zelf alvast 50 euro ingelegd.
Na afloop gaf de Koninklijke Harmonie ’s-Hertogenbosch voor het stadhuis een serenade aan allen dragers van een koninklijke onderscheiding.