Zoeken
Koninklijke onderscheidingen 2007
Printerversie |
Den Bosch in Brabant hoogste aantal onderscheidingen
Koninklijke Onderscheidingen nog meer Bosch’ getint In de grote zaal van het Bestuurscentrum waren vrijdagmorgen 28 april 2007 32 van de 34 kandidaten die voor een koninklijke onderscheiding voorgedragen waren, bijeengekomen met familie en/of vrienden.
Burgemeester Rombouts reikte de versierselen behorend bij de koninklijke onderscheidingen uit.
Het valt op dat er ook meer ‘gewone’ Bosschenaren bij zitten met een verdienste die dicht bij de medemens ligt. Nog een unicum is dat Den Bosch het meeste aantal onderscheidingen heeft van Noord-Brabant.
Bij deze lange reeks zitten ook drie omroepmedewerkers:
-de 48-jarige Hans Vrielink [Boschtion] die de lokale omroep al jaren op de been houdt en een boek schreef over de geschiedenis van de Bossche popmuziek..
-de blinde 62-jarige - Ben Henkes die al jaren voor Boschtion en voor Radio 8 FM de top 10 en de top 40 presenteert evenals het Weer en daarnaast nog voorzitter is van de Blindenbond
- Jos Vrijhoeven [77] die voor de ORVA seniorenomroep enorm veel radiowerk heeft verricht en zich inzet voor zijn collega-vrijwilligers.|
-verder horend bij de rij gedecoereerden: de 66-jarige Rob van Woerkom die actief is bij de Hocekyclub ‘s-Hertogenbosch als lid van de technische commissie en als scheidsrechter en zich ook inzet voor de Vughtse muziekband Batedeira en de B.B.B. Muziekvereniging.
-vervolgens mocht Rombouts ook onderscheiden Jacques Luijckx, voormalig hoofd stadsredactie, die met zijn vrouw Catharien Van Maaren [ook onderscheiden], naast tal van vrijwilligerswerk, hun twee kleinkinderen opving van hun dochter/schoonzoon welke laatsten bij een ongeluk om het leven waren gekomen.
-Rie Van Asperen–Quekel [89 jr.] van de Vliert, die zich eertijds inzette voor de huisvrouwen van de Siep [Vogelwijk] en vervolgens bij Tafeltje dek-je en bij de patiënten van de Herven [muzikaal café] .
-de 70-jarige ambassadeur van het vrijwilligerswerk, George van de Veeken, die na zijn beroepsleven werkzaam bleef als vrijwilliger voor de cliënten van Reinier van Arkel.
-de 48-jarige Jos van de Ven uit Engelen die actief is voor de Twee-Terp en Engelens Belang en ook bij evenementen als Sinterklaas, carnaval en Koninginnedag.
-De reeks van 34 genomineerden voor een lintje meldt nog Jos Bakermans, Ad de Bruijn [59] manager van De Bossche Omroep die in 1963 de zeilschool Zuid oprichtte en ondermeer bestuurslid is van de Stichting Maritiem en van de stichting October ’44 en verder president was van de Juniorkamer en de studiekring Thomas More.
-Ook een topvrijwilligster is Henrica Deckers-Heijmans [67] uit Empel en Agatha van Dijk, Arie van Eck [Empel], Martina van Eldijk–van Veldhoven, Theo Heijmans Rosmalen], Adriana Hoedemakers-van der Sluis [Rosmalen], Johan Hoefs, Frans Hoek, Hans van Hoesel [58], een Bossche ballonvaarder, die diverse bestuursfuncties vervulde, Ad Janssen Arie de Jong, Mari Ketelaars, Henk van der Krabben, Gerda van der Lee-Van Groeningen, Christien Megen-Kapteijns, Adriana Overweel, Johan Raaff [83], oprichter van De Snarenbrekers en lid van het Schijndelse Gitaar en Mandoline Orkest, Theodora Rouppe van de Voort, Gerardina Stokvis, Johanna Swanenberg-van der Heijden, Leo Vaessen,Johanna van Velzen–Van Rijn, die jaren een bestuursfunctie bekleedde bij de ’s-Hertogenbossche Watervrienden, Johan Verstegen die zich onder meer verdienstelijk maakte voor de Tennisvereniging Orthen en het Sociaal Cultureel Centrum Den As en bij ’t Slotgat. Zij allen werden lid in de Orde van Oranje Nassau, behalve Gerda van der Lee die tot ridder werd benoemd.
verbouwereerde genodigden
De meeste candidandi stonden verbouwereerd toen ze eenmaal in de vergaderzaal van het Bestuurscentrum op hun plek zaten en een voor een door burgemeester Ton Rombouts naar voren werden geroepen. Vooraan in de vergaderzaal namen deze 32 achtereenvolgens plaats op twee daarvoor neergezette zetels.
De een was binnengelokt voor het bijwonen van een uitreiking aan een vriend of familielid, de ander, zoals Ad de Bruijn[De Bossche Omroep] om een opdracht voor een nieuwe krant te bespreken en de ander voor een zakelijke afspraak.
Burgemeester Rombouts gaf in kort bestek een overzicht van het fenomeen lintjesregen. Bosch nieuws maakt, wat er ook gebeurt in het land, bij goed nieuws of slecht nieuws, altijd 1% i deel uit van Nederlands nieuws.
Op een dag als vandaag zijn door koningin Beatrix in het land 3575 lintjes toegekend. Dat betekent 1% in Den Bosch ofwel 34 onderscheidingen, waarvan er dit keer twee elders zouden worden uitgereikt. Dat is een record dat mede te danken is aan de campagne olv Jan de Wit, om verenigingen aan te schrijven en advertenties te plaatsen over deze mogelijkheid Bossche inwoners eens op een voetstuk te plaatsen.
Voor overzicht van namen zie hieronder.
Impressies
Drie maal de vergaderzaal van het Bestuurscentrum, waar de ceremonie 'Koninklijke Onderscheidingen' zich vrijdagmorgen 28 april 2007 voltrok. Boven links: Vooraan vlnr Jac Stienstra, Rina Chappin, naast Joep Chappin, Bert Pauli de nieuwe wethouder die Roderick van de Mortel is opgevolgd en Geert Snijders en nog net zichtbaar Jeanine de Bruijn. foto's © paul kriele, 27 april 2007. |
Met smoesje binnengelokt
Ad de Bruijn, die dus op zijn kantoor bezig was met een zakelijke afspraak kwam ‘een bietje te laat’ binnen en werd daarop door Rombouts gekscherend attent gemaakt. Omdat zijn naam toevallig met een ’B’ begint, was De Bruijn de eerste die naar voren werd geroepen. Rombouts: ‘Dat smoesje dat we verzonnen, gaat niet meer op. Kranten hebben we niet nodig, die hebben we zat.'
Hierboven links: Het welkom door Burgemeester Romboust [l] en de boeketten die al klaar liggen [m]. Boven rechts: burgemeester Rombouts die het echtpaar Ad en Jeanine de Bruijn toesprak. Onder: een verbaasde Ad de Bruijn, die verlaat binnenkwam en met zijn vrouw Jenanine meteen plaats mocht nemen in de klaar gezette zetels. foto's © paul kriele, 27 april 2007. |
Rie van Asperen-Quekel stond er ook verbaasd bij : 'Ik dacht dat zal wel voor mijn zoon zijn. Die heeft het meer verdiend dan ik,' aldus Rie. Maar in die opvatting werd ze gauw door Rombouts gecorrigeerd. En daar zat ze dan, plaats genomen naast de oudst aanwezige Martina van Eldijk-van Veldhoven, die al in 1950 met vrijwilligerswerk wad begonnen. De 90-jarige Martina van Eldijk was door vriend Paul van der Krabben naar het Bestuurscentrum gelokt. Ze kon er maar niet over uit en vertelde geëmotionerd haar verhaal.
En zo volgden er tussen half tien en half één nog 31 in feestelijk in jurk of pak gestoken, opgelaten inwoners die allen een lintje ‘Lid van Oranje Nassau’ werd opgespeld en een bloemetje kregen uitgereikt. Mevrouw Gerda van der Lee werd tot Ridder benoemd.
Hierboven links: Boschtionmedewerker Hans Vrielink, in hart en nieren een radioman die ook nog een boek schreef over de Bossche muziekgeschiedenis. Boven rechts: de gepensioneerde, maar nog steeds als vrijwilliger actieve, George van de Veeken [m]. Links: Ben Henkes [l], ook een echte radioman die bestuurslid is van de Blindenbond. foto's © paul kriele, 27 april 2007. |
Hierboven: Jac en Catharien Luijckx die -ook- met een smoes over een lintje voor Ad Janssen naar het stadhuis waren uitgenodigd. Tussen hen in de kleindochter. Boven rechts: Paul van der Krabben wist ook met een smoes Martina van Eldijk-van Veldhoven mee te loodsen. Rechts: burgemeester Rombouts die zich richt tot Rie van Asperen-Quekel [r] en Martine van Eldijk-van Veldhoven [m]. foto's © paul kriele, 27 april 2007. |
Links de deputatie van de familie Van Asperen en rechts de verbouwereerde Rie van Asperen naast Rombouts, voor wie het drukke dagen zijn. | foto's © paul kriele, 27 april 2007. |
Terug naar boven