Berichten voorafgaand aan Koninginnedag 2007

Printerversie
Gepubliceerd op: 13-03-2007 Oranjegevoel groeit 13 maart 2007.  

Door het koninklijk bezoek op 30 april aanstaande groeit het Oranjegevoel. Ook de jeugd is ‘bewerkt’, want die heeft de toekomst en nog weinig kennis van koningin en hofhouding. Via een lespakket zijn de basisscholen opgeroepen iets aan koninginnedag te doen. Dat gebeurt bijv. met het ontwerpen van banieren, T-shirts, vlaggen en het opsieren van de dranghekken. 
Er is zelfs een ontwerpwedstrijd aan die actie gekoppeld, zodat banieren en T-shirt ook echt uitgevoerd gaan worden. 

Op initiatief van de gemeente [afd. communicatie/Jan de Wit] en het Stadsarchief, die ook de teksten en foto’s aanleveren, verschijnt er op koninginnedag voor 5 euro het album ‘Koninklijke bezoeken aan ’s-Hertogenbosch 1895-2006’, waarin oude en recente koninklijke bezoeken rijkelijk geïllustreerd aan bod komen.
En nu nog ‘Haalt de vlaggen van de zolder,’zoals het in 1885 en 1935 bij 700 en 750 jaar ’s-Hertogenbosch klonk, want iedereen zal toch vlaggen. Dat is een van de wensen voor die feestelijke dag. Eind van de maand wordt het programma voor die dag bekend gemaakt.

Route van koninklijk bezoek bekend  7 maart 2007.

Bastion Oranje heeft vandaag de route vernomen die de koninklijke gasten gaan afleggen. De route loopt over de Zuidwal. Die keuze is gemaakt omdat de gemeente de miljoenen kostende vestingwerken een extra accent wil geven Dat bezoek kan -promotioneel gezien –daar een aardig steentje aan bijdragen. Bovendien kunnen langs de route over de wal duizenden mensen de gasten gadeslaan. Vanmorgen kwam de KLPD, die het bezoek verkeerstechnisch en qua veiligheid begeleidt, diverse plaatsen in de stad verkennen.
De aankomst is waarschijnlijk bij het provinciehuis en vandaar uit gaan Beatrix en Willem Alexander per bus of rijtuig [van de Oeteldonksche Club] naar de stad. Mogelijk dat vanaf de hoek Zuidwal-Pettelaarsweg de gasten te voet verder gaan via de Zuidwal naar de Markt, waar de kleinschalige activiteiten plaatsvinden.
Een vertegenwoordiger kondigde eind maart een persconferentie aan waar de details bekend zullen worden gemaakt. De vraag was om nog geen foto’s van deze voorbereidingen te plaatsen.

Koninginnedag in Den Bosch, 5 januari 2007/15.30 uur 
De koninklijke familie bezoekt op maandag 30 april Den Bosch. Die koninginnedag begint overigens in Woudrichem waar de familie door de burgemeester F. Petter wordt ontvangen. Den Bosch staat in de middag in de feestelijke kleuren oranje blanje bleu.
Vermoedelijk, hoewel het program nog niet is vrijgegeven, zullen de koninklijke gasten kort na de middag per heli of blauwe bus aankomen bij het Provinciehuis en daarna [wederom per bus] naar de Parade gaan, waar ze te voet naar de Markt wandelen.mocht al drie keer eerder een koninginnedag meemaken: Breda [1981], Deurne [1986] en Bergen op Zoom [1996].
’s-Hertogenbosch, met name oud-commissaris der koningin mr. Frank Houden en mr. Cas de Quaij hebben hechte banden met het koningshuis. Dit bericht wordt op dit moment in Woudrichem, waar de burgemeester Pletter de nieuwjaarsreceptie houdt, bekendgemaakt.Terug naar boven