Koninginnedag 2008

Printerversie
Gepubliceerd op: 30-04-2008 | Gewijzigd op: 29-06-2008
De binnenstad was vol muziek, vrijmarkten en ander artistiek vertoon. Speciaal en afwijkend is  in de editie van 2008 de pianomarathon op de Parade[tent] en bij slecht weer en harde omgevingsgeluiden in TheateradParade.
De opening werd door wethouder Snijders om half twaalf verricht.
De pianomarathon is een voortzetting van ’Koffie bij de piano‘ dat elke 1e zondag van de maand in het Theater plaatsvindt.  De apotheose van dit onderdeel, dat gepresenteerd wordt door Bart de Graaf, is om 5 uur met een ‘oranjeduo’ op twee vleugels. 
Het museumplein in de Verwersstraat, waar ook Boschtion aanwezig is, laat tal van opeenvolgende activiteiten zien met kunstenaars, een serenade van ’de Koninklijke’ [13.00 –14.00 uur] en eigen optredens [vanaf 17.00 uur].
Behalve de grote tent op de Parade, waar vanaf 13.00 uur de voorstelling ‘Lang Leve de Koningin..’ te zien is, staan er op diverse plekken in de binnenstad podia voor muziekbands. Vanaf 13.00 uur is er op de Paarde van alles voor kinderen te doen. In het Baselaarpark aan de Hekellaan vanaf half twee het evenement Trix in the mix met beat, funk en ander muziekgeluiden.
Koninginnedag 2008 werd geopend in het stadhuis, waar loco-burgemeester Geert Snijders de aanwezigen toesprak. 
De genodigden en wethouder Geert Snijders trokken daarna in een stoet naar de Parade. 
foto's © paul kriele, 30 april 2008.
Niet eerder waren er zoveel gedecoreerden [ruim 300], die als speciale gasten voor een reünie waren uitgenodigd, bijeengekomen Daarna gaf de Koninklijke Harmonie 's-Hertogenbosch voor het bordes een aubade.

Toespraak tot gedecoreerden Wethouder Geert Snijders  
Tot de 300 gedecoreerden, die in het stadhuis waren samengekomen, zei loco-burgemeester Geert Snijders in zijn welkom dat de grote opkomst een gevolg was van het feit dat de gemeente voor het eerst allen [650 personen] persoonlijk had uitgenodigd. Snijders blikte nog eens met beelden, die vertoond werden op een groot tv-scherm dat op diverse plekken opgesteld stond in het stadhuis, terug op Koninginnedag 2007 toen de stad 110.000 bezoekers trok. De koninklijke familie was voor het eerst bijna anderhalf uur op één locatie gebleven [145 minuten]. Koningin Beatrix vertrok pas om half drie. Op die dag werden in de stad 1000 Bossche bollen genuttigd en werd 10.000 liter bier geschonken, normaal is dat 3.000 liter.

Ook voor TheateradParade bracht 'de Koninklijke' een aubade. Die dag viel er een pianomarathon te beluisteren.
foto's © paul kriele, 30 april 2008.
Op de Parade waren er verder kinderspelen georganiseerd en stonden er enkele kraampjes met lekkernijen en etenswaren.

Aan dee feestelijke dag hadden 40 basisscholen deelgenomen en waren  er  1400 vrijwilligers ingezet om het tot een geslaagd feest te maken, aldus Snijders die met een oranjebitter toastte op Hare Majesteit de Koningin.

Ook in Engelen barsten de koninginnedagactiviteiten vanaf half elf los met een fietsenoptocht, een kermis en andere spelen. De feesttent op de Engelenburcht is het middelpunt, waar ’s middags veel muziek [o.a. TOG en de Laatbloeiers] en ook entertainer William optreedt. Zo kent verder elke wijk wel enig oranje getint vermaak, zoals traditiegetrouw ook in de Willem van Oranjelaan.
In veel straten in de binnenstad is er een vrijmarkt, ook wel rommelmarkt genoemd. 
foto's © paul kriele 30 april 2008. 
Opnamen van de vrijmarkt op Achter het Stadhuis [l] en in de Verwersstraat [r]. 


Impressies van Fonteinplein en Verwersstraat.

foto's Hans van der Heijden, 30 april 2008.Terug naar boven