Koninginnedag 2007

Printerversie
Gepubliceerd op: 30-04-2007 | Gewijzigd op: 04-02-2013
Hotel Golden Tulip hotel Central alvast in oranje
.

foto © gerard monté, 16 april 2007.

 


Tgv bezoek Hare Majesteit presenteert Grafiekgalerie 'Iets moois aan de muur' [Schildersstraat]
Hollands Grafiek met Koninklijk tintje [tot 30 april 2007]. Werfk van Carla Rodenberg[boven], Ajren vanArnedonk, Clemens Briels, Arnold van Griensven, Laura Hoek [ook nu in Kruithuis], Gerard van Selst, Jos Verwiel en Ad Versteijnen

Koninginnedag 2007: evaluatie positief  1 juli 2007.
De kritiek over de 650.000 euro kostende koninginnedag ten spijt, het bezoek van de koninklijke familie aan de stad op 30 april 2007 vertaald zich in een grote naamsbekendheid van ’s-Hertogenbosch Dat is onbetaalbaar, zo lijkt de gemeente te schrijven in een evaluatie over koninginnedag 2007.

Het dansen van de koninklijke familie in de salsatent op de Parade, de ijsjes etende prinsen en overal oranje uitingen, die beelden gingen de wereld over, aldus burgemeester Rombouts in het verslag. De kosten bleven ver onder de 650.000 euro waaraan de provincie ook nog 150.00 euro bijbetaalde, aldus B&W. Op die dag bezochten iets over de 100.000 mensen de stad en stonden er 35.000 langs de route. Ook de ondernemers en de horeca zijn tevreden, staat in de evaluatie te lezen. Door dat succes raakt de gemeente gestimuleerd de ingeslapen komité’s rond koninginnedag nieuw leven in te roepen. 

Kunst in het Koetshuis  april 2007.
Diverse kunstenaars exposeerden tgv Koninginnedag in het Koetshuis van het Noordbrabants Museum, onder wie Birgit Magusin en Marianne van den Wijngaard.
 Boven: Werk van Marianne van den Wijngaard.
   
Rechts Birgit Magusin. 


foto's © gerard monté 20 mei 2007.
 
 

In het Koetshuis hangen of staan werken opgesteld van : Bianca Tangande[hoedenontwerpster], Ton Houdijk, Case, Cécile van der Horst, Hans van Bijnen, Roel Heijmans, Corina Rietveld, Wietse Luth, Wim van Heeswijk, Ieke Trinks, Liesbeth Verhoeven, Nikki Hooijerink, Payam Askari, Marly Lipzig, Suyin Tjon A Hie en Elvan Gilbert. 

Bianca Tangande maakt, of heeft van de bezoekers schetsen gemaakt [27 mei 2007].

Koninginnedag:  De dag er na  1 mei 2007.
Met man, macht en machines wordt gewerkt de stad weer opgeruimd te krijgen, afvalbakken keren terug evenals ander straatmeubilair dat uit veiligheidsoverwegingen op Koninginnedag was verwijderd.De meeste troep lag in de Casinotuin waar het een vuilnisbelt leek. Ongestoord speelt er een Oost-Europese accordeonnist . Op de Markt had zich het vuil opgehoopt bij het puthuis dat zelf op de nominatie staat uit het straatbeeld te verdwijnen.
 
foto's © paul kriele, 1 mei 2007.

Koninginnedag, een veilig feest 30 april 2007

Het bezoek van de Koningin en haar familie aan 's-Hertogenbosch is prima verlopen, aldus de Bossche politie, die meldt dat zich 60.000 mensen langs de route hadden verzameld. In verband met de toenemende drukte werden tijdelijk de Kerkstraat, Triniteitstraat en de Markt afgesloten. Er hebben zich geen incidenten voorgedaan en er zijn geen aanhoudingen verricht, maar enkele 'stillen, adlus onze correspondent, hield op de Markt wel erg scherp een achttal Bossche krakers, die uitgerust waren met zwarte vlaggen, in de gaten. De vlaggen bleven op stok. Ook heeft een op hol geslagen paard in de Bossche Broek een burger getroffen, die licht gewond raakte. De berijder kwam met de schrik vrij.
De politie zette naast ordehandhavers diverse specialismen in. Van verkeersagenten, bikers, politie te paard en de helikopter tot bomverkenners en politiehonden. Met de inzet van 300 agenten op straat en zo'n kleine 150 mensen achter de schermen, is het een veilig feest geworden.

De leden van de koninklijke familie vermaakten zich in de salsatent op de Parade en maakten ook een dansje met de dansers en met de eigen partners. In de Kerkstraat wipte Mabel een bal aangereikt door Henk Pieterse, trainer en oud-speler van EiffelTowers, de bal prompt in de basket. Bij de IJsvogel kregen allen een ijsje aangeboden.
Koningin Beatrix sprak lang met tientallen bejaarden op de Markt. Tot slot luisterden de koninklijke gasten vanaf het bordes naar het Brabant lied van Guus Meewis met de solisten Do en Stef Breukel, die begeleid werden door de Koninklijke, het Bosch Mannenkoor en de TNT- harmonie . Toen de Hèndjes de lucht ingingen, was het, aldus Rombouts, geen Bosch kwartiertje maar een Bosch driekwartiertje geworden.

Na afloop dankte Beatrix de inwoners voor het feest dat zij haar bezorgd hebben. 'Een koniginnedag die u met ons hebt mogen meevieren. We missen Maximá een beetje..[ gejuich]. Maar het is vandaag drie maal, nee vier maal feest [naast Willem Alexander ook vandaag Pieter van Vollenhoven jarig [gejuich] .We hebben genoten. U heeft ons een onvergetelijke dag bezorgd,' aldus Beatrix tot slot.-/ © paul kriele, Zie pagina koninginnedag


Tocht van koninklijke familie den bosch, 30 april 2007.
Nog kort even wat voorbereidingen op de dag zelf..-Hierboven Jeroen Boschtafereel Triniteitstraat.
-Midden doorgang Oude Dieze.
-Rechts: Beleg van de stad [1629] in beeld in Bossche Broek
.

foto's © gerard monté, 30 april 2007.

Aankomst Zuidwal- Bastion Oranje 30 april 2007-Boven: Aankomstpunt koninklijke gasten bij stoplicht met kruising Zuidwal/Prins Berhardstraat, maar dat was naar beneden getuimeld : geen oranje voor Beatrix.

-Rechts boven: de Bloemenkinderen staan geïnstrueerd klaar. -Rechts: publiek op Bossche daken [Parklaan
].
 
foto's © gerard monté, 30 april 2007.


 Koningin Beatrix en zus prinses Margriet komen aan bij Bastion Oranje.
-Boven: Beatrix begroet daar de Bossche -prijswinnende- kinderen.


foto's © gerard monté, 30 april 2007.
 

Bloemenhulde van Bossche kinderen.
Rechts boven: met Willem Alexander en rechts met prinses Leontien.

foto's © gerard monté, 30 april 2007.

Het vertrek van de reeks boten vanaf Bastion Oranje over de stadsgracht langszij de Zuidwal. Op de achtegrond het tableau vivant met gilden, Moyses' Bosch, ruiterscholen uit Rosmalen, en de Dak-en Thuislozengroep van de Inloop.
De boten met de koninklijke familie gaan langszij de Zuidwal richting de Hekelsluis.

-Boven: Passage van Bastion Oranje.
-Rechts: De boot met koningin Beatrix, naast haar burgemeetser Rombouts, er tegenover prinses Irene
en dan mr. Pieter van Vollenhoven [zwaaiend] en prins Willem Alexander.
CdK May Wegge emt witte hoed en rose mantelpakje
-Rechts: De boot met de prinsen en prinsessen en oud-CdK Frank Houben. 
-Rechts onder: De boten met de kinderen uit Boschveld, die een prijs hadden gewonnen.

foto's © paul kriele, 30 april 2007.
   

De Parade met jeugd die zich verkleedde als prinsesjes.
 De kindermodeshow op de Parade trok veel bekijks en oogstte bewondering.
 
foto's © gerard monté, 30 april 2007.
 
   
De koningin die heel relaxd over de Parade liep, soms handjes schudden en vaak met medewerkers [door burgemeester Rombouts tactisch naar voren geschoven] sprak.
-Rechts De Lunatics.


foto's © gerard monté, 30 april 2007.
 

Cadeautjes, bloemen en andere aandenken gingen van hand [Beatrix] tot hand [adjudant of hofdame].
Willem Alexander blies aan een buis waardoor een voor een oranje balonnen ontsprongen aan de takken. -


-Boven : Pinses Mabel met Johan Friso.
-Rechts In de plaats van Maximá fungeerde soms prinses Mabel.


foto's © gerard monté, 30 april 2007.
 

Prinses Mabel die goed de salsa danste en op het Kerkplein handig was met de basketbal en een andere keer prinses Margriet.. die een mooi nummertje salsa met Pieter vertoonde.
De Markt

Op de Markt stonden massa's publiek, bejaarden zaten in een aparte stoelenrij en krakers wilden demonstreren.
Daar tussenin modeontwerper Addy van den Krommenacker die ook voor het koninklijk huis jurken van prinsessen heeft ontworpen. Midden een overpakte Markt [60.000 bezoekers telde de politie]. 

Protest
Tussen het publiek hadden zich enkele krakers verschanst getooid met opgerolde zwarte vlaggen.


-Boven interview met Addy van den Krommenacker voor Omroep Brabant
-Rechts: Toen krakers zich  demonstratief met een zwarte vlag vertoonden werden ze spoedig omsingeld.
foto's © gerard monté, 30 april 2007.


Protest
Tussen het publiek hadden zich enkele krakers verschanst getooid met opgerolde zwarte vlaggen. Daaromheen trok zich snel een groepje 'stillen' samen die hen op hun mogelijke actie aansprak. De krakers kwamen niet zover. De stillen bleven voortdurend waakzaam, ook later bij Achter het Stadhuis/Achter 't Verguld Harnas [r.] , waar vandaan de koninklijke bus weer vertrok.

foto's © gerard monté, 30 april 2007.


Koningin Beatrix hield zich lang op met de bewoners van diverse verzorgingshuizen. Rechts: Beatrix wuift nog eens en gaat het bordes van het stadhuis op. 

foto's © gerard monté, 30 april 2007.

Het slot van het bezoek: een dankwoord van Rombouts en konigin Beatrix en de koren die het Brabantlied van Guus Meeuwis zongen. Tot slot zwaaiden ook de gatsen op het bordes met meet 'De Hendjes de lucht in'.

Koningin Beatrix luistert naar het Brabantlied van de kinderkoren, het Bosch Mannenkoor, de Koninklijke Harmonie olv Sjef Ipskamp en de TNT-postharmonie en de solisten Stef Breukel en Do. 

foto's © gerard monté, 30 april 2007.

 


-Boven: Voor het publiek was een groot scherm opgehangen.
Rechts: Studenten komen aan bij het Jeroen Boschcentrum.
-Een regen van oranje confettie daalt tot slot over het publiek neer
.
foto's © gerard
monté, 30 april 2007.

En na een dankwoord 'onvergetelijk' veel confetti en serpetines tot slot.

Voorbereidingen op zondag  29 april 2007.
Inspectie vooraf door de KLPD van onder meer de vaarroute.

Hierboven de KLPD politie te water die met duikers ook deBnnendieze en de grachten zal inspecteren. Op de hoek Zuidwal Pettelaarlseweg werden de boten te waten gelaten. Midden en rechts nog een protest in de vorm van 650.000 dat op de banieren [ontwerp van prijswinnende kinderen Boschveld] was gespoten. Hier aan de Stationsweg. Meer protest zie hieronder bij Stikkers..- foto's © paul kriele, 29 april 2007.


Winnaars wiens ontwerp op de banieren staat
De gewonnen tekeningen van de groep 4,5 en 6 worden uitgevoerd in banieren. Elk van de winnaars krijgt een vlag cadeau en straks ook nog zijn/haar tekening in banier uitgevoerd De winnaars zijn:
Armando Molina [Bossche Broek-Zuid], Larisa Willems en Aya Loukili [Duizendpoot], Dyllon Gerritsma [Gandalf], Tim Wouters [Herman Broereschool], Evie Broeren [de Hoeven], Vanessa Gonzales Home en Yagmur Karaman [Paus Johannes], Claudia Nagelkerke, Luc Hagens, Simone Keus en Anne le Loux [' t Schrijverke], Juleque Claasen [De Vlek], Bob Martens ['t Wikveld], Jannek Maurits, Chaima Jaraya, Bram Knoop en Wouter Kleijzen [Jeroen Bosch].
Voorbereidingen

-Boven: Kerkplein: dat inereactief sportplein wordt.
-Rechts: de Parade waar de Lunatics een 'boompje van oaraje' zullen opzetten
.

foto's © paul kriele, 29 april 2007.
 

De Kerkstraat die vooraan als een carnavalspromenade wordt ingericht.
foto's © paul kriele, 29 april 2007.
de NOS is alom aanwezig en zendt op maandag 30 april 2007 voortdurend reportages en achtergrondinformatie uit. De NOS is de enige tv-ploeg die met de koninklijke familie mag meelopen in de route

Zondag 29 april 2007: Rommelige generale 
Zondagmorgen tusen 11.00 en 12.00 voltrok zich de generale op de dijk van de Bossche Broek. Het zag er nog wat rommelig en ongestructureerd uit. Bovendien ontbraken de toneelverenigingen gilde en muziekgezelschappen.
De generale trok een handjevol publiek langszij de Zuidwal.
De generale in het BosscheBroek met de  toneelverneigigne, de Oude Schuts en het gilde. Zij gaan met de boten meelopem. foto © paul kriele, 29 april 2007.

Stikkers melden protest tegen kosten bezoek  25 april 2007.
Drie voorbeelden van protest op provisorische getekende en gekopieerde stikkers die op winkelkozijnen en regenpijpen zijn geplakt. Provisorisch getekende berichtjes melden onder het motto: 'Trix komt naar Den Bosch' en geven de kosten aan van 6,5 ton met daaronder de vraag: 'Wie gaat dat betalen?'


Camera's Bewaken route  25 april 2007.
Op het gebouw van Rijkswaterstaat op de grens Zuidwal Spinhuiswal zijn woensdag 25 april 2007 op het dak camera's bevestigd.
Links onder ligt Bastion Oranje waar vandaag de koninklijke familie aan hun tocht door de binnenstad beginnen.
 foto's © paul kriele, 25 april 2007.


Beatrix bij haar bezoek op 28 april 2004 aan het nieuwe Bestuurscentrum 

foto © paul kriele, 28 april 2004.


Herdenkingsmunten in etalage Postelstraat 8  23 april 2007.
In de etalage van Postelstraat 8 zijn enkele herdenkingsmunten opgesteld rond het koningshuis.
Vlnr Koningin Juliana, munt met Wilhelmina, een [ronde] munt gedateerd 5 september 1948-1973 [bij 25 jaar huwelijk van Juliana en Bernhard].
Dan de toen drie prinsjes van CLaus en Beatrix te weten: Willem Alexander, Floris en Constantijn.

Middenin [rond]: Een munt van Wilhelmina 1940-1945 , vervolgens [vierkant] portretten van Juliana en Bernhard.
Op de een na laatste plaats: Claus en Beatrix en uiterst rechts de portretten van Wilhelmina en dochter Juliana.

-foto © paul kriele, 23 april 2007.

Opknappen binnenstad 
april 2007.
Op vele plekken in de binnenstad zijn gaten gedicht, is er een verflikje aangebracht of zijn zaken rechtgezet. De afgelopen weken hebben de mannen van de Gemeente op diverse plaatsten op hoeken van straten haaientanden opnieuw geschilderd, zijn de verzakte afvoergootjes in de Kerkstraat beter gelegd en is de vol gaten zittende parkeerplaats in de Beurdsestraat opgeknapt.

-Hierboven:Het kruispunt Oude Dieze-Hekellaan-Zuidwal wordt extra opgeknapt omdat de koninklijke familie hier aan wal gaat en de binnenstad betreedt.
-Rechts boven:Op het rondeel langszij de Zuidwal zijn enkele bankjes geplaatst.
-Rechts: In de Casinotuin worden in de lantaarns nieuwe lampen ingedraaid.
 

foto's © paul kriele, 25 april 2007.

Het gebied rondom de Groote Hekel, met de opstapplaats, is de afgelopen weken opgeknapt.
Zowel in het Nachtegaalslaantje, als op zovele plaatsen in de binnenstad is het op koninginnedag vanaf 00.00 uur verboden te parkeren.

De parkeerplaats in de Beurdsestraat ligt er al jaren slordig bij, de verfstrepen zijn onzichtbaar geworden, het asfalt is op vele plaatsen verdwenen.
In de week van 16-21 en in de week van 23 -28 april 2007 hebben mannen van Hoeks het plein provisorisch vernieuwd.

 foto's © paul kriele, 23 april 2007. Opknappen van parkeerplaats Beurdsestraat.

Afsluiting verkeer / straten ontruimd  20 april 2007.
In een bericht aan de bewoners en zakenlui van de binnenstad deelt de gemeente mee dat op maandagmorgen 30 april 2007 de binnenstad vanaf 8 uur nog moeizaam en vanaf 9 uur niet meer toegankelijk is voor verkeer. Dat wordt pas -zo snel mogelijk- opgelost om 13.30 uur, zodra de koninklijke familie is vertrokken.
De Zuidwal is al vanaf 6 uur tot 15.30 uur voor alle verkeer afgesloten, evenals de Triniteitstraat.
De binnenstad dient vrij van obstakels zoals prullenbakken, straatmeubilair en containers te zijn. Ook moeten alle terrassen, met name langs en nabij de route ontruimd te zijn. Dat geldt voor de Krullarstraat, Fonteinstraat en plein, Ridderstraat, Kolperstraat,. Korte Putstraat, Hinthamerpromenade, Achter het Stadhuis en Parade waar tot omstreeks 14.00 uur geen terrassen worden opgesteld. Op de Parade en de Markt mogen alleen stattafels worden geplaatst. Het is ook tot 13.30 uur verboden op de Parade alcohol te schenken.
Zelfs voor voetgangers is de Kerkstraat maar ten dele bereikbaar en/of mogen daar -vanaf het Postkantoor tot aan Sint Jan niet gaan staan. Ook aan de zuidzijde van de Markt, vanaf de Kerkstraat tot aan het stadhuis mag geen publiek komen.

Langs geheel de route komen dranghekken te staan. Het oversteken van straten is 's morgens nagenoeg onmogelijk. Voor ondernemers en bewoners is een pasje beschikbaar om alsnog door de hindernissen te komen.

Uitslag scholierenwedstrijd in ontwerpen: vlag, banieren en/of T-shirts  11 april 2007.
Op woensdagmiddag 11 april 2007 werd door wethouder Bart Eigeman de uitslag bekend gemaakt van de wedstrijd 'Scholenproject Koninginnedag', waarin de jeugd van de basisscholen een ontwerp konden maken dat eventueel uitgevoerd wordt op vlag, banier of T-shirt. Er was ook een eervolle vermelding voor een ontwerp voor kleine uit te delen valggetjes [Wesley van Pinxteren].
De actie -wat vlaggen en banieren betreft -wordt gesponserd door Faber Vlaggen uit Amsterdam die de winnaars een vlag cadeau deed en ook banieren gaat uitvoeren van de gewonnen tekeningen. Van andere winnaars [tekeningen] wordt een T-shirt bedrukt, die de vrijwilligers en het koor op koninginnedag gaan dragen.

Het aantal inzendingen was groot, zei wethouder Bart Eigeman die met de toegestroomde jeugd, die in sommige gevallen ouders of verzorgers en/of onderwijzers hadden meegebracht, ‘een feestje ging vieren. Dat feestje is een gevolg van de uitgeschreven wedstrijd, koninginnedag in Den Bosch en de geboorte van een prinsesje, aldus Eigeman in het Bestuurscentrum aan Achter het Stadhuis. Voor alle aanwezigen stond er daarom limonade en een beschuit met muisjes klaar. Aan deze prijsvraag hadden 27 Bossche scholen meegedaan, waarvan 5000 leerlingen iets hadden gemaakt en ingezonden.

Na afloop schreven alle aanwezige kinderen op een felicitatiekaart, die naar kroonprins Willem Alexander en prinses Maximá wordt gestuurd, hun maan. De wedstrijd is opgezet, bedacht en uitgewerkt door de gemeente, Sylvia Hörmann en stichting De Uitlok.In het Bestuurscentrum hingen tientallen tekeningen.
Rechts: Het gezin Van den Akker waarvan dochter Frederique van den Akker groep 1,2,3 Bossche Broekschool-Zuid] een prijs in de wacht wist te slepen.
foto's © paul kriele, 11 april 2007.
 
Links: De jeugd die de tekeningen bekijkt en geniet van het lekkers dat door de gemeente 's-Hertogenbosch voor hen was klaargezet. 
 
-Boven: Leerlingen van de Jeroen Boschschool uit Hintham die de Nederlandse vlag tonen.
-Links boven: De deputatie van de mgr. Bekkersschool uit de Zandveldstraat in Den Bosch West/Helftheuvel.
Links: Enkele ingezonden tekeningen voor banieren
.
-Hieronder: Het drukke Bestuurscentrum zien tijdens de toespraak van wethouder Bart Eigeman.

foto's © paul kriele, 11 april 2007.
   

Groep 4, 5 en 6
De gewonnen tekeningen van de groep 4,5 en 6 worden uitgevoerd in banieren. Elk van de winnaars krijgt een vlag cadeau en straks ook nog zijn/haar tekening in banier uitgevoerd.
 
De winnaars zijn:
Armando Molina [Bossche Broek-Zuid], Larisa Willems en Aya Loukili [Duizendpoot], Dyllon Gerritsma [Gandalf], Tim Wouters [Herman Broereschool], Evie Broeren [de Hoeven], Vanessa Gonzales Home en Yagmur Karaman [Paus Johannes], Claudia Nagelkerke, Luc Hagens, Simone Keus en Anne le Loux [' t Schrijverke], Juleque Claasen [De Vlek], Bob Martens ['t Wikveld], Jannek Maurits, Chaima Jaraya, Bram Knoop en Wouter Kleijzen [Jeroen Bosch].

-Boven: Huib Faber van Faber Vlaggen uit Amsterdam geeft een uitleg over de historie van de driekleur die eerst op de plaats van de rode baan een oranje baan had.
-Rechts: Sylvia Hörmann kwam met de idee om op een wenskaart, die ze klaar had liggen, alle namen van de aanwezige kinderen te zetten en die als felicitatie vanavond naar prinses Maximá en prins Willem Alexander te sturen
-Rechts boven: Hier tekenen enkele kinderen de felicitatiekaart.

foto's © paul kriele, 11 april 2007.

-Hierboven: Twee meisjes van de LWBeekmanschool die bedachten vlaggen met winst te gaan verkopen ten bate van het Kika-fonds.
-Links boven: Jongens van de LW Beekmanschool die een spotje op tv bedachten om de Bosschenaren op te roepen een vlag uit te hangen. Jan Willem van den Akker gaat zich daar voor inzetten.
-Links: Wesley van Pinxteren [Herman Broereschool] kreeg een eervolle vermelding voor zijn tekening die als opdruk komt te staan op 10.000 kleinere zwaaivlaggetjes.

De Winnaars van groep 7 en 8.
In deze groep vielen de prijzen bij alle scholen: LW Beekman, mgr Bekkers, Jeroen Bosch en Antonuis Abt [Zwanenhof].

Diverse ideeën van de LW Beekmanschool waar leerlingen bijv. bedachten om vlaggen te verkopen waarvan de opbrengst naar het Kika-fonds gaant. Dat is bedoeld voor kinderen met kanker. Of een spotje op radio en tv te maken om Bosschenaren op te roepen op Koninginnedag hun vlag uit te steken .

-Links boven: deze drie van groep 1,2, of vlnr Sohaib Yakoubi [Boschveld groep 2] , Reinier Schmiermann [Antonius Abt onderbouw] en Frederique van den Akker Bossche Broek Zuid groep 3]. De klas van deze drie ontvangt een T-shirt.
-Boven: Deze meisjes [Cassie, Minoes, Jennke en Anne] zouden wel als cheerleaders willen optreden ,maar niet hier in het Bestuurscenturm Daar waren ze niet op voorbereid. Wethouder Eigeman biedt hen -op een druk plein - daar alle kans voor.
-Links: Groepsfoto van 4,5 en
6.  
 

-Rechts bovenGroepsfoto: Leerllingen onbekend.
-Boven: Leerlingen van de mgr. Bekkersschool bedachten om met een auto en een megafoon door de stad te rijden om de bewoners op te roepen de vlag uit te hangen.
-Rechts: Deze groep van de Beekmanschool bedacht om als oproep mailtjes te gaan versturen. Maar dat vindt wethouder Eigeman niet zo'n goed idee omdat niet iedereen daarvan gediend is. Van hem mochten ze een verzoek indienen om bij Paul de Leeuw [Schreeuw van de Leeuw ] bij de opname aanwezig te zijn. Dan zal de gemeene het vervoer regelen.

foto's © paul kriele, 11 april 2007.
 

Van de basisschoolleerlingen van de groep 4, 5 en/of 6 kwamen 2352 inzendingen binnen. Meisjes en jongens op deze groepfoto maakten elk een tekening als ontwerp voor een banier. Die banieren worden van hun tekening gemaakt en opgehangen in de stad. Ze zijn 1 meter breed en 4 meter hoog.
Jochem Postmes, Fabian Olthof en Joost van Balkom willen een gedicht maken dat in de krant komt te staan. Leerlingen Beekmanschool.
foto's © paul kriele, 11 april 2007.
Er was ook nog een groep die de straat waar de meeste vlaggen hangen een buurtfeest wil aanbieden..

Plattegrond van de  route
Plattegrond van de binnenstad met de aankomst van de koninklijke bus op de Spinhuiswal [links onder] en de start bij Bastion Oranje voor de vaartocht. Die tocht gaat over de stadsgracht: van links onder naar rechts 'onder'.
Bij de Grote Hekel komt het gezelschap weer aan wal en gaat via de Oude Dieze en Parade naar de Kerkstraat.
Op de Markt is er een aubade van enkele koren . Het bezoek van een uurjte [met mogelijk een Bosch 'kwartiertje er aan vast geplakt] vindt zijn slot op het bordes.
In de hal van het stadhuis maakt de koningin nog een praatje met de organisatie en enkele vrijwilligers.


© gemeente 's-hertogenbosch

Details bezoek 30 april 2007 bekend  28 maart 2007.
Vanmiddag - woensdag 28 maart 2007 - zijn in een persontmoeting de details bekend gemaakt van de programma's die de twee steden, Woudrichem en Den Bosch op koninginnedag 2007 Hare Majesteit en haar gevolg aanbieden. Met Commissaris der Kongin Hanja May Weggen als gastvrouw toonden de burgemeesters dr. F Petter en Ton Romouts de routes en de invullingen van de programma's.
 

In het Provinciehuis vond donderdagmiddag 28 maart 2007 een persontmoeting plaats over Koninginnedag 2007 met links dr. F. Petter, burgemeester van Woudrichem, midden Commissaris der Koningin Hanja May-Weggen en rechts burgemeester Rombouts. 

foto © paul kriele, 28 maart 2007.

Extra opgenomen inhet programma: vaartocht over stadsgracht
Den Bosch heeft aan de dag een vaartocht [om 13.00 uur] weten te koppelen wat eerst niet de bedoeling was en qua tijd ook moeilijk haalbaar leek, aldus Rombouts, die aan de details soms wat toe te voegen had, zoals het koek happen, dat op Bossche wijze wordt ingevuld wat wil zeggen dat als een soosrt zaklopen kinderen als bakker verkleed een race moeten volbrengen die begint met het maken van de bollen en eindigt in het opeten ervan. Rombouts koppelt Bastion Oranje aan de verovering door Frederik Hendrik, op die dag precies 400 jaar geleden.

Programma/route: Op Bastion Oranje wordt het gezelschap officieel door de CvdKoningin Hanja May-Weggen en burgemeester Rombouts begroet. Pas bij de Groote Hekel zullen de raadsleden hun opwachting maken.

Na de bootocht van ruim 300 meter over de stadsgracht begint tegen 12.15/12.20 uur de wandeltocht bij de Groote Hekel waar, op de hoek Oude Dieze, Jeroen Bosch wordt uitgebeeld in een tableau vivant. Frederik Hendrik zal hier koningin Beatrix verwelkomen en haar verder vergezellen. De Parade is het kinderdomein. Daar vindt ook een ontmoeting plaats met leerlingen van het Doveninstituut uit Gestel, die kiinderen die die dag jarig zijn, in gebarentaal het het 'Land zal ze leven' zullen leren zingen.
..

Boven en onder: Gidigitaliseerde sfeeranimaties van Oude Dieze, [Jeroen Boschtaferelen], Paradel [kinderspektakel] en Kerkplein [sportmanifestaties].


Vervolg programma:

Op de Parade is verder ook nog een ontmoeting met die Bosschenaren die op 30 april 2007 60 jaar zijn geworden. De Kerkstraat is voor Oeteldonk en de sport. De Bossche kampioenen tonen daar, interactief met kinderen, de takken van sport waar de stad goed in is. Op het Kerkplein kunnen de bezoekers met het moderne Den Bosch [Groote Wielen, Haverleij en Paleiskwartier] via blokpuzzels kennis nemen. Op de Markt, waar de route eindigt, staan de koren en harmonieën. Daar klinkt met 3 solisten, te weten Do, Stef Breukel en de winnares van het Vocalisten Concours voor het bordes het Brabants Volkslied van Guus Meewis. Om 13.00 uur is de afsluiting met een besloten bezoek aan het stadhuis, waar de koninklijke gasten voorgesteld worden aan de afvaardigingen van de vrijwilligers en de organisatie van die dag.


Links: de drie pijlers onder de Stichting Koiniginnemarkt, vlnr Sjanny Beekwilder, Debbie Mous [r] en Petra van Dijk [m]. Zij zijn als organisatie bij Koninginnedag 2007 betrokken. Commissaris der Koningin Hanja May-Weggen en burgemeester Rombouts in zijn toelichting aan de pers. 
foto's © paul kriele, 28 maart 2007.

Kosten
Voor dat bezoek begroot Den Bosch 650.000 euro, maar dat bedrag is inklusief het feestelijk programma dat aan die honderdduizenden bezoekers die de stad verwacht, wordt aanqeboden. De afsluiting is een modern vuurspektakel van de Lunatics [22.00 uur] op de Citadel. Deze theatergroep is ook al met de boom [Wereldwaterforum], waar sinaasappeltjes aangroeien, op de Parade present. Muziekgezelschap Exempel neemt het publiek 's avonds om half tien -vanuit de binnenstad -mee naar de Citadel.

Burgemeester Rombouts kondigde een uitvoerige informatie aan. Op 22 april verschijnt er een speciale krant en kort voor 30 april een brochure waarin alle informatie voor die dag [veiligheidsplannen, bereikbaarheid en de route] opgenomen zijn.

Route Majesteit definitief bekend  21 maart 2007.
Het koninklijk bezoek op maandag 30 april 2007 komt vanuit Woudrichem -via de Vughterweg - om 12.00 uur per bus in Den Bosch aan. Het gezelschap stopt ter hoogte van het oude Paleis van Justitie op de Spinhuiswal. Na een officieel welkom door het stadsbestuur gaan de gasten te voet naar Bastion Oranje en stappen via de daar vorig jaar aangelegde betonnen trap in de rondvaartboten. Die varen via de stadsgracht [langszij de Zuidwal] naar de Groote Hekel. Op de dijk in De Bossche Broek staan Bossche folklore verenigingen, waaronder met name de harmonieën en fanfares, het gilde en de Halve Compagnie van de Bossche Oude Schuts. Deze 'ambulante' verenigingen lopen langs de gracht mee met de gepavoiseerde boten. Bij aankomst van de koningin, de prinsen en de overige leden van de koninklijke familie klinken saluutschoten van de Halve Compagnie.
Het publiek wordt niet in de polder toegelaten, maar kan - vanaf de vaste en droge wal - het gezelschap vanaf de stadsmuur gadeslaan.

Via de Parade, dat als cultureel evenementenplein à la Koninginnedag is ingevuld en de Kerkstraat, die is omgedoopt tot een sportieve boulevard, met Bossche sportclubs [turnen, hockey, basketbal e.d.] gaat het gezelschap naar de Markt. Daar zal de koningin en haar gevolg kennis nemen van weer andere onderdelen van het Bossche maatschappelijk leven. In de opzet van het programma heeft de stichting Koninginnemarkt een groot aandeel.
Die taferelen, de vaartocht en de wandeling, beslaan bij elkaar 1 uur [..]. Maar voor de bezoekers aan de stad duurt het programma tot 22.00 uur. De horeca krijgt die dag een nachtvergunning. Doordat de Kerkstraat in de route valt moeten de vrijmarkten uitwijken naar de Hinthamerstraat en de Verwersstraat.

De binnenstad, inclusief de zuidrand waar het gezelschap aankomt, is uiteraard afgesloten voor het verkeer en de winkeliers zijn door Hartje ’s-Hertogenbosch geadviseerd te sluiten. ’s Avonds rond 10 uur is er - zoals zich dat vroeger afspeelde – een groots vuurwerk vanaf de Citadel. 

Bossche Oranjetopper  6 januari 2007.
Den Bosch mag het dit jaar meemaken om op koninginnedag Oranjestad te zijn. Voor een stad die graag voor aan staat, is het een nieuwe uitdaging, een generale voor 2016, al zal er tussentijds nog genoeg gebeuren.

De winkeliers in de B-straten hangen weer van de flutvlaggetjes op, het Stadsarchief haalt de banieren van de Week van de Geschiedenis van de zolder, die bij een Hollands klimaat wederom verward raken in de elektriciteitskabels. Daaronder worden oude films vertoond. De verdienstelijke Stadspijpers treden aan en blazen er flink op los. Gelukkig valt carnaval niet zo laat, anders zagen we de royalty’s nog in een hoempapolonaise over de Markt gaan.

De enige die het professioneel aanpakt is het Jeroen Bosch Art Center, maar die struikelen telkens over ambtelijke procedures. Dat gebeurt nu eenmaal als je iets degelijks opzet.
Eensluidend en degelijk, dat zou het kunnen worden, zonder Bossche koek, maar wel origineel. Misschien dat een commissie van wijze mannen olv Artishock er op korte termijn nog iets van kan maken, waardoor de stad echt opvalt.

De banieren behoeven we – zoals in 1885 - al niet meer van de zolder te halen …


Terug naar boven