Erfgoeddag van Archief, Museum en Bam

Printerversie
Gepubliceerd op: 08-04-2003 Stadsarchief, Noordbrabants Museum en de BAM [Archeologie Bouwhistorie, Monumenten en Cultuur] houden op zondagmiddag 6 juli 2003 een erfgoeddag. Stadsrondleidingen, [familie-]filmvoorstellingen [Jeroen Bosch], lezingen, een Kunst & Kitschprogramma en demonstraties door restaurateurs en archiefbeheerders vullen een dag die bedoeld is de drie instellingen voor een breed publiek toegankelijk te maken en duidelijk te maken wat die instellingen precies doen.
Deze drie –Bossche- instellingen beheren op professionele manier het roerend erfgoed, vandaar het motto van de dag:’Ontroerend goed’ 
Stadsarchief, Noordbrabants Museum en de Bouwhistorische en archeologische dienst [BAM] houden op zondag 6 juli 2003 een erfgoeddag, een soort open huis. 
De drie instellingen roepen Bosschenaren al vooraf op om hun kleine of grote- kostbare en uniek voorwerp te melden bij het Stadsarchief. Van dat unieke object/ding wordt een foto gemaakt en daar mag de bezit[st]ter een verhaal bij vertellen hoe hij/zij er aan gekomen is.
De kans bestaat dat dat voorwerp op de expo komt te hangen/staan en afgebeeld wordt op het affiche van de erfgoeddag.

Bosschenaren kunnen op die dag met een fotootje en een eigen verhaal een eigen waardevol object of stuk inbrengen. Na hun aanmelding worden zij vooraf bezocht door een fotograaf die van het object [van mini tot maxi] een foto maakt en het- nostalgische - verhaal daarachter aanhoort. Het meest unieke voorwerp wordt op die zesde juli tentoongesteld.
Het gaat erom, aldus medeorganisator Ankie Til om de betrokkenheid van de Bosschenaren bij hun erfgoed te versterken. Met bijv. persoonlijke vertellingen op deze erfgoeddag kan dat
Ook zullen nog een erfgoedkrant, een affiche en een documentaire op Omroep Brabant [‘De Wandeling’] verschijnen. Elke bezoeker ontvangt een uniek insigne als ze nog meedoen met een kleine enquête.

Dit jaar is het thema ' erfgoed' , maar de bedoeling is elk jaar een erfgoeddag te houden, bijv. over heemkundekringen, boeken, musea.