Achtergrond erfgoeddag 2003 [NbM/BAM/Archief ]

Printerversie
Gepubliceerd op: 08-04-2003 | Gewijzigd op: 25-09-2012
foto's © paul kriele, 16 juli 2012 [boven]
en gerard monté, 17 november 2003 en 30 oktober 2004 [r-boven].
 

Stadsarchief, Noordbrabants Museum en de BAM [Archeologie Bouwhistorie, Monumenten en Cultuur] houden op zondagmiddag 6 juli 2003 een erfgoeddag. Stadsrondleidingen, [familie-]filmvoorstellingen [Jeroen Bosch], lezingen, een Kunst & Kitschprogramma en demonstraties door restaurateurs en archiefbeheerders vullen een dag die bedoeld is de drie instellingen voor een breed publiek toegankelijk te maken en duidelijk te maken wat die instellingen precies doen.
Deze drie –Bossche- instellingen beheren op professionele manier het roerend erfgoed, vandaar het motto van de dag:’Ontroerend goed’

Bosschenaren kunnen op die dag met een fotootje en een eigen verhaal een eigen waardevol object of stuk inbrengen. Na hun aanmelding worden zij vooraf bezocht door een fotograaf die van het object [van mini tot maxi] een foto maakt en het- nostalgische - verhaal daarachter aanhoort. Het meest unieke voorwerp wordt op die zesde juli tentoongesteld.

Het gaat erom, aldus medeorganisator Ankie Til, om de betrokkenheid van de Bosschenaren bij hun erfgoed te versterken. Met bijv. persoonlijke vertellingen op deze erfgoeddag kan dat
Ook zullen nog een erfgoedkrant, een affiche en een documentaire op Omroep Brabant [‘De Wandeling’] verschijnen. Elke bezoeker ontvangt een uniek insigne als ze nog meedoen met een kleine enquête.