Opening Monumentendag 2014 op Pettelaarse Schans

Printerversie
Gepubliceerd op: 14-07-2014 | Gewijzigd op: 14-07-2014
Dit jaar opent Monumenten dag [weekeind van 13 en 14 september] op de Pettelaarse Schans. Daar zal Wethouder Huib van Olden dit evenement rond het herplaatste Henri Bakker monument inleiden. Waarschijnlijk zijn daarbij de Bossche folkloreverenigingen De Stadspijpers en De Oude Schuts aanwezig. Maar onwaarschijnlijk is het dat er een soort vliegshow, zoals de Bossche vliegenier Henri Bakker daar in 1911 in zijn Condor ten beste gaf, terugkeert. Het programma is nog niet bekend. ‘Daar gaan we binnenkort over vergaderen,’ aldus Marcel Ploegmakers van het bureau Dukes Cultural Productions.

De Pettelaars Schans, de nieuwe locatie
van het Henri Bakkermonument.

foto's © paul kriele, 12 juli 2014.
Vanaf de Pettelaarse Schans vloog de Bossche vliegenier
in 1911 boven de stad. Vandaar dat dit monument onlangs naar De Schans is verplaatst.

Henri Bakker, [*Den Bosch, 1878 † Wageningen,13 maart1933] was de eerste piloot van het Nederlandse leger en vloog tijdens de luchtvaartdagen van 25 juni- 2 juli 1911 boven de stad. Op de Pettelaarse Schans steeg hij op en maakte enkele rondjes boven de stad. Vandaar dat de gemeente diens monument onlangs van de Hekellaan verplaatste naar de Schans. De bouw van de parkeergarage was aanleiding voor de verplaatsing.
Het deels natuur stenen monument met een afbeelding van Henri Bakker was in 1936, 25 jaar na diens zelfverzekerde vlucht, bij de Judastoren opgericht. Twee jaar na deze show werd de Militaire Luchtvaart opgericht.