Vught, Gestel en Den Bosch trekken samen op op Monumentendag

Printerversie
Gepubliceerd op: 31-08-2015 | Gewijzigd op: 01-09-2015
De traditie van Open Monumenten dag is er. Ook is het traditie dat Vught .St. Michielsgestel en Den Bosch gezamenlijk optrekken bij de viering van Open Monumentendag. Die vindt dit jaar op zaterdag 12 en voor de omliggende gemeenten op zondag 13 september 2015 plaats. Het thema is dit jaar Kunst en Ambacht*.
Nieuwe elementen voor Den Bosch zijn: het voormalige Rijksarchief in de Waterstraat  met zijn stellingen en leeskamer, de Gerfkamer in de St. Jan  waar de kroonjuwelen van de Soete Moeder worden geëxposeerd. Stichting Liliane Fonds[voorheen Marthaklooster aan de Havensingel].Het Bolwerk Sint Jan staat open ter bezichtiging, evenals de parkeergarage St.Jan en de directe omgeving. Daar -bij de doorgaang door de vestingmuur- vindt op zaterdag 12 september 2015 / 10.00 uur  de opening plaats. 

vlnr De wethouders van Cultuur: Peter Pennings [Vught], Huib van Olden [Den Bosch]
en Koos Loos van Sint Michielsgestel.
Zij presenteerden op maandag 31 augustus 2015 in
het Stadhuis gezamenlijk het programma
voor Open Monumentendag 2015.

Wethouder Wim van Engeland
van Heusden staat niet op de foto.


foto © paul kriele, 31 augustus 2015.
 

Wethouder Huib van Olden presenteerde op een persontmoeting maandagmiddag 31 augustus 2015 het Bossche aandeel van de Open Monumentendag. ln het voorwoord van het deze week te verschijnen magazine noemde Van Olden specifiek de Linie1629.  Om dat historisch erfgoed een functie te geven, daarin wil de gemeente graag het voortouw innemen, sprak Van Olden in het voorwoord van dit programmablad rond Monumentendag.

Van Olden :'Open Monumentendag is landelijk een van de grootste -gratis toegankelijek- activiteiten. Voor een volledig programma met activiteiten en locaties zie www.s-hertogenbosch.nl.omd
>>Let op:  op zaterdag staan in Den Bosch en niet in Vught of Gestel de monumenten open en zondag is dat andersom.

*Inhakend op het thema ambachten : daar zijn enkele voorbeelden van te noemen:  met name in de Muzerije en in het Tuighuis, maar ook in Vught klompenmakerswerkplaats [Vlasmeerstraat 19] en in de Isabellakazerne zijjn oude ambachten te zien. In Nuland staat  de Heemkamer open.
 
Waterstraat
Het voormalig Rijksarchief interessant
vanwege zijn authentieke inrichting en leeszaal
.
Aan de rechterkant op de foto het Anna Frankplein.

Vught kiest voor de kunst, zegt wethouder Peter Pennings en verwijst daarbij naar het complex van architect Kropholler langs de Taalstraat. Daar staan in rode baksteen opgetrokken, de Mariakerk en heter achter gelegen klooster en schoolgebouw. Rechts [Taalstraat] ernaast staat nog een restant van de Grassofabriek.
Wethouder Koos Loos van Gestel wijst naar Seldensate,  waar onlangs  de verzakkende fundamenten van dit oude herenhuis zijn gerestaureerd.

Interressant wordt het theater de Oude Jufferschans. Het maakt, gelegen op de Keerdijk, onderdeel uit van de Linie1629 .Het ligt aan de oude weg [Hoge Stoep] naar Gestel. In 2029 wordt daar het eerste toneelstuk opgevoerd.
Kunstenaar Mathijs Bosman heeft dit als project onder handen. Bosman  noemt het in de aanloop naar 2029  'een groeiend theater', verwijzend naar de natuur die hier nog moet  volgroeien.


Terug naar boven