Open Monumentendag dit jaar virtueel

Printerversie
Gepubliceerd op: 10-09-2020 | Gewijzigd op: 11-09-2020
Opening Monumentendag 2020 dankzij fotografie videoen eendorne virtueel te volgen
.......
-Wethouder Huib van Olden [o.a.van Zorg en Erfgoed] opende in
het kader van Open Monumentendag 2020 de digitale beelden
van 12 monumenten en hun omgeving in het Groot Tuighuis.
-Hieronder: De collegae van Van Olden [uiterst links], Peter Pennings [3e v. rechts] uit Vught en Peter Raaijmakers [2e van rechts][ uit  Sint Michelsgestel,
volgde met elk het aandeel van zijn gemeente. 
Rechts: Directeur van Erfgoed Dieke Wesselingh. 

foto's © paul kriele, 10 september 2020.
.....

Donderdag 10 september 2020 hebben drie wethouders, Huib van Olden van ’s-Hertogenbosch, Peter Pennings van Vught en Peter Raaijmakers van Sint Michiels Gestel de Open Monumentendag 2020 [die op zaterdag 11 en zondag 12 september 2020 wordt gehouden] geopend. Dat gebeurde met een digitale film die, of fotografische of met een drone van de objecten zijn gemaakt.  Op die digitale film worden twaalf monumenten in en rond ’s-Hertogenbosch belicht. Dat is gebeurd door Anne Waaijer , Dennis Dekker en collegae.

Speciaal dankwoord aan Celestine Vugts
Achter de organisatie en uitwerking[ook het samenstellen van het magazine] van Open Monumentendag zit Celestine Vugts.zat want Vughts, die na  45 jaar ! werkzaam geweest te zijn bij de gemeente  's-Hertogenbosch, gaat ze volgend jaar vervroegd met pensioen. Vugts werd in het Groot Tuighuis zelf  'een monument’ genoemd.
Bij deze speciale gelegenheid kreeg zij een welgemeend afscheid. Na een dankwoordje van de directeur Erfgoed Dieke Wesseling waren er bloemen en applaus. Vugts dankte met een traantje allen die aan het jaarlijks terugkerend project Monumentendag hebben deelgenomen. ‘Het filmpje is fantastisch. Ik heb van elk moment genoten. En wat mijn pensioen betreft, ik heb het met veel plezier gedaan.’ 
..................
Celestine Vugts gaat volgend jaar, na 45 jaar ambtenaar geweest te zijn bij de gemeente 's-Hertogenbosch, met vervroegd pensioen. Ze was de laatste jaren coördinator van de Open Monumentendag. Dat deed ze, aan de loftuitingen te horen, heel consequent, heelzorgvuldig en heel gedreven. Daarom werd Celestine op haar 'laatste Monumentendag'  geëerd en gehuldigd, Met een traantje nam ze afscheid.
foto © paul kriele, 10 september 2020. 

Wethouder Huib van Olden opende het ceremonieel dat elk jaar aan de ‘dag’ vooraf gaat, gevolgd door Peter Pennings voor het Vughtse aandeel en Peter Raaijmakers voor het aandeel Sint Michielsgestel. In de video komen aan bod komen onder meer de Sint Jan, en het Zwanenbroedershuis, Fort Isabel en kasteel Maurick [met kelders..] met het verhaal van Frederik Hendrik en Oude Herlaer en Kentalis in Sint Michielsgestel, het vroeger Instituut voor Doven. Door de drone komen ook de omgeving van de 12 monumenten in beeld en dat geeft niet eerder vertoonde beelden in combinatie met een interessante uitleg. Voor wethouder Huib van Olden was het dit keer door corona heel bijzonder. Dat komt ook door de portefeuilles [Zorg en Erfgoed] die ik heb. Samen gaan we het digitale erfgoed open. Dat is voor een eeuwigheid, maar een monument zelf heeft ook de eeuwigheid.' Van Olden: 'Ze staan er volgend jaar,  hopend dat de coronaepedemie dan voorbij is, nog. Misschie dat er dan meer waardevole historie  aan is toegevoegd,' sprak de wethouder. 'Dit keer zijn ze voor de eeuwigheid digitaal vastgelegd.'
Kasteel Maurick in Vught waar zich in 1629 een aanslag op de  belegeraar  van de stad plaats vond terwijl hij aan tafel zat. Hieronder een schilderij van het gezin van Frederik Hendrik bvan Oranje met rechts echtgenote Amalia van Solms-Braunfels.
Uit hun huwelijk werden negen kinderen geboren, van wie vier de volwassen
leeftijd niet bereikten:een van hen, de oudste, was Willem II van Oranje. 
(*27 mei 1626 + 6 november 1650) (stadhouder) die huwd met Maria Stuart.
.....

En vervolgens kregen de aanwezigen de primeur van de film te zien waarbij Anne Verwaaij van Erfgoed op de vaak spectaculaire beelden een korte toelichting gaf. Speciaal het verhaal van een in Kasteel Maurick beschoten Frederik Hendrik spreekt eenieder nog steeds erg aan.

 
.....
Naast de Sint Jan, Koudijs, stadhuis, Klooster/hotel de Soete Moeder en het Zwanenbroedershuis komen onder meer ook Fort Isabel, het houten bruggetje van Engelen naar kasteel Meerwijk over de Dieze  en Oud Herlaer in beeld. En in Vught het raadhuis Leeuwenstein, Huize Bergen en Kasteel Maurick en in  St.Michielsgestel seminarie Beekvliet en Kentalis, owel Het Instituut voor Doven.
.....

Na afloop was er nog een napraten bij een aangeklede borrel, die door cateraar Happaz werd verzorgd.
Zie www.openmonumentendagonline.nl 


 

Terug naar boven