Monumentendag 2006: 'Feest'

Printerversie
Gepubliceerd op: 17-08-2006
Een fragement uit de film die de Vlijmenaar Henri Mommersteeg [1898-1969] in 1935 maakte van een historische optocht die bij de viering door de binnenstad trok. De korte opnamen zijn te zien op Monumentendag, zaterdag 9 september 2006, in het hoekpand Parade 12/Lange Putstraat- foto © Stadsarchief Den Bosch.
 

Op de Open Monumentendag 2006 is er overal feest. Zo was dat vroeger niet alleen met carnaval en de kermis en de jaarmarkten, maar ook in de sociëteiten en bij de militaire parades en muziek optredens van de fanfares der Genie bijvoorbeeld.
Daarom is onder meer het voorplein van het Noordbrabants Museum [jaarmarkt] een evenementenplein en de Citadel waar de gehele dag van alles te doen is: o.a. de verhalenverteller Eric Borrias.
Bijzonder is de opening, die een herhaling biedt van ‘de Blijde Inkomste’ . Dat is een inhuldiging, zoals Keizer Karel V meemaakte in o.a.1515 toen ‘heel Den Bosch’ te hoop liep. De route gaat vanaf de Keizerstraat naar de Markt en dan de Parade en eindigt in de Verwersstraat bij het Noordbrabants Museum.
Maar ook de Muzerije, het Kruithuis [computerteklningen van gereconstrueerde monumentale panden], het Oeteldonks Geminte Muzejum, Museum Slager en het Zwanenbroedershuis [feestelijk gedekte tafel met oud Delfts Blauw servies, bieden een Open Monumentendagprogramma. Van het stadhuis vertrekken speciale wandeltochten, die georganiseerd zijn samen met de Kring Vrienden van ’s-Hertogenbosch, langs ‘Panden van vertier’. Daar tussen door loopt een stadsomroeper die de activiteiten aankondigt.

Beiaardier Joost van Balkom speelt verzoeknummers op het stadhuiscarillon die door de burgers zijn ingestuurd via antwoordnummer 31, 5200 WB Den Bosch of bij de infobalie van het stadhuis.

Meer info over het programma via www.s-hertogenbosch.nl . Met de Bossche Omroep [weekeind 2-3 september] komt een speciaal Magazine over de Monumentendag in de bus.