Monumentenweekeind 2010

Printerversie
Gepubliceerd op: 01-09-2010 | Gewijzigd op: 01-09-2010
De titel Monumentenweekeind zegt het al:  een verbreding met tijd met met meer monumenten en met meer mogelijkheden in het omliggende natuur. Zo zijn er op die tweede dag - zondag 12 september 2010 -vier 'Lekker fietsroutes' en activiteiten voor kinderen ingepland.

Maar niet alle monumenten  zijn twee dagen geopend omdat die service niet alle particulieren aan kunnen en vanwege de langere inzet van zoveel vrijwilligers.

De heropening van de Muzerije [beide dagen geopend] is gekoppeld aan de Monumentendag of andersom. In de  Muzerije zijn tal van activiteiten opgezet [zie linkMonumentendag ]


Nieuw is ook dat er -landelijk -een educatief element aan is toegevoeg. Voor het eerst wordt er een Open Monumentklassedag gehouden. Die gebeurt voor de Beekmanschool [groep 7 en 8] op Hinthamerstraat 148, het historisch pand van Van der Vorst [maar gekocht door de Monumentenstichtig Hendrik de Keyzer], dat rijke muur- en plafondbeschilderingen bezit. Het winkeltje  'Het jaar Nul' wijkt voor die activiteit enkele dagen naar elders.
De opening van de Monumentenklassedag vindt vrijdag 10 september om 9.00 uur plaats. In het pandje zal  bouwhistoricus Harry Boekwijt een lezing geven.

Wethouder Huub van Olden: De jaarlijkse traditie Monumenentdag, die als motto heeft 'De smaak van de negentiende eeuw' is mede bedoeld om te laten zien wat het hedendaags gebruik van een monument kan zijn. Den Olden  verwijst daarbij naar onder meer het stadhuis en de Muzerije.  Een monument is een onderdeel van de samenleving. Dat wordt met de demonstratie van een oude maaltijd in het Jeroen Boschcentrum en een in oude stijl gedekte tafel[Zwanenbroedershuis] nog eens onderstreept. Daar tegenover staat de inhoud van de lezing in de oude regentenkamer /apotheek] van het GZG [parkeerplaats] over de 'Vieze Dieze' en oude ziekten.

Voor het eerst geopende monumenten
Dit jaar zijn de nieuwkomers:
-Het voormalige benzinepompstation op de grens Vughterweg/Bosscheweg, 
-St. Jorisstraat  22 de woning van de kunstrestaurateur Michel van de Laar en diens tantes, waar een rondleiding wordt gegeven,
-het uit 1874 daterende herenhuis Nieuwstraat 75
-De tuin van 'De Loet' op Peperstraat 6 ingang Triniteitstraat 11
-het voormalige Stedelijk Gymnasium, tegenwoordig  het gebouw van VanderVen &VanderVen Oriental Art op Nachtegaalslaantje 1
-de voormalige Aloysiusschool in de St.Josephstraat.
Meer info via  Monumentendag


Terug naar boven