Sporen naar het verleden op Monumentendag

Printerversie
Gepubliceerd op: 20-08-2008 Open Monumentendag [13 september 2008] staat in het teken van sporen volgen naar het verleden. Varen met een bootje langs de vestingwerken van de stad. Rijden met een treintje door het Bossche Broek langs een deel van de route van Frederik Hendrik tijdens het beleg van ’s-Hertogenbosch. Wandelen langs Mariabeelden met gidsen van de Kring Vrienden van ’s-Hertogenbosch of rijden met een speciale dubbeldekker langs oorlogsmonumenten. Maar er is meer: …

De dag wordt om 9.30 uur geopend door wethouder Bert Pauli bij het voormalige Huis van Bewaring. Daar vindt ook een spectaculaire ontsnapping plaats. De hele dag zijn er ook rondleidingen door oud-cipiers.

-Voor het verhaal achter de opgravingen in de stad staat de Oude Sint-Jakobskerk in de Bethaniëstraat open.
-In het Noordbrabants Museum komen superspeurders volop aan hun trekken. Kinderen [4-8 jr.] kunnen zoeken naar dieren die zich in het museum schuilhouden. De jeugd [8-13 jr.] kan daar op zoek naar de moordwapens in het moordspel. -In de bouwloods bij de Sint-Jan mogen kinderen deelnemen aan een speurtocht over de restauratie.
-Tijdens Open Monumentdag zijn er monumentale panden te bezichtigen, waaronder een aantal privéwoningen.
-Op tal van paltsen treden koren op: Huis van Bewaring [smartlappenkoor] , Zwanenbroedershuis [en de Lutherse en Waalse kerk [Stadspijpers]. In de Grote Kerk in de Kerkstraat is er koorzang, fluitmuziek en orgelspel. Ook in de Sint-Catharinakerk vinden orgelconcerten plaats. Later op de dag is er een Bach-cantate in het Jheronimus Bosch Art Center.
Meer info op www.s-hertogenbosch.nl.