Speelse opening Monumentendag 2011

Printerversie
Gepubliceerd op: 10-09-2011 | Gewijzigd op: 19-11-2011
De Open Monumentendag op zaterdag 10 september 2011 werd op een originele en speelse manier geopend in de De Gruyterfabriek aan de Veemarktkade dat nu een complex is met een kleine 200 startende en innovatieve ondernemers, maar bij de uiteindelijke opening [eind 2014] zal zijn uitgegroeid naar 1000, aldus dirceteur Clemens Bolhaar. De fabriek uit de jaren 30 van de vorige eeuw wordt gezien als hét voorbeeld van een herbestemming van een oud fabrieksgebouw met een meer dan doelmatige bestemming. 
Ontwikkelingsvisie Religieus Erfgoed
Gerard Boode -geassisteerd door Annèlien van Kuilenburg -  gebruikte zijn speech voor een pleidooi om een discussie over het behoud van het Religieus Erfgoed te houden. In een wat droge speech vroegen de leden van de werkgroep 'Kerken en Kloosters' van de Kring aan wethouder Huib van Olden [Monumenten] om daar eens een beleid op te zetten, waarbij Bode  de studie 'Ontwerp Ontwikkelingsvisie Religieus Erfgoed' aan Van Olden overhandigde. De nadruk ligt  op een samenhangend, object-overstijgende belangenafweging. Bode 's bron van zorg -en inspiratie van de nota- was het vrijkomen en een dreigende sloop van tal van kerkelijke gebouwen.
Van Olden  onderstreepte iin zijn antwoord nog eens de inzet van de gemeente om het beleid in dit opzicht te doen ontwikkelen vanuit een integrale cultuurhistorische visie.

Verder verliep de opening speels en met veel muziek van de Koninklijke. Maar de hoofdrol op het volgepakte en nog in aanbouw zijnde Kunstplein van de fabriek speelde cabaretière Nel [als het Snoepje van de Week]  achter wie Christel de Laat van 'Het Bènkske schuil ging. Zij wist met haar vlotte en soms ondeugende babbel de zaal met zo'n 250 bezoekers voor zich in te nemen.  

Een innemend en humorvol welkom kregen de 250 bezoekers op de opening van de Monumentendag 2011 van Nel [Christel de Laat].
De Koninkijke Harmonie olv Sjef Ipskamp speelde er lustig op los en schakelde met vele bekende nummers het programma aan elkaar.
Eenieder [ o.a.wethouder Huib van Olden] ging o.a. met  een Snoepje van de Week naar huis.
-Rechts: Nel die de gasten op het Kunstplein van de De Gruyterfabriek volop vermaak bracht. 
Rechts op de rechter foto wethouder Huib van Olden en de directeur van de De Gruyterfabriek Clemens Bolhaar
.
-Hieronder de Koninklijke Harmonie olv Sjef Ipskamp.
-Onderaan de De Gruyterfabriek die zijn aanzien van de jaren 30 na renovatie heeft teruggekregen
.

foto's © paul kriele, 10  september 2011. 
 
 
 

Nel, die voor geen kleintje vervaard bleek, presenteerde zich als 'unne grôte snoepzak', wat ze letterlijk nam door uit een De Gruyterblik snoep te gaan rond delen. En op haar omvang wijzend; 'Ik ben breed inzetbaar. Dat komt goed uit voor de Shirtreclame. Dan kunnen ze de tekst goed lezen..'.

Voor directeur  Clemens Bolhaar was het '...vandaag een bijzondere dag,' zoals hij in zijn welkom in de De Gruyterbrasserie zei,  '..omdat we vandaag Den Bosch een nieuw monument geven. Deze fabriek gaan we een nieuwe toekomst geven met behoud van de oude kenmerken.'
De start van de aanpak van dit complex -op papier- begon in 2007 en in 2010 stond de aannemer op de stoep en kwamen de eerste installateurs binnen. Voor Den Bosch is dit een hele belangrijke plek,' sprak Bolhaar, 'omdat er straks 1000 [2015] werkplekken zullen zijn.'
Wethouder Huib van Olden blikte nog even terug op 25 jaar Monumentendag, waarover een power pointpresentatie werd gegeven met daarin tal van Bossche monumenten.
Van Olden: ' De Open Monumentendag begon met een klein hoekje in de VVV. Nu is er al een magazine en zijn er al twee dagen. Er doen ruim honderd vrijwilligers aan mee. Vroeger was het meer op de stenen gericht, maar  vandaag zijn er tal van activiteiten,'  aldus Van Olden die 20.000 bezoekers op deze 25ste Monumentendag verwacht. 

Terug naar boven