Open Monumentendag 2012 in teken Linie 1629

Printerversie
Gepubliceerd op: 23-08-2012 Op 8 en 9 september 2012 is het Open Monumentendag met als landelijke thema ‘Groen van Toen’. De gemeenten ‘s-Hertogenbosch, Vught en Sint-Michielsgestel stellen in dat weekeind samen met de stichting De Groene Vesting, de linie van Frederik Hendrik [1629] als leidraad voor fiets- en wandeltochten langs opengestelde monumenten.

-Zaterdag 8 september zijn vooral monumenten in de binnenstad van ’s-Hertogenbosch geopend voor het publiek.
-Op zondag 9 september worden inwoners en bezoekers van stad en streek uitgenodigd om de omgeving van de stad te gaan verkennen. Stichting De Groene Vesting gebruikt deze zondag om haar nieuwe historische wandelingen te lanceren. Bij Van Orrikes Theehuisje, het Vughts Museum en fort Orthen worden stands ingericht om geïnteresseerden te informeren over wat er die dag allemaal te doen is. \
Drie historische wandelingen starten elk bij één van deze informatiepunten. Ook zal op zondag de Vughtse Lambertustoren voor bezoekers worden opengesteld. Deze toren vormde in 1629 een zeer strategische uitkijkpost.
 
Naast fietsroute ook wandeltocht 'over' de linie 1629
Stichting De Groene Vesting zet zich vrijwillig in om de linie van Frederik Hendrik voor een breed publiek zichtbaar en beleefbaar te maken en te houden. Na de lancering van een fietsroute langs de totale linie in 2009, een tocht van ruim 40 kilometer, zijn nu drie wandelroutes ontwikkeld. Ze leiden elk langs duidelijk tastbare overblijfselen van deze historische linie, zoals de dijken bij de Herven en de Heinis, maar ook langs kasteel Maurick, waar vanuit Frederik Hendrik in 1629 de aanval op ’s-Hertogenbosch coördineerde.


De eerste serie wandelingen die dit jaar verschenen, bestaat uit Bredero’s Ronde (rond Den Dungen), Hendriks Ronde (rond Maurick en Vught) en Nassau’s Ronde (rond Orthen). De wandelingen zijn zo’n 9 tot 11 kilometer lang, en in 2,5 - 3 uur te wandelen. Elk jaar komt er een nieuwe serie van drie bij.

Bestellen via De Groene Vesting: info@degroenevesting.nl.