Slot Erasmusfestival heel divers met veel jeugd !
Printerversie |
De slotmanifestatie van het Erasmusfestival woensdagavond 13 december 2017 in de Verkadefabriek, volgde letterlijk de krachtige termen van Erasmus: diversiteit en respect. Daar zat het programma met een inleiding door de directeur van Erfgoed Brabant, historicus Patrick Timmermans, docenten Fontys en Pabo die over ondermeer de slavernij projecten hadden opgezet en de Nederlandse topchef van Chinese afkomst, maar geheel opgenomen in de Nederlandse cultuur en samenleving maar qua koken vasthoudt aan Chinese culinaire producten Eveline Wu van Mood in Eindhoven vol van. En tot slot neerlandicus en hoogleraar taal en cultuur aan de Tilburg University prof dr. Jos Swanenberg die met treffende voorbeelden de straattaal bij –juist allochtone - jongeren liet zien, waarmee zij zich assimileerde met Bossche nerds, gabbers, altos of hippies.
|
|
-Boven: Op de slotmanifestatie van het Erasmusfestival woensdagavond 13 december 2017 in de Verkadefabriek, waren circa 70 belangstellenden afgekomen. -Rechts: De door Timmermans als etnische zakenvrouw voorgestelde Eveline [oorspronkelijke naam Miauw Wang] Wu van restaurant Mood in Eindhoven. -Rechts boven: Amusement was er van zanger dialecticus Cor Swanenberg en accordeonnist Henk Verhagen. foto's © paul kriele, 13 december 2017. |
![]() |
Vervolg programma
Alleen moest minister Jet Bussemaker, door privé omstandigheden verstek laten gaan, maar zij komt in februari 2018 alsnog ten tonele.
Het duo Cor Swanenberg en Henk Verhagen zong en speelde [accordeon] tussendoor enkele liedjes van hun repertoire met gevatte teksten die ‘per ongeluk’, aldus Cor, inhaakte op de thema’s van het Erasmusfestival.
In zijn inleiding merkte Timmermans op dat hij voor het thema ‘Kennis en macht’ liever ‘Pracht en Kracht’ zag, daarmee vooruitlopend op de inzet en kracht van sommigen gasten die zouden volgen. Maar eerst begon de presentator van deze avond met het voorstellen van drie Brabantse iconen die hij Brabant founders noemde, maar die geen van de drie uit Brabant kwamen: lakenfabrikant uit Tilburg Pieter Vreede, de uit Zaltbommel afkomstige Antoon Philips en de uiteindelijk in Oosterhout wonende dominees zoon, de islamkenner Christaan Snouck Hurgronje.
Daarmee gaf spreker aan dat Brabant altijd een immigratieland is geweest en een buffer van Holland was. Ik zelf ben afkomstig uit Spanje zei Timmermans en uit DNA-speekselonderzoek is gebleken dat ik en wij allen een Neanderthaler als voorouder hebben..…
Ans Buys, de voorzitter van het Brabantse Erasmusfestival gaf aan, dat onder meer met docent Fleur Geven van de Fontys, dit keer het programma op HBO-scholen is afgestemd, bedoeld om het gedachtengoed van Erasmus ‘Kennis en diversiteit’, liever zei ze, ‘Kracht & diversiteit ‘ toegankelijker te maken.
-Boven: Fleur Geven, docent Kunst en Educatie aan de Fontys, die met drie groepen deelnam aan het festival waarvan groep drie 'Slavernij' koos en daarmee als prijs naar de prijsuitreiking van het nationale Erasmusfestival mocht. Dat gebeurde in het Paleis op de Dam alwaar zij kennis maakte met Koning Willem Alexander. Alvorens aan hujn project te beginnen bezochten zij, ter oriëntatie, het Tropenmuseum in Amsterdam. foto's © paul kriele, 13 december 2017 © Rechts foto's van stills uit de video presentatie |
|
-Hierboven: De nationaal winnende groep. -Rechts: De lokaal, door de bezoekers aan de slotmanifestatie in de Verkadefabriek uitgeroepen, winnaars. Ook met hun project Slavernij. vlnr. Joyce, Sophie en Robin. |
In die volgorde kwam dan ook docent Kunst & Educatie Fleur Geven van de Fontys in beeld die uitlegde dat met 'Kennis en Macht' studenten worden gestuurd naar kritisch denken. Dat werd met enkele projecten gepresenteerd door autochtonen Nederlanders [ook een van origine Surinaamse], maar ook opvallend enkele getalenteerde derde generatie Marokkanen en Turken [allen vrouwen]. Dus dat ‘diverse’ zat er goed in. Dat bleek des te meer in de door hen gekozen projecten als Romeinen, slavernij [Nederlands-Indië] en oorlog [Birma spoorlijn].
De zaal mocht na hun presentatie –lokaal- de winnaar uitkiezen. So wie so was er al een door de landelijke jury gekozen,winnaar. Want deze projecten stonden onder de vlag van het landelijke Erasmusfestival. De Bossche groep werd in het Paleis op de Dam onthaald en hadden daar kontakt met koning Willem Alexander.
Hierop gaf Laura Jonkers, afgestudeerd aan de kunstopleiding van de Fontys, een toelichting op het project waar Brabantse studenten aan -merendeels jeugdige - inwoners van Dartling in Zuid-Afrika muziek, dans, en theater- performances worden bijgebracht, dmv onder meer workshops. Het doel was hen op hun beurt deze kennis zelf ook weer te doen overbrengen op hun generatie. Want het streven van de studenten was -in principe -aan deze mensen kansen te geven een kunstopleiding te kunnen gaan volgen.
-Boven: De groep die 'Oorlog' in beeld bracht met de Burnaspoorlijn. -Rechts boven: De foto's van met slavernij betrokkenen: vlnr de Japane keizer, een vrouw uit een gevangenkamp en een werker aan de Birmaspoorlijn. -Rechts: Nog een foto van groep 2 'Slavernij' met Robin. De drie hadden een stripboek gemaakt, waarin delen waren opengelaten, die door hun studenten zelf moesten worden ingevuld. foto's © paul kriele, 13 december 2017. |
Jonkers toonde zich zo gedrevenen en enthousiast dat ze ook weer terug gaat. Uit een herbezoek, de vorige keer, was haar al opgevallen dat hun opzet effect heeft gehad en dat daar al wordt voortgeborduurd op de kennis die deze Brabantse studenten hen hebben doorgegeven. Jonkers antwoordt op vragen van Timmermans: ‘Ik heb het meeste van mijn studie hier aan te danken. Maar ik heb ook de grote verschillen in onze en de Afrikaanse cultuur gezien. Mij is flexibiliteit en het vermogen te improviseren en de rust in tijdsplanning bij gebracht. Iets plannen op een vooraf bepaald tijdstip, dat bestaat daar niet…’
Laura Jonkers van het project in Dartling, een dorpje in Zuid-Afrika, waar Brabantse studenten jeugd dmv workshops performances op gebied van dans, muziek en theater bij brengen teneinde hen kansen te bieden een kunstopleiding te gaan volgen . foto ©paul kriele, 13 decembe r2017. ..................................................................................................... |
Jos Swanenberg hoogleraar in taal en cultuur
Tot slot gaf prof. dr. Jos Swanenberg een lezing over de Jongerentaal als embleem van culturele identiteit. Dat gebeurde onder meer door het geven van taalvoorbeelden [spreek, –zowel als schrijftaal].
Swanenberg sprak dankzij de resultaten die waren voortgekomen uit een onderzoek dat hij samen met studenten Interculturele Communicatie van de UvT had verricht. nDe vraagstelling luidde:
Hoe geven jongeren aan tot welke groep zij behoten?
en ten tweede Hoe markeren zij de indentiteit van hun groep?
Aan Swanenbergs kennis waren al Remco Campert in 1961 [boekje over de invloed van het Engels in onze taal ] en Cor Hoppenbrouwers in 1991 [boekje over jongerentaal] voor gegaan. Overigens, zo zei Swanenberg, is in de Nederlandse taal een op drie een leenwoord...
In Swanenbergs onderzoeksgegevens viel ook op, dat in allochtone gezinnen de jeugd vaak thuis een andere taal dan op school spreekt en dat voornamelijk jongens van het gym weer andere straattaal hebben dan leerlingen aan het VMBO.
-Boven: prof. dr. Jos Swanenberg, hoogleraar Taal en Cultuur aan de Universiteit van Tilburg. -Links : Wat teksten van jongeren [schrijf, en straattaal] . foto's ©paul kriele, 13 december 2017. |
Ook bijzonder was de Turkse jongen, die [thuis] ook perfect Nederlands spreekt, zich met zijn straattaal/mengtaal voegde te midden van Bossche alto’s, gabbers,f gobbers of hippies, maar in die situaties geen enkel Turks woord gebruikt. ‘De New Kids hebben zeker hun invloed doen gelden, aldus Swanenberg, die ook nog even de van Surinaamse afkomst, Tilburgse braboneger memoreerde, wiens handelsmerk zijn dialect is. Om hier dus over culturele identiteit te spreken...!.
Door al die lui wordt taalgebruik ingezet als embleem van hun handelsmerk/identiteit, aldus Swanenberg.
Met voorbeelden gaf Swanenberg aan dat hij op scholen ondermeer vmbo had meegemaakt dat van de 30 leerlingen er zes aan andere taal spraken of op een andre school zelfs 13 van de 30.
................................. |
|
-Boven: Het gesprek dat Patrick Timmermans met deze getalenteerde en positief ingestelde en nagenoeg volledig geassimileerde etnische-Eindhovense- zaken vrouw had. -Rechts: Subtiel wees Timmermans Wu op het reclamebord van Hertog Jan aan de gevel van restaurant Mood duidend op het Brabantse van Wu, die op een vraag van Timmermans, ook zei dat ze zich meer Brabants dan Chinees voelt . foto's © paul kriele, 13 december 2017. |
|
Tot slot was Eveline [oorspronkelijke voornaam: ‘Miauw wang’, dat sunshine betekent] Wu ere gast van deze slot manifestatie.
Wu van Chinese afkomst [Shanghai en daar ook de middelbare school gevolgd] kwam op drie-jarige leeftijd naar Nederland [Udenhout]. Daar, op het kruispunt van de rijksweg naar Tilburg en Oisterwijk zette haar ouders het inmiddels afgebrande restaurant Lei Ping op. Daar is ze van bordenwasser -via via - uiteindelijk gegroeid tot culinair chef. Dat leide tot de opening van restaurant Mood in de Keizerstraat in Eindhoven.
Van deze etnische Nederlanders zegt Frans Bauer: 'Je bent pas gewoon als je Chinees hebt gegeten'. Wu is gewoon, behalve op culinair gebied. Zij vindt dat de Hollanders ook moeten wennen aan de echte Chinese producten. . Babi pangang en nassi zijn aangepast aan de Hollandse smaak. Ik gebruik steevast Chinese producten in mijn keuken.
Wu werd onlangs internationaal bekend en geroemd toen zij als eerste vrouw werd opgenomen door de internationaal vermaarde Shanghaise kok Lee Yao Yun, die haar als stagiair opnam. Maar dat is niet de enige eer die haar te beurt viel.. Ook in eigen land kreeg Eveline Wu lof tgoegezwaaid en de nominatie toegekend op het EZVN [Ethnisch Zaken Vrouw Nederland] Gala als ethnisch zakenvrouw van het jaar 2017. Dat gala vond plaats op 25 november in het WTC in Rotterdam.
![]() |
........................................ |
De alom gelauwerde top-chefkok Eveline Wu. Met rechts het moment waarop Lee Yao Yu, de internationale chef kok uit Shanghai,, haar -als eerste vrouw- opnam in zijn college van stagiaire met - tot dan- mannelijke Chinese chef koks. © stills van video /foto's ,........................................................................................................ |
Wu, die nog steeds enkele keren per week Nederlande les volgt :’Ik blijf leren dat doe ik door te reizen en restaurants te bezoeken. Veel is voortgekomen uitervaring en het bij anderen afkijken. Ik ben niet anders, ik ben een van jullie,’ zegt de talentvolle en erg ambitieuze en positief ingestelde zakenvrouw die met haar restaurants in Eindhoven naar 100 vestigingen wil uitgroeien..
Terug naar boven