Einde aan Erasmusfestival / start nieuw event rond Erasmus

Printerversie
Gepubliceerd op: 30-06-2021 | Gewijzigd op: 30-06-2021
Woensdagmiddag 30 juni 2021 werd in Huis73 afscheid genomen van de stichting Erasmusfestval Brabant. Dat was  een tweejaarlijks in Den Bosch en Tilburg te houden herdenking rond Erasmus.
Huis73 waar ceremonieel het einde van de stichting Erasmusfestival Brabant en de start van  Shift Talks van Huis73 plaats vond. foto © paul kriele, 30 juni 2021.

Maar die aandacht voor Erasmus wordt opgevolgd door een nieuw initiatief van Huis73

In Huis73 aan de Hinthamerstraat waren aanwezig de voormalige voorzitter Ton Rombouts en de vice-voorzitter Ans Buys van de stichting Erasmusfestival Brabant. Zij droegen symbolisch het eindsaldo van de stichting € 7.000 over aan de directeur van HUIS73 Nan van Schendel onder wiens hoede jaarlijks een Erasmusevent zal worden opgezet. ‘Met pijn in het hart,’ sprak Ton Rombouts, 'kunnen we wat wij indertijd aan prof.dr.  Harry Peeters * hebben beloofd, niet voortzetten. De ideeën van Erasmus uitdragen door publicaties, lezingen en een festival. Provincie en gemeenten laten ons met hun bijdragen daarvoor in de steek. Den Bosch heeft meer oog voor haar beroemde mede inwoner Jheronimus Bosch. Daar kan de naam van Erasmus niet bij in de schaduw staan. Het Erasmusfestival stopt. Maar we willen echt iets met het gedachtengoed van Erasmus doen.’’
* Zie bericht Brabant Bokaal aan prof dr. Harry Peeters dd.29-11-2011.
.....
De voormalige bestuursleden van de stichting Erasmusfestival Brabant  Ton Rombouts en Ans Buys [m] en rechts de directeur van Huis73 die de aandacht die elk jaar rond Erasmus wordt gehouden via onder meer Shift Talks, gaat voortzetten.
foto © paul kriele, 30 juni 2021.

Nan van Schendel lichtte toe: ‘Naast de € 7.000 die we van de oude stichting ontvingen speuren we naar nieuwe fondsen om de opzet van een drie daags kennisevenement te kunnen financieren. We hopen de komende vijf jaar iets nieuws te gaan opzetten in de vorm van een drie daags event Shift talks geheten’. Een programmaraad bestaande uit Rodney Weterings en Ron Tombouts, gaat redactioneel de activiteiten zoals workshops voor studenten aan de Universiteit van Tilburg, een uitgave rond Erasmus, signeersessies en een lezing door een internationaal beroemde spreker verder uitwerken.
‘Zoals we voorheen ook deden,’ aldus de oud rector van het Sint Janslyceum, Ans Buys, ‘zullen we studenten uit het VWO ook betrekken bij dit jaarlijkse Erasmus Event’.
 
.......
-Hierboven: De eerste gastspreker Roman Krznaric van Shift Talks die op 17 november 2021 de aftrap doet van de nieuw op te zetten Erasmusevents. 
-Hieronder:  Op de voorgrond Ruud Geven, de projectleiden van de nieuw op te zetten Erasmusevents
.  
foto's © paul kriele, 30 juni 2021.
........

Shift Talks van Huis73
De eerst editie van Shift Talks vindt plaats op 17 november 2021 in de Sint Jan waar de ‘begenadigd spreker en dwarse denker’ Roman Krznaric zal spreken naar aanleiding van zijn boek ’ De goede voorouder: langetermijndenken voor een kortetermijn wereld’. De lezing wordt in de Sint Jan gehouden omdat deze spreker Krznaric onder meer schreef over het kathedrale denken. Daarbij verwijzend naar de bouw van de Sint Jan die zeker ook gericht was op nieuwe generaties. In de dagen na de lezing reageren schrijvers, politici en denkers uit ’t land in diverse [shift] talks op de door de hoofdgast aangedragen ideeën, Teneinde ook jongeren generaties te bereiken werkt Shift Talks samen met Avans Hogeschool en Tilburg University aan speciale studentenprogramma’s.

Terug naar boven